Doorgaan naar hoofdcontent

Rupsje nooitgenoeg

Terwijl ik deze blog aan het voorbereiden was zag ik het gisteravond ook op het acht uur journaal, de schade die de buxusmot veroorzaakt. Er staat in deze omgeving ontzettend veel buxus en we hadden de dorre hellingen al gezien bij ons in de vallei. Toen wij eergisteren aan het wandelen waren liepen we er midden in. Boven al die dorre struiken fladderde de buxus mot, soms vlogen er hele wolken op met die kleine vlindertjes. Het was niet moeilijk om een foto te maken van de rups, er zaten er genoeg, het is echt een plaag.


Ze zijn hun opmars waarschijnlijk in Duitsland begonnen, meegekomen in een partij buxus uit China in 2006. In een korte tijd kunnen ze een struik helemaal opvreten en blijft er niets van het groene blad over. In onze Nederlandse tuin staat ook veel buxus, ik ben benieuwd wat we daar aantreffen als we terugkomen. Ik heb in ieder geval nog geen alarmerende berichten gehoord. En de natuur hier, tjsa misschien herstelt het zich en anders zal een ander soort groen het overnemen. De natuur regelt dit soort kwesties zelf, daar hoeven hier geen mensenhanden aan te pas te komen.


Reacties

miekequilt zei…
Tja, ik zag het gisteren ook. Hopelijk eten ze alleen buxus, dat is al erg genoeg.
Emie zei…
Nou, dat is wel een hele toepasselijke titel. Hier bij ons nog niet gesignaleerd. Afklopperdeklop!
Jeanne zei…
Jeetje, is er niets tegen te doen? Wat erg.
Marthy zei…
Ze eten voor zover ik weet alleen buxus. Ik heb geen buxus in de tuin hier maar zag wel de vlindertjes, grrr.
Marthy zei…
Het is een triest gezicht, Emie. Hebben jullie ook buxus daar?
Marthy zei…
Afknippen en alle resten zo goed mogelijk opruimen. Maar dat kan je toepassen in tuinen, in de natuur moet dat zich zelf regelen.
Elizabeth zei…
Ja, die rups en vlinder herken ik (helaas). Het is onmogelijk om alle rupsen en vlinders te vernietigen, want ze planten zich snel voort. Wij behandelen de buxus hier heel regelmatig en dan valt er wel wat te redden, maar in de natuur geldt een andere orde. Maar jammer is het wel!
beste Ardèchois (M/V), uw blog regelmatig en met aandacht&plezier lezend sta ik nu even stil bij de buxus-plaag, die ook hier in onze Haute-Garonne streek ravages aanricht. Ooit hebben we in onze vele omringende tuinen de nodige stekken geplaatst van wat we tot voor kort ook als buxus zagen (www.ladomaine.fr). Maar van onze prachtige ballen en andere gesculpteerde vormen her en der tussen exotische beplanting wordt blijkbaar niet gesmuld door die rot-motten. Wat hebben wij dan ooit van aardige gevers gekregen? Na zoeken zijn we er nu uit: de 'Lonicera nitida type Elegant', een groenblijvende, snelgroeiende dus wel vaker dan de buxus te snoeien, als twee druppels water op buxus gelijkende, van oorsprong chinese kamperfoelie (hoe gek dat ook moge lijken!), met een beschrijving à feuilles de buis'............een tip dus voor wie nu gaat veranderen van soort. Succes daarbij.
Vriendelijke groet, Ben van Bommel (www.ladomaine.fr)
Marthy zei…
Ja, dat is het probleem, ze planten zich ontzettend snel voort. Het raasde hier in twee maanden door de vallei.
Marthy zei…
Beste Ben, goed dat je reageert. Ik had al gehoord over deze Lonicera. Het zal voor veel mensen een goede vervanger zijn voor hun opgevreten buxus. Maar ja, hier in deze wilde natuur valt er weinig te vervangen, hier geldt het recht van de sterkste (plant).
Sjoerd zei…
De ilex crenata is ook een goede vervanger voor de buxus en wordt ook niet aangetast door deze mot. Ik dacht dat het een Japanse hulstsoort is met ongeveer dezelfde kenmerken als de buxus, alleen blijft de buxusmot daar vanaf.
Onliemie zei…
Heel erg die Buxusmot. Vorig jaar na onze kampeervakantie waren al onze planten opgegeten. In 3 weken tijd alles weg. En het is zoals Ben zegt : Lonicera lusten ze niet. Die zijn ook bij ons niet aangetast.
Maar wel heel erg jammer van onze grote Buxusbollen waarop we zo "gespaard" hadden.
Marthy zei…
Het is goed om te weten dat er vervangers zijn voor de buxus, Sjoer maar het is wel een drama als je deze verwoester in een tuin met buxus krijgt.
Marthy zei…
Ik heb ook van de grote buxusbollen in de Nederlandse tuin. Ik ga toch maar eens bellen met de kinderen....
90% van de buxus is al verwijderd, de resterende 10% mag nog blijven staan, wordt heel goed in de gaten gehouden en (preventief) behandeld. Jammer, de oudste buxussen had ik al meer dan 25 jaar.
Griemmank zei…
Wat een verwoesting kunnen ze aanrichten. Ontzettend gewoon. Ik heb mijn vier buxusbollen deze week gekapt en meteen goed gekeken of ik ook maar ergens een rupsje zag. Gelukkig niks aan de hand. Maar ik hoor van hele dorpen die allemaal hun buxus kunnen ruimen. Het lijkt me ook vreselijk voor mensen, die er hele kunstwerken van hebben gemaakt.
Onliemie zei…
Je moet die naar het schijnt al preventief behandelen. Ik zou dus inderdaad maar eens even bellen.
Marthy zei…
Al gedaan Kris, er schijnt niets aan de hand te zijn.
Marthy zei…
Die van mij heb ik ook al zo lang. Echt heel jammer dat je zoveel kwijt bent.
Marthy zei…
Het is inderdaad verwoestend. Hier in de natuur komt er wel weer wat anders voor in de plaats, maar in sommige tuinen is het een ramp.
Ik zou echt balen als ze hier mijn buxussen opvreten. Tot nu toe gelukkig nog niet het geval.
Marthy zei…
Misschien zou je ze preventief moeten behandeln, Alet.
Vlimbouter zei…
Hier in onze tuin hebben we ze dit jaar voor het eerst ook. Sproeien is de enige remedie, maar is niet natuurvriendelijk. Gelukkig tasten ze onze grote bollen lonicera nitida niet aan.
Marthy zei…
Ze zijn kieskeurig, lusten alleen buxus blijkbaar.
Anoniem zei…
die hadden wij een aantal jaar geleden ook in de tuin, razend snel was alle buxus weg. hield er toch al niet zo van, dus het was een mooie kans voor een nieuw ontwerp, maar het zag er wel treurig uit.
Marthy zei…
Ik ben heel blij dat ik in mijn Franse tuin geen buxus heb want als je de natuur hier ziet met zijn vele grote buxusstruiken.....