Pieterpad: Gasteren - Schoonlo 24 km


We zijn weer aan het Pieterpad begonnen. Eind maart, vlak voordat we naar Frankrijk vertrokken liepen we de eerste drie etappes van deze langeafstandsroute en we hebben de route nu weer opgepakt in Gasteren. Een van de auto's hadden we geparkeerd in Coevorden waar we in drie dagen naar toe liepen.

Het Ballooërveld, een heel groot heidegebied dat ontsnapte aan de ontginning doordat het in 1918 al werd aangewezen als militair oefenterrein. In 2006 werd het door het Ministerie van Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer.

De Baak van het Ballooërveld
De ring van stenen met in het midden een enorme zwerfkei is een markeringsteken voor de Pieterpad wandelaar. Op een plaat staat hoever het nog wandelen is naar de Sint-Pietersberg in Maastricht en naar het Groningse Pieterburen.

Ik kocht een zakje en ze waren nog lekker ook. Er zaten er precies acht in, twee keer een opkikkertje voor de wandelaars.

Nu ga ik het even over de paddenstoelen hebben want die zag ik op allerlei blogs verschijnen, prachtige foto's hier en daar en ik had er nog geen een gezien laat staat op de foto gezet.

De eerste twee dagen liepen we daar in Drenthe door bos, heel veel bos. Naar mijn smaak iets te veel bos zelfs want ik ben niet zo'n bosmens. Gelukkig was het veel open loofbos en daardoor ook zagen we veel paddenstoelen. En dan echt heel veel, ik heb nog nooit in mijn leven zoveel paddenstoelen tegelijk gezien. Velden vol onder de bomen, een pracht gezicht.

De paddenstoel hierboven was door zijn grote de meest bijzondere, hij werd door ons geschat op een hoogte van 40 cm en een diameter van 30 cm. 

Het zou teveel tijd in beslag nemen om al die soorten op de foto te zetten maar zo nu en dan moest ik toch weer even door de knieën.


'Net een kerststukje' zei mijn zwager en hij had gelijk. Deze paddenstoelen stonden er zo mooi bij in dat vochtige mos dat ik er zelfs voor op mijn knieën ging leggen.

Dat vele bos leverde natuurlijk wel prachtige herfstplaatjes op. 

Deze eerste dag was het nog goed weer met veel zon, zelfs de temperatuur was nog erg aangenaam.
Prima wandelweer.

17 oktober 2019

Reacties

Ageeth Mooij zei…
Een prachtige herfstwandeling Marthy!
In de weer zei…
Een een woord : PRACHTIG .
Sjoerd zei…
Een mooie wandeling met schitterende paddenstoelen. Ik heb er ook nog nooit zoveel gezien als deze herfst.
Wat een joekel van een paddestoel!
miekequilt zei…
Prachtige foto’s. Het valt mij op dat er erg veel paddenstoelen zijn. En het lijken meer soorten dan anders.
We hebben iets gemeen: ik ben ook geen fan van bos. Geef mij maar een lege horizon in de polder. Van paddenstoelen krijg ik nooit genoeg. Vroeger "spaarde" ik de sporen door die op een doorzichtig zakje op te vangen en te bewaren. Geen idee wat me bezielde (-: (-:
Schitterende foto's! En wandel ze ♥
Anoniem zei…
Prachtige foto's , vorige maand kampeerden wij vlakbij Balloo, we komen daar
al jaren, omdat onze dochter in die buurt woont. Ik houdt zelf wel erg van
die bossen, zeker in deze tijd. En grappig genoeg, ook toen waren er
dadelbonbons , apart smaakje, maar wel lekker.
Groetjes, Betsy
Wat een prachtige foto's!
Emie zei…
Alweer aan de wandel, jullie zijn niet te stoppen. Goed hoor. Ook ik ben een meisje van de kust en de polder en niet zo van de bossen. Maar het levert wel hele fijne herfstfoto's op!
Marthy zei…
Leuk hè, die stalletjes langs de weg. Ik wil er altijd wat kopen dus dit keer dadelbonbons.
Marthy zei…
Ik was echt verbaasd over hoeveel verschillende soorten er waren. Ik las net op internet dat er in Drenthe 2500 soorten paddenstoelen groeien!!
Bertiebo zei…
Jij zit ook nooit stil hè. Wat een acties!
Unknown zei…
Prachtig aldie verschillende paddestoelen. Schoonloo Strubbenbos en där tegenover ons mooie groepsaccommodatie met appartementen voor de Pieterpad lopers. Welkom in de herfst van Drente
Marthy zei…
Zo lang ik beweeg gaat het goed met me, Bettie.
Marthy zei…
We hebben genoten van de herfst in Drenthe.
Pippa's Hus zei…
Wat een heerlijke herfstplaatjes! Ik ben fan! XX Esther
anja zei…
Je bent bij mij langs gewandeld! Smaken verschillen, ik houd juist heel veel van bos, woonde bijna 30 jaar met om ons heen alleen maar weilanden met koetjes en knotwilgen, en hoe mooi ik dat "typisch Hollandse" landschap ook vond, ik miste altijd het bos. Zo blij dat ik nu vanuit mijn huis het bos in kan wandelen om al die 2500 soorten paddenstoelen te gaan zoeken, haha.
Marthy zei…
Uitzichten wil ik, Anja, de horizon zien. Zo zie je maar, smaken verschillen wat prima is.
Vera zei…
Het is een parasolzwam en deze is, als heel veel paddestoelen, eetbaar.
Maar Marthy, bij jullie is ook heel veel bos!
Marthy zei…
Wat goed dat jij verstand hebt van paddenstoelen, ik helemaal niet. Hier in de polder is niet echt veel bos, Vera en ik was er ook na terugkomst uit Frankrijk nog niet op uit geweest.