Sprookjes aan Zee

 Ik kom regelmatig in het museum 'Beelden aan Zee' omdat onze zoon er in de buurt woont. Wat eigenlijk weinig mensen weten is dat dit museum vlakbij, op de boulevard een permanente tentoonstelling met sprookjesbeelden heeft.

De Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness boetseerde drieëntwintig beeldengroepen geïnspireerd op legenden over de zee, waarvan de grootste, de Haringeter dertien meter hoog is. Deze beelden werden in 2004 op de boulevard geplaatst. 

De beelden van mensen en dieren verbeelden bekende verhalen als Gullivers reizen, Hans en Grietje, Pinokkio en Moby Dick. Verder zijn er minder bekende sprookjes als De leeuw en de muis, en Oh Lars, mijn jongen te zien. 


De eerste vier foto's zijn van Gulliver die gevangen werd genomen op het eilandje Lilliput. Als je het beeld goed bekijkt zie je allerlei leuke details.  Zo bevinden zich op de grotere beelden soms nogal verstopte kleine poppetjes. Zie je het?Dit is het verhaal van Moby Dick. De kapitein van een walvisvaarder is bezeten van deze reusachtige walvis en wil hem persé doden.

De boot van de walvisvaarder is gezonken en er is maar een overlevende.

De Leeuw en de muis, zo mooi gemaakt. De beelden zijn allemaal van brons, stevig en lekker glad, heerlijk speelmateriaal voor kinderen.

En dit is ongetwijfeld de sage van het Vrouwtje van Stavoren, een Fries volksverhaal wat wereldberoemd werd.

Deze beelden van Sprookjes aan Zee staan buiten en zijn het hele jaar door gratis te bekijken en er mag op gespeeld worden. Een leuk uitje samen met de (klein) kinderen.

27 oktober 2019

Reacties

Ach, wat leuk om eens naar toe te gaan, met of zonder kleinkinderen.
Oh, dit wil/moet ik zien. Ik kende het niet, dus dank je wel dat je het laat zien.
Ja, ik ken de beelden op de boulevard en het museum. Als ik er langskom blijf ik altijd even staan, het is een fascinerende beeldengroep. Heel erg leuk!
Bertiebo zei…
Ze zijn enig
Ik geniet er ook elke keer weer van
Emie zei…
Een favoriet plekje, ik was er onlangs nog met onze dochter. Je ziet telkens iets nieuws al ben je er nog zo vaak geweest.
Sjoerd zei…
Nooit geweten, wel hartstikke leuk natuurlijk...
In de weer zei…
Oh ja, ik ken ze en vind ze schitterend !
Oh die zijn wel ontzettend leuk!
En jullie zitten zo te zien terug in Nederland
😉