Rijksmonument

Bijna aan het eind van onze wandeling van afgelopen zondag liepen we over het landgoed van kasteel Essenburg, gelegen aan de Hierdense Beek. Net voor we het terrein weer afliepen zag ik bij de ingang een oud trafohuisje. Mooi, een van de zuilen die voor aan de oprit staan is door een muur verbonden met dat huisje.


Toen ik wat beter keek zag ik dit plaatje op de muur, blijkbaar is dit trafohuisje een monument. Terecht, want het is prachtig. Deze keer eens niet aan het asfalt maar mooi in de natuur met statige bomen er naast.


Sinds 1950 kwam het landgoed in handen van De Norbertijnenabdij van Berne. Er is nu een instituut  voor training, vorming en scholing in gehuisvest. De Norbertijnen bewonen het koetshuis. Ik nam de foto's in eerste instantie voor de blog van Sjoerd maar zag later dat hij dit trafohuisje al in zijn collectie heeft. Maar het is te mooi om niet even te laten zien, dus bij deze.


Reacties

 1. Leuk om dit gebied en zijn bijzonderheden hier weer terug te zien. We hadden er 10 jaar een vakantiewoning dus we kennen de omgeving daar aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oke, maar toch zou ik graag de foto's hebben ter aanvulling van mijn privé verzameling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sjoerd ik heb nog foto's van een trafohuisje in Marken, als je ze hebben wilt zijn ze voor jou.
   groetjes,
   Mirjam

   Verwijderen
 3. Een prachtig landgoed en een heel mooi trafohuisje. Zie toch eens die mooie dakbekleding. Met recht een monumentaal pandje.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi hè, die leien op dat dak in een bepaald patroon.

   Verwijderen
 4. Leuk om even bij je bij te lezen op een zondagmiddag. Over je dagelijkse belevenissen en wandelingen. Als ik zo lees krijg ik gelijk zin om mn blog weer nieuw leven in te blazen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zag het en moest direct aan Sjoerd denken. Mij doe je ook een groot plezier met deze foto's. Heel terecht dat dit bijzonder trafohuisje als monument is verklaard.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.