Hein en Leo

Sinds een jaar of twee staan op de rotonde bij het dorp Haastrecht deze twee silhouetten van schaatsers te pronken. Ze zijn gemaakt van metaal en verbeelden de schaatscultuur van het dorp maar verwijzen natuurlijk ook naar de succesvolle Haastrechtse schaatskampioenen uit de jaren tachtig en negentig: Hein Vergeer en Leo Visser. 


Steeds was ik van plan om een paar foto's van de schaatsers te maken maar het kwam er maar niet van. Gisteren, op weg naar Oudewater, zag ik dat ze, heel leuk, een muts en sjaal aan hadden gekregen en dat feit, opgeteld met helder weer en voldoende tijd om mijn auto ergens te parkeren, maakte dat ik deze foto's nam. Ik vond nog een filmpje van schaatsen op de Vlist in de winter van 2012. Dit riviertje loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar ze uitmondt in de Hollandsche IJssel, vijftig meter van de plek waar deze stoere schaatsers staan. Het filmpje is prachtig, alleen vind ik de muziek ontzettend irritant, maar die kan je dempen.


Reacties

Bertiebo zei…
Oh ja, die schaatsers herinner ik me nog goed. Toen ging ik er nog echt voor zitten als er schaatsen op tv was. Leuk, die beelden
Marthy zei…
Wat hebben we een plezier beleefd aan die jongens hè.
Emie zei…
Moest natuurlijk even luisteren welk muziekje jij irritant vindt en wist niet hoe snel ik op dempen moest drukken :) Maar wat een fraaie beelden daar op het ijs!
Marthy zei…
Ik hoop dat we deze schaatspret, wat het voor veel mensen is, deze winter nog mee kunnen maken.
Jolanda zei…
Ik was enorme fan van Hein Vergeer, leuk dat ze zo geëerd worden! Ik ben zelf geen schaatser maar wat zijn het mooie beelden van het ijs, hoop dat het gauw weer eens gebeurd.
Wieneke zei…
Hollandser wordt het niet, he? De Vlist is een prachtig riviertje, in alle jaargetijden. Wij hebben vier jaar in Haastrecht gewoond. Leuke tijd gehad daar. Hein Vergeer kwam ik vaak tegen in het dorp. Groeten deed hij nooit. Ik vond hem niet aardig.
Marthy zei…
Ik ben ook geen schaatser maar kan genieten als iedereen daar zo lekker mee bezig is in de polder.
Marthy zei…
De meeste topsporters zijn met zichtzelf bezig en niet met anderen. Hij kon in ieder geval wel schaatsen.
Bij die schaatsbeelden kan ik alleen maar verlangen naar een winter met ijsdagen. Ik denk niet meer dat ik me op schaatsen waag, maar al wandelend is het ook genieten.
Annelies zei…
Wat een leuke foto's van die schaatsers!
Wij hebben lang geleden (ik geloof in 1997) op de Vlist geschaatst. Van Polsbroekerdam naar Haastrecht: schitterende tocht! De schaatsen liggen nu al jaren op de vliering: zouden we die hier ooit kunnen gebruiken??
Marthy zei…
Wij schaatsen al jaren niet meer maar wandelen in de polder en langs de Vist als er ijs ligt is net zo genieten.
Marthy zei…
Op die berg van jullie lukt het zeker niet maar wie weet, bevriest het Lac d"Issarles een keer.
Leuk die silhouetten. Ik vind het mooi als een dorp zijn helden eert....
Lot zei…
Waarom moeten er toch van die irritante muziekjes overal overheen. Gisteren was de radio van normale standaard en op iets anders terechtgekomen, daar zat zelf onder het nieuws een deuntje dat de spreekster vrijwel onverstaanbaar maakte.
Ik stuur wel eens een e-mail als ik iets vreselijks hoor maar krijg helaas nooit reactie
Sjoerd zei…
Mooie beelden, mij herinneringen gaan meer naar de tijd van Ard Schenk en Kees Verkerk...
Marthy zei…
Ik was echt verrast toen ik ze voor het eerst zag.
Marthy zei…
Ik heb al een hekel aan muziek in een winkelcentrum.
Marthy zei…
Ja, dat waren ook van die jongens waar we voor gingen zitten voor de tv.
miekequilt zei…
Mooie beelden. Leuk zoals ze daar staan. En zoals velen hoop ik ook op ijs, maar dan graag alleen om te schaatsen , niet op de wegen.
Marthy zei…
Wie weet, Mieke, de winter is nog niet voorbij.
Vlimbouter zei…
Ik durf het hier bijna niet te schrijven, maar ik heb nog nooit in mijn leven geschaatst.
Pippa's Hus zei…
Mooi! En zo lekker Nederlands. XX Esther
Marthy zei…
Wij hebben 35 jaar schaatsen verkocht, Lut en ik ben de mening toegedaan dat er een soort gekte over Nederland valt als er ijs in de sloten ligt en er geschaatst kan worden. Als ik dit mijn Franse buren probeer uit te leggen snappen ze er niets van dus ik neem jou als Belgische niets kwalijk;-)