Doorgaan naar hoofdcontent

Kabussie

  Dit mandje kreeg ik laatst van mijn broer die zijn schuur opruimde. Het is een bollenmandje en ik kende het goed, het was van mijn vader. Volgens mijn broer is de naam voor dit formaat mand een kabussie, dat wist ik niet meer. Ik heb het even nagevraagd op de facebook site van Noordwijk en dat werd van alle kanten bevestigd. Later vond ik op internet op de site van Mijnwoordenboek  over Noordwijks dialect dat een bollenrooimandje inderdaad een kabussie is.

Wij zijn thuis opgegroeid met bollenmanden, mijn vader teelde bollen en we pelden allemaal wel bollen in vakanties, ook bij andere bollenboeren,

Hij is onmiskenbaar van mijn vader, op de mand zijn de letters JvB geschilderd, dat werd vaak gedaan in die tijd. Mooi vind ik dat, die initialen van mijn vader op dit mandje.

Prachtig handwerk, ik denk zo'n zestig à zeventig jaar oud.

Niet alleen voor bollen rooien maar ook voor poten werden ze gebruikt. De jonge vent rechtsonder is mijn vader, hij werkte toen voor Konijnenburg & Mark, een van de grootste bollenkwekers van Noordwijk en omgeving. Dit land heet het Vinkeveld, dat staken we altijd door op onze zondagse wandelingen met Pa, op weg naar de duinenrij erachter en daarna het strand.

Mijn broer vond dat ik het mandje nog wel zou kunnen gebruiken op mijn Franse moestuin. Nou, dat zal ik met liefde en plezier doen als herinnering aan mijn vader.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja, een leuke herinnering. Ik zie wel gelijkenis tussen jouw gezicht en dat van je vader. Klopt dat?
Emie zei…
De mand is geweldig en dat hij ooit van je vader was, helemaal. Mooi zulke voorwerpen met persoonlijke herinneringen.
Elizabeth zei…
Iets om te koesteren! Wat fijn dat je dit kreeg...
KnutzEls zei…
Nooit weg doen! Al denk ik dat er wel kopers voor zouden zijn. Dit is nog goeie degelijke handgemaakte kwaliteit. Zie bij Salvage Hunters soms ook manden voorbij komen voor een prijs... Maar deze is onbetaalbaar.
Wat een fijne herinnering aan je vader.
Een dierbaar voorwerp en prachtig als je het dan nog in gebruik hebt!
Dit maakt het mandje wel erg bijzonder (mooi)!
Anoniem zei…
Wat mooi, een 'dierbare' mand. En dat rechtsonder je vader is, had je er niet bij hoeven te zetten ;-) dat zie je duidelijk, toen ik de foto zag dacht ik gelijk dat is haar vader.
Lies
Sjoerd zei…
Leuk zo'n herinnering, wat me opvalt is dat veel van die mensen uit die tijd van de smalle gezichten hebben...
Lief dat je broer precies weet dat het mandje welkom is bij jou. De initialen van je vader maken het mandje áf!
Marthy zei…
Ik voel me meer op mijn moeder lijken maar dat wordt misschien ingegeven omdat ik wat karakter betreft veel op haar lijk, Bettie.
Marthy zei…
Dit zijn niet de beste jaren van de vorige eeuw geweest, de mensen hadden toen geen geld om dik te worden.
In de weer zei…
Ik vind ook dat je op je vader lijkt. Wat Sjoerd zegt daar moest ik ook meteen aan denken. Laatst zagen we een documentaire over de jaren van opbouw in ons land, zo na de oorlog en toen viel het ons ook al op dat er heel weinig mensen te zien waren met overgewicht. Men zag er allemaal toch wat gezonder uit.
Ageeth Mooij zei…
Ik herken trekken van de kleinkinderen in hem. Wat een mooie schat heb je gekregen, die zal hij vaak in de handen hebben gehad.
Marthy zei…
Wat kan zoiets eenvoudigs toch kostbaar zijn, Ageeth.