Doorgaan naar hoofdcontent

Episode Cevenol

Elk najaar is het het prijs in het zuiden van Frankrijk en dit was al de tweede keer in de maand oktober. Een aanhoudende zuidenwind zorgde dit weekend voor langdurige opstuwing van warme en vochtige luchtmassa’s tegen de zuidkant van het Centraal Massief. Door deze zogenaamde “Episode Cevenol” ontstonden aanhoudend onweersbuien met extreem veel neerslag tot gevolg.  Dat leidde weer tot grootschalige overstromingen en plotselinge overstromingen (flash floods). 

Ik haalde deze foto van internet. Het is de stad Voguë onder Aubenas aan de rivier de Ardèche. Wij waren er deze zomer verschillende keren. Die homp stenen in het water is een ruïne van een toren waarachter nog een heel stuk strand ligt. Strand is verdwenen en de rivier is behoorlijk gestegen want alleen het bovenste stuk van de ruïne is nog te zien.

Als we dit horen terwijl we in Nederland zijn vragen we ons altijd af hoeveel schade deze langdurige zware buien in en rondom ons dorp zullen veroorzaken. Het riviertje wat door onze vallei loopt zal nauwelijks schade aanrichten, de meeste huizen staan hoog genoeg. Het zal wel bulderen, dat riviertje, lieflijk kabbelen is er nu niet bij. Meer bezorgd zijn we over de oude terrasmuren die bij veel water en daardoor aardverschuivingen in kunnen storten. 

De bewoners van ons dorp waren al ver gekomen eind september met de muur van buurman Patrice. Die muur stortte afgelopen winter over een lengte van een paar meter in. Ik had in dit blogbericht beloofd nog te laten zien hoe ver ze gekomen waren de laatste dag dat er aan gewerkt werd, dat is dan bij deze gebeurd. 'Zal die muur het wel houden met al die regen' vroeg ik gisteren een beetje bezorgd aan Mart. Hij dacht van wel, de muur zou in ieder geval goed ingewassen worden. Mannenlogica!

Reacties

Bertiebo zei…
Hopelijk heeft je logische man gelijk
Sjoerd zei…
Lijkt me vervelend als je het niet met eigen ogen kunt zien. Wellicht eens tijd om er IP camera('s) op te hangen. Kost geen drol meer tegenwoordig. en je kunt zien wat er gebeurd.
Judy zei…
Ja, ik hoop ook dat je man gelijk heeft.
Zo'n mooie manier van een muur bouwen! Ik hoop dat ie het houdt!
KnutzEls zei…
Laten we duimen dat het houdt.
miekequilt zei…
Hopelijk kan iemand uit het dorp doorgeven hoe het met de muur gaat. Hij lijkt stevig genoeg om niet in te storten. Dus daar moeten we maar op vertrouwen.
Elizabeth zei…
Oh, wat een wild water op die eerste foto...
Ik snap dat je je toch afvraagt of...
Edward McDunn zei…
Wat een natuurgeweld, daar is niets tegen bestand hoor.
Emie zei…
De kracht van het water. Beangstigend.
Margriet zei…
Onvoorstelbaar, die kracht van dat water. Ik liet het Ben net zien, wij liepen daar langs dat strandje afgelopen zomer. Er stond toen amper water nog in de rivier.......Hopelijk gaart het goed in le Serret!
Dan maar duimen dat Mart gelijk heeft :-)