Typisch Frans

Deze schoonheid van een brievenbus zag ik in een gehucht wat bestond uit drie huizen. Aan een van die huizen hing de bus en hij doet nog gewoon dienst. Dat zag ik aan dat plaatje wat erop zit, want dat is echt van deze tijd, zo niet de brievenbus, die komt uit een ver verleden.

Precies zo'n plaatje zit ook op de brievenbus die aan onze Franse garagemuur hangt. Dat is ook wel een oud model maar jonger dan deze. Op het plaatje staat trouwens dat de bus nog zes dagen per week geleegd wordt, net als in ons dorp.

Goed, de brievenbus is wat roestig maar het model is zo mooi dat het jammer zou zijn als hij weggehaald zou worden en hier een kunststof geval zou komen te hangen.

En deze oude waterpomp kwam ik tegen in een stadje, gewoon in een straat tegen een muur van een huis. Ja hoor, er kwam nog water uit. Prachtig toch dat zoiets moois daar gewoon mag blijven staan.

Nog een pomp en ook die deed het nog. Ergens op een landweggetje stond ie daar dienst te doen en mooi te zijn. Prachtig, gemaakt van gietijzer net als de brievenbus en de andere pomp.

En dat vind ik nu zo mooi in Frankrijk, al dat fraais blijft gewoon staan ook al is het hartstikke oud. Het doet nog dienst, denkt men blijkbaar, dus waarom vernieuwen.

En die denkwijze is in deze hele streek merkbaar. Alles wat oud is blijft gewoon staan, huizen, schuren, kerken, niets wordt gesloopt. Het meeste is gerestaureerd en/of  wordt goed onderhouden. Daardoor zijn veel dorpen of stadjes nog volledig authentiek en valt er voor ons en anderen nog veel moois te zien.

Reacties

KnutzEls zei…
Dat vonden wij ook in Engeland. Zoveel dingen die er nog net zo staan als vroeger. Oud en verwerd, maar zo passend. Jammer dat hier alles vernieuwd (vernield) wordt.
Sjoerd zei…
Hier wordt alles meteen afgebroken, zo is van ons mijnverleden bijna niets meer te zien. Behalve de mijnwerkerskolonien daar wonen nog steeds mensen.
In de weer zei…
Eigenlijk toch spijtig dat zo’n brievenbus niet beter wordt bijgehouden, want het zou erg jammer zijn dat hij eerdaags van het wegroesten uit elkaar gaat vallen.
miekequilt zei…
Wat een mooie omgeving. Ik heb altijd moeite om zo’n brievenbus netjes te laten hangen, want o, wat zou ik ‘m graag meenemen. Doe ik niet hoor.
Lut en Luc zei…
en is het nu net dat oude dat ons zo rustig maakt?
Ja dat is nu precies één van de dingen die Frankrijk zo mooi en bijzonder maakt :-)
Dat is de charme van Frankrijk: alles blijft hangen en staan zonder te worden vervangen of afgebroken