Kris en kras door ons land


Een vriendin van ons hielp afgelopen zomer met het inrichten van de rommelmarkt en zij vond dit boekje onder in een doos. Verleden week bracht ze het bij ons, zij dacht dat wij het wel leuk zouden vinden. En dat vonden wij zeker want het is een boekje uitgegeven door Gazelle en dat merk fietsen werd het meest verkocht bij ons in de winkel.

Kijk, de naam van onze voorganger staat erin. Wij kochten de winkel met werkplaats in 1976 van Nelis en Jannigje Buitelaar, een ouder echtpaar zonder kinderen en ze hadden ook geen opvolger.

Het boekje vertelt over een familie die stoer heel Nederland door fietst op hun Gazelles en ze werden nooit moe. Kwam door die Gazelle fietsen natuurlijk😉

Achterin het boekje staat zelfs een prijslijst, seizoen 1938/1939. Voor dat geld koop je nu niet meer dan twee goede binnen- en buitenbanden.

Veel keus in modellen had je niet in die tijd, dat was zelfs in 1976 nog zo. En in die jaren was er ook nog niet veel kleur, we verkochten bruine en groene fietsen en af en toe een zwarte. Nu kan je wat betreft modellen en kleuren door de bomen het bos niet meer zien

Bij Mart thuis op de schuurzolder lag jarenlang een oud archief van het familiebedrijf en ik nam ooit een rolletje van die papieren mee. Ik ging eens in mijn doos met oude spullen snuffelen of ik dat rolletje nog had en vond deze rekening. Dit is nog uit de tijd (1937) van de opa van Mart, ook een Martinus Johannes, net als zijn oudste kleinzoon.

De rekening van één fiets, voor  die tijd normaal, wij bestelden ze met tientallen tegelijk.
Onder aan de streep werd 78 cent afgetrokken, 2 procent betalingskorting. Opa lette op de centjes want die betalingskorting kreeg je alleen maar als je binnen een bepaalde tijd betaalde.

Gazelle, sinds 1892 fietsfabrikant, is nog een van de weinige in deze branche die zelfstandig is gebleven, dus niet ingelijfd bij een groter concern. Zij zitten nog steeds in Dieren, ik ben er verschillende malen geweest.

Reacties

Bertiebo zei…
Wat ontzettend leuk, dat boekje. En die rekening! Zo zie je maar weer: je moet ook niet te veel weg doen.
anja zei…
Wat ontzettend leuk dat jullie vriendin dit voor jullie apart hield! Ik vermoed dat deze boekjes bij de Gazelle-winkeliers werden verkocht, of misschien cadeau gegeven bij de aankoop van een nieuwe fiets? Want ik herken het boekje, dat lag vroeger bij mijn opa en oma in huis. Ik herken de kaft en tekeningen, maar ik neem aan dat er bij hen een andere winkelier voorin werd genoemd, want zij woonden in de buurt van Rotterdam, lijkt me niet dat ze ooit een fiets kochten in Stolwijk.
Wat leuk zeg zo'n vondst. Ik fiets ook nog steeds op een Gazelle, maar die kostte wel wat meer dan de prijzen in het boekje. Tijden veranderen, prijzen ook.
Leuk dat je dit met ons deelde!
Ageeth Mooij zei…
Leuk om te zien en te lezen Marthy!
Oude rekeningen zoals deze, zijn geliefd bij mensen die echte post, collages en journals maken.
Zo heb ik ook nog een schrift waarin mijn oma de inkomsten en uitgaves van haar hotel bijhield
Marthy zei…
Ik denk er over om kaarten te gaan maken met mijn voorraad tijdschriften, boeken en allerlei ander papier. Moet nog een beetje gaan bedenken hoe en wat.
Marthy zei…
Oh, dat is geweldig!
Sjoerd zei…
Als je wat bewaard heb je nog eens wat... Heel leuk dit verhaal.
Wat prachtig, dat het boekje juist bij jullie terecht komt!
Wat een leuk blogbericht Marthy. Uit de oude doos zogezegd, het blijft fijn om te zien en te lezen.
Emie zei…
Het boekje is fantastisch en die rekening ook. Het handschrift en de onregelmatige aanslag van de typemachine ; kan ik van genieten!
Dit soort boekjes zijn de krenten in de pap!
Wat een geweldig boekje en zo leuk om te lezen dat jullie een fietsenwinkel hadden. Thuis kochten pa en ma eigenlijk alleen maar Gazelle fietsen. Dat waren kwalitatief gezien de beste zogezegd. In Frankrijk zie ik ze niet; of misschien heb ik er wel niet goed opgelet.
Marthy zei…
Hier in het dorp verkochten we veel Gazelle fietsen, de mensen waren trouw aan dat merk.
Ageeth Mooij zei…
Op kaartformaat collages maken is leuk om te doen! Je kan op internet zoeken naar voorbeelden op 'collage vintage ephemera'. Gewoon wat knippen en plakken ;-)
Marthy zei…
Leuk Ageeth, bedankt!