Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg was oorspronkelijk de tuin van het Palais du Luxembourg dat gebouwd is voor Maria de Médici (weduwe van Hendrik IV). Toen het gebouw in 1631 af was, was zij echter al verbannen.

In het park is nog wel een mooie fontein te vinden (Fontaine de Médicis), die gebouwd is voor Maria de Médici, door een onbekende architect. In de vijver voor de fontein zwemmen goudvissen.

Het Jardin du Luxembourg is een van de mooiste en grootste parken in het centrum van Parijs. Er zijn tennisbanen, een kleine kinderspeeltuin met kinderboerderij, hier en daar staat een heerlijk ouderwetse muziektent en er is altijd voldoende ruimte om te wandelen of ergens op een bankje te zitten. Alles natuurlijk wel volgens de strenge Franse parkregels: Niet op het gras komen 😉

Op de kop van het park staat het Palais du Luxembourg met daarin de Senaat en het Musée du Luxembourg. Regelmatig zijn daar prachtige tentoonstellingen.

Tot de Revolutie is het Palais du Luxembourg een koninklijk paleis gebleven. Daarna is het korte tijd gebruikt als gevangenis. In de Tweede Wereldoorlog is het door de Luftwaffe in gebruik genomen als hoofdkwartier, met schuilkelders onder de tuin. Tegenwoordig heeft de Franse Senaat het gebouw in gebruik.


In het weekend vind je in dit park veel stelletjes en gezinnen met kinderen en doordeweeks vind je hier veel studenten. In het park staan overal losse stoelen, die je overal in het park kunt neerzetten.
Om dat park zo mooi te houden is er een leger tuinmannen nodig, je kunt ze bezig zien op de achtergrond van deze foto.
In het park staan veel standbeelden van belangrijke figuren uit de Franse geschiedenis.

Dit zijn twee van de Reines de France et Femmes illustres (Koninginnen van Frankrijk en vermaarde vrouwen) in een serie van twintig beeldhouwwerken die sinds het midden van de 19e eeuw in de Jardin du Luxembourg in Parijs staan. De serie lijkt het vrouwelijke equivalent te zijn van de serie Hommes illustres (Vermaarde mannen) in het Palais du Louvre die rond dezelfde tijd werd opgezet.

Chapeau voor degene die in die tijd op het idee kwam om vrouwen ook in het zonnetje te zetten!

Reacties

Heerlijk om te kuieren!
Emie zei…
Krijg direct weer heimwee naar Parijs!
Sjoerd zei…
Het ziet er in ieder geval fantastisch uit. Ik kan me niet herinneren dat ik daar geweest ben de keren dat we Parijs bezochten.
Bertiebo zei…
En mooi weer had je ook!
Marthy zei…
Dan wordt het toch weer eens tijd dat je gaat, Sjoerd, kan je dit ook bewonderen.
miekequilt zei…
Mooi weer en een mooie stad!
KnutzEls zei…
Herinner me heel mooie voeten en zo'n stoeltje waarop ik uit rustte in de zon.
KnutzEls zei…
Moeie voeten 🤗
Wat mij betreft kunnen er nooit te veel standbeelden van vrouwen komen. "We" hebben nog aardig wat in te halen. Voor mensen die geen tuin of balkon hebben, is een park ideaal.
Lieve groet.