Leerzaam blogje

We waren bij vrienden en die wonen vlakbij de Braassemermeer. En die vrienden houden ook van wandelen. Dus toen we koffie en een glaasje hadden gedronken keken we met zijn allen nog eens goed naar de lucht en gingen we het erop wagen. We liepen een groot deel lang de Braassem, mooi hoor, dat weidse met die Hollandse luchten, soms dreigend. Maar we kregen in de bijna drie uur dat we liepen geen druppel. De bootjes op de foto hierboven zijn Optimisten, een eenmans jeugdzeilboot en dat wist ik dan ongeveer, maar meer ook niet. Omdat dit een leerzaam blogje is zocht ik voor jullie op dat de Optimistklasse de grootste wedstrijdklasse is, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere eenmans jeugdzeilboot.

Dit zou manlief met een vriendje kunnen zijn toen hij jong was.  Hij groeide op aan de rivier de Drecht die uitkwam in de Braassem. Altijd bezig met een bootje en het liefst die grote plas op met flinke wind zodat ze hun eigengemaakte zeil konden hijsen.

Nou ja zeg, woon ik al eenenveertig jaar in een polder met behalve koeien ook veel schapen en leer ik vandaag iets over die wollige beesten. Want waarom zie je vaak schapen met gekleurde verf op hun kont? Ik dacht dat de boer dat zelf deed maar over het waarom precies had ik nooit nagedacht. Het zit zo: de ram moet de ooien dekken en drachtig maken. Iedere dag controleert de boer of de ram zijn werk wel doet. Hij kan dat goed zien, doordat hij de ram tijdens het vrijen de rug van de ooi laat verven. Aan het begin van de dektijd heeft de ram een soort tuig van leren riemen om gekregen. Daarop zit tussen zijn voorpoten een stuk vet kleurkrijt. Als de ram bovenop een ooi springt om haar te dekken, verft hij tegelijk met het kleurblok de achterkant van de rug van de ooi. Van veraf kan de boer de groene, blauwe of rode vlekken zien. Ik zei het al, dit is een leerzaam blogje. Alhoewel.....misschien wisten jullie dit allemaal al.


Reacties

 1. Een vorige chef van mij was schapenboer, dat was mij dus bekend. Iedere bok had zijn eigen kleur, maar er was altijd maar 1 bok in de wei.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die schapen wist dit stadsmeisje, van die Optimisten half half, dus weer wat geleerd. En dat je altijd prachtige foto's maakt weet ik natuurlijk ook. Blijf ons daarmee maar verwennen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heb je toch weer een heel klein beetje geleerd, Emie. Want je weet, we zijn nooit te oud....

   Verwijderen
 3. Van de ram, de ooi en de verf dat wist ik, maar van de Optimisten dan weer niet. Leerzaam dus !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dus iets verteld over die schapen wat blijkbaar iedereen weet. Maar ik ga me niet schamen hoor Toos. Ik weet vast weer dingen die jullie allemaal niet weten, haha.

   Verwijderen
 4. Dat van die rammen met kleur wist ik wel, maar over bootjes kun je me alles wijsmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om jou iets wijs te maken, Jeanne;-)

   Verwijderen
 5. Ook ik wist dat van die schapen. Kan niet anders met een vader die dierenarts was en met - tot een aantal jaren geleden - schapen als overburen. Ik kende de Optimist, maar wist niet van die leeftijdsregel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent wel heel bekend met die schapen. Bij mij lopen ze een eind weg in de polder;-)

   Verwijderen
 6. Van de schapen wist niet het precieze,dus ja, wat bijeleerd. Die bootjes kende ik van eenandere blogvriendin/oudcollega. Goed begin van de week:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://www.nhnieuws.nl/nieuws/215759/Honderden-drachtige-schapen-door-de-scan-Dit-is-schapenmanagement-2-0
  vandaag om vijf uur op het NHnieuws

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Mag ik weten wie deze reactie hier heeft geplaatst.

   Verwijderen
 8. Van de schapen ken ik het verhaal, van de optimist helemaal niet, leuk!
  Ik wist niet eens waar Braassem en de rivier de Drecht lag, dus nog meer geleerd en t wordt tijd om in die omgeving eens te lopen wanneer er daar een wandeltocht in de buurt is!

  Fijne avond,
  Marrian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gebied daar rond die Braassemermeer. In de molen op de bovenste foto (op de achtergrond) woonde enige jaren André van Duin.

   Verwijderen
 9. Arme schapen, ze mogen niet eens hun favoriete kleur uitkiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is zeker en leerzaam blogje, maar dat van die schapen wist ik wel. ;-)) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Van die bootjes wist ik niets, van de schapen wel. In de pyreneeën zie je soms meerdere kleuren in 1 kudde en soms, enkele schapen die meerkleurig zijn. Rararara??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heeft de kleur iets te maken met de datum waarop de schapen gedekt zijn. Weet de boer wanneer bij een bepaald schaap de lammeren geboren gaan worden.

   Verwijderen
 12. Dat van de schapen wist ik al. Maar die zeilbootjes voor jongeren? Daar had ik nog nooit van gehoord. Tja, ik woon dan ook helemaal niet naast het water... Dus toch iets bijgeleerd van jouw blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wist je dat niet van de stempels? Ik heb er ooit eens over geblogd maar zonder de mooie foto's die jij erbij plaatst. Een boer laat meestal maar één ram komen, die huurt hij gewoon.
  Kijk, dat van die bootjes was voor mij helemaal niet. Toch een leerzaam blogje dus!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat van dat huren las ik ook op internet. Drukke tijd nu voor die ram....

   Verwijderen
 14. Ja,dit is echt wel een leerzaam blogje! Ik zag die schapen ook al in Nederland met hun geverfde onderrug. Maar nu kan ik uitpakken bij de vriendinnen! Nu weet ik waarom... ik hoop alleen dat ze me gaan geloven. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ga jij maar uitpakken hoor, er staat genoeg bewijs op internet, ik heb het ook uitgezocht.

   Verwijderen
 15. Als fervent Texel bezoekster wist ik dat van de schapen wel. Dat van die Optimist niet. De school hier om de hoek heet zo, en nu snap ik het bootjeslogo van de school.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.