Passages en Galeries van Parijs

 In de 19e eeuw werden in Parijs rond de Grands Boulevards passages en galeries aangelegd die het winkelend publiek moesten beschermen tegen de modder en vuil dat door het verkeer werd veroorzaakt. Ze werden heel lang verwaarloosd maar in de afgelopen jaren zijn er een aantal weer opgeknapt. Van de 100 passages zijn er nog zo'n 20 over. Heel verschillend, van indiase eethuisjes tot haute couture en van postzegels tot wooninrichting. Wij maakten een wandeling langs een paar van de nog overgebleven passages.

De Passage Jouffroy werd gebouwd in1846 en is helemaaluit ijzer en glas opgetrokken. Je kunt er wandelstokken kopen en antiquiteiten. Er is ook een winkel waar je elk denkbaar meubelstuk kunt kopen om een poppenhuis in te richten. Bij de uitgang aan de Boulevard Montmartre zit het wassenbeeldenmuseum Grevin.

In de Passage de Verdeau waren veel oude boeken te koop waar behoorlijk wat interesse voor was. Er werd echt lekker gesnuffeld.

Hier werd alleen maar snoep en koek verkocht, een soort Jamin dus. Ongetwijfeld veel chocola want daar zijn de Fransen gek op.


Passage des Panoramas. 
Gebouwd in 1800, toen heel populair vanwege de  “machines en rama”. Dit waren
donkere ruimtes waarin de eerste gaslampen werden ontstoken, en waar twee panoramaschilderingen te zien waren: één van een vergezicht op Parijs en één op Amsterdam! 

Maar helaas, beide schilderingen zijn verdwenen.  
Je vindt er nu veel winkeltjes en cafeetjes.

En bij een van die cafeetjes hebben we lekker zitten te eten. Gewoon het dagmenu en dat smaakte prima. Links, daar op die Thonet stoeltjes, ondertussen lekker mensen kijkend.

7 november 2019

Reacties

Wat leuk, deze passages. Toen ik laatst in Amsterdam was, bij dochter in haar universiteitsgebouw, was daar net zoiets. een overdekte doorgang met 'kasten', daarin hadden allerlei handelaren nu een kraampje met antiek en oude boeken.
Bertiebo zei…
Van die winkeltjes... heerlijk!
Sjoerd zei…
Dat ziet er gezellig uit zo'n passage. Leuk dat die winkels nog zo authentiek uitzien.
In de weer zei…
Wel lekker ook met het weer van nu, overdekt winkeltjes kijken.
Het kan niet op, daar in Parijs!
Lot zei…
Mooie stenen op die laatste foto
Jolande zei…
Oh wat leuk om te lezen! In dat winkeltje met al die poppenhuisspulletjes (niet die met de blauwe gevel, want er zitten er twee) kocht ik dus die kaart voor Bertie. Ik ben er vanmiddag ook nog even langs gewandeld: heerlijk gewoon een beetje rondkijken.
Marthy zei…
Wat heerlijk lijkt me dat, zo maar even daar naar toe kunnen wandelen.