Doorgaan naar hoofdcontent

Superjacht door de Gouwe

Gisterenmiddag rond één uur kregen we een appje van een goede vriend van ons, hij woont in Oude Wetering, aan de overkant van de straat ligt de Braassemermeer. In het appje stond het volgende: Vanmorgen ging er er een boot van Van Lent langs, hij is nu aangekomen in Boskoop. Als je interesse hebt kan je gaan kijken, hij moet in Gouda door de sluis. 

Voor de duidelijkheid, Royal Van Lent is een botenbouwer van superjachten en is gevestigd op Kaag, de Kaag zeggen wij altijd en dat ligt op Kagereiland in de Kagerplassen.

Ik was blij met dat berichtje want dat wilde ik dolgraag eens zien. Af en toe zie je het wel eens op televisie, het vervoer van zo'n groot jacht maar nu kreeg ik de kans het zelf te zien en wat foto's te maken. 

Wij reden naar Gouda en stopten niet bij de sluizen maar reden nog even door langs de Gouwe richting de spoorbrug. Ik ken het gebied daar goed want dat was een deel van mijn fietsroute naar mijn werk. Die spoorbrug zou omhoog moeten voor zo'n groot schip en daar wilde ik een foto van.

Toen het jacht eenmaal door de brug was konden we hem goed zien, wat een gevaarte, 71.5 meter lang. En dan te bedenken dat ze nog groter worden gebouwd. De werf van Van Lent op de Kaag is 170 jaar oud en bouwt motorjachten van 70 tot maximaal ca. 100 meter. In het westelijk havengebied van Amsterdam heeft Royal Van Lent  begin 2019 haar nieuwste dok geopend waar superjachten tot maar liefst 160 meter gebouwd kunnen worden. 

Zowel voor als achter een duw- sleepboot die het schip over water brengen. De motoren van het jacht zelf zijn zo krachtig dat ze in binnenwateren niet gebruikt mogen worden.

Wat je ook mag vinden van zo'n jacht wat knetter veel geld kost, mooi is het!

Heel langzaam voer het jacht de de eerste brug van het sluizencomplex door en daarna de sluis in. Mensen met grote stootkussens stonden klaar om de ruimte op te vullen. Het zou tenslotte zonde zijn als er een krasje op de lak zou komen.


Eindelijk in de sluis. Het ging allemaal met het precisiewerk van een militaire operatie.

 
Op deze foto is goed te zien hoe weinig ruimte er in de sluis is voor zo'n boot. 
Het ging maar net aan. 

Vanish heet het jacht en zijn hoofdligplaats is George Town. Ik heb het even nagekeken op Wikipedia en die zegt het volgende: George Town is het financiële centrum van de Kaaimaneilanden, er zijn 270 banken gevestigd in de stad (maart 2009). Verder heeft George Town een haven voor cruise- en vrachtschepen.

Hier gaat het schip door de tweede brug naar een veel breder stuk van de Gouwe.

Nadat het schip de moeilijkste passage van de vaartocht had genomen werd ze in een zijarm van de Gouwe nog gekeerd en voer ze met de neus vooruit naar Rotterdam waar er de laatste hand aan wordt gelegd en proefvaarten gedaan worden.

Leuk om dit eens gezien te hebben en met ons genoten vele anderen mensen die langs de route stonden van dit gebeuren.


Voor wie het leuk vindt: hier nog een professioneel filmpje van de doorvaart van dit superjacht in Woubrugge.

Reacties

Emie zei…
Allemachtig, wat een groot schip. Indrukwekkend om dat langs te zien varen. Wie zou zoiets kopen, denk ik dan.
fotoblog zei…
Prachtige reportage van transport Marthy

een technisch hoogstandje, is het minste wat je er kan van zeggen..

naar het prijskaartje van dit superjacht, durf ik niet eens raden

prettige zondag

Petra1945 zei…
Wat een juweel! Maar ik denk dat je bijna miljardair moet zijn om dit te kunnen financieren (die registratie in de Cayman Islands zegt genoeg. Belastinghaven?). Nee, ik ben niet jaloers. Met zoveel geld zou ik een ander soort onderdak kiezen. Maar mooi blijft het. Waarom staat er op dat zeil "Feadship" en niet Vanish?
Sjoerd zei…
Schitterend vind ik dit soort schepen. Niet te betalen ook voor Jantje Modaal. Maar er naar kijken en erover dromen mag. Ik zou dat schip best wel even naar de Kaaiman eilanden toe willen varen.
miekequilt zei…
Wat een leuk stukje. Ik had vroeger een vriendin die de dochter van van Lent was. Dus ik kwam regelmatig op de Kaag en keek toen al mijn ogen uit. En nu weer, wat een schip zeg.
Marthy zei…
Dat raden moet je gewoon niet doen, kijken en genieten van het ontwerp.
Marthy zei…
Ga ik mee Sjoerd. Ruimte genoeg.
Marthy zei…
Ik heb een vriendin en een van haar zussen was getrouwd was met een ontzettend rijke man. Ze hadden ook een huis op de Kaag en ik ben daar vaak geweest
Misschien wel in dezelfde tijd.
Marthy zei…
Ik heb even voor je gezocht: Feadship is een samenwerkingsverband tussen Royal Van Lent Shipyard, Koninklijke De Vries Scheepsbouw en De Voogt Naval Architects. Onder deze drie ondernemingen vallen meerdere productiebedrijven. De bedrijven zijn gevestigd op diverse locaties in Nederland.
Imposant schouwspel, leuke fotoreportage heb je ervan gemaakt.
In de weer zei…
Prachtige reportage Marthy en wat een precisie werk.
Er is op zo’n schip natuurlijk wel prima navigatie apparatuur geïnstalleerd, maar dan nog ! Tenslotte moesten er toch nog proefvaarten plaatsvinden.
KnutzEls zei…
Knap stukje stuurmanskunst. Het is een mooi yacht, maar mijn keus zou het niet zijn.
Ik denk wel dat Leo en ik deze week eens even gaan kijken waar het in Rotterdam te zien zal zijn.
Marthy zei…
Het aansturen van dit schip gebeurde door de achterste sleep- duwboot, Toos. Op het jacht zelf gebeurde niets. Maar de mensen van die kleine boten weten wel wat ze doen, in de haven van Rotterdam is dat hun dagelijkse werk.
miekequilt zei…
Van 1970 tot in de jaren '80. We zaten allebei op de opleiding voor kleuterleidster in Haarlem.
Annelies zei…
Kijk, dat hebben we nu niet hier in de bergen! Leuk om zo dat jacht te kunnen volgen via jouw blogbericht, Marthy.
Bertiebo zei…
Geweldig mooi om te zien. (En dan nog wel een Dordtenaar!)
Echt super om te zien. Indrukwekkend ook vooral, dat transport door de sluis.
Jolande zei…
Ik heb altijd al gezegd dat als ik ooit miljardair zou worden ik zo'n schip zou kopen (je moet altijd iets te dromen overhouden :-) )
Fantastisch dat je dit kon gaan bekijken.
Marlou zei…
Ha Marthy,

wat een gave reportage.
Ik kan me voorstellen, dat je er als de kippen bij was!

Groetjes...
Die goede vriend blijkt een héél goede vriend. Hij weet precies waar hij jullie blij mee kan maken. En ons (-: Een indrukwekkend transport. Helemaal vanwege de militaire precisie.