Vrienden op de fiets

Als wij twee dagen achter elkaar wandelen maken wij altijd gebruik van 'Vrienden op de fiets',  een organisatie die particulieren die logeerplekken aanbieden in contact brengt met sportievelingen die  wandelend of fietsend meerdaagse tochten maken. Ik maak daar al zo'n twintig jaar gebruik van, eerst met een groep vriendinnen, later Mart en ik met vrienden en na onze pensionering met zwager en schoonzus. Je komt op deze manier in allerlei soorten huizen terecht en maakt kennis met heel wat mensen. Die mensen zijn zelf meestal ook sportief, zijn geïnteresseerd in welk pad je loopt en willen weten waar je vandaag begonnen bent en waar je wil eindigen. Ja, en dan die huizen. Meestal zijn het de wat grotere huizen want die hebben meerdere kamers ter beschikking, maar we hebben ook geslapen in een woonboot en in bedstedes in een houten huis. En som een apart huisje bij een boerderij of zoals in dit geval een tuinhuisje. Dit was wel weer een bijzonder geval, maar daar zijn wij gek op. Het huisje lag op een groot stuk grond achter een stel voormalige kippenschuren. Jannie, een weduwe woonde voor aan de weg. Een halletje, een kamer/keuken met alles erop en er aan, volgestouwd met meubilair. Overal hing en stond wat, schilderijtjes, vazen, blikken groot en klein, je kon het zo gek niet bedenken of het was aanwezig. Twee slaapkamers en een badkamer. Alles was schoon, de gaskachel was al aangemaakt en dan neem je die uitdragerij maar voor lief. Lief was ook juffrouw Jannie die 's morgens ons ontbijtje kwam brengen en ons ondertussen haar hele levensverhaal vertelde. Het blijft voor ons leuk, al die mensen en al die huizen.Reacties

 1. Naast het wandelen is het overnachten op deze manier een avontuur op zich.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn altijd weer nieuwsgierig waar we terechtkomen, Jeanne.

   Verwijderen
 2. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Totdat jongste zoon besloot een rondje Nederland te fietsen. Hij heeft ook bij diverse adressen gelogeerd en vond het net als jullie deeg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat sportief van hem, een rondje Nederland. Ja, dan is het zo makkelijk om overal te kunnen overnachten tegen een leuke prijs.

   Verwijderen
 3. Wat leuk om dit weer te lezen: iedere keer leer ik weer wat bij.
  Zal de naam "vrienden van de fiets" zeker in m'n achterhoofd houden voor het geval we in Nederland weer eens wat gaan ondernemen, Marthy!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel even een abonnementje nemen. Kost niet veel hoor, € 8,-- per jaar.

   Verwijderen
 4. Wat een geweldig verhaal, zo leuk he al die verrassingen en belevenissen naast het wandelen!
  Ik kom in door mijn werk (wijkvpk) bij een oude dame ( 85 jr), zij krijgt thuiszorg en ontvangt daarnaaast gasten van vrienden op de fiets.
  Mijn vriendin en ik hebben het er over gehad om eens bij haar een nachtje te boeken!
  Fijne avond,
  Marrian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij logeren vaak bij oudere mensen die alleen zijn en nog in een groot huis wonen. Ze vinden het heerlijk om gasten te ontvangen, logisch want het geeft weer wat reuring in hun leven. De ontbijtjes bij deze mensen zijn vaak meer dan voortreffelijk.

   Verwijderen
 5. Een vriendin van mij doet het ook en was zo enthousiast dat ik ook lid werd. Maar nog nooit gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch eens gaan doen, Bertie. Via Googlemaps kun je goed zien waar je eventueel terecht komt.

   Verwijderen
 6. Wat leuk om te lezen Marthy. Mijn ouders zijn ook lid van Vrienden op de Fiets. Dus mocht je zin hebben om een keer te gaan wandelen in Oost-Groningen? Dan wel in het voorjaar of zomers want ze bieden slaapplaats aan in een gezellig houten huisje in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Alet. Wij denken er over om ook gastadres te worden, maar dan alleen in de winter natuurlijk.

   Verwijderen
 7. Misschien stilistisch iets minder maar wel weer erg leuk om in te verblijven en je te verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben ons kostelijk vermaakt met weer een schilderijtje bekijken of een stel blikjes te inspecteren op inhoud, Emie. We kregen er zelfs de slappe lach van.

   Verwijderen
 8. Met fietsen heb ik ook vaak overnacht met Vrienden Op De Fiets. Zowel in een luxe villa als een klein benauwd hok. Maar de mensen waren overal even vriendelijk.
  Dergelijke ontmoetingen zijn de krenten in de pap!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd weer een belevenis en inderdaad, de mensen zijn altijd heel plezierig.

   Verwijderen
 9. Grappig lijkt me dat, ergens terecht komen op een geheel onverwachte plek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sjoerd, je moest een weten waar ik al geslapen heb en iedere keer weer een verrassing.

   Verwijderen
 10. Geweldig dat je op deze manier op zoveel mooie plekjes komt en niet telkens je toevlucht hoeft te nemen tot een onpersoonlijk, en vaak ook prijzig, hotel.
  Ik zou mijn ogen echt uitkijken in zo'n huisje.
  Fijne donderdag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet zeker dat jij het een geweldig huisje had gevonden, haha.

   Verwijderen
 11. O ja heerlijk, wij hebben er ook goede ervaringen mee, steeds aardige mensen getroffen en altijd een voortreffelijk ontbijt.
  Ik zag dat je gereageerd had op mijn bericht “leuke plekjes” maar dat was achteraf bekeken niet kompleet dus ik heb er even wat aan toegevoegd. Groet en een fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niets negatiefs kunnen zeggen over deze manier van overnachten, Toos.

   Verwijderen
 12. Ha! Dat ziet er daar echt een inrichting volledig naar jouw smaak uit! ;-) Gelukkig moest je daar niet overwinteren! Wel tof al die ervaringen en mensen die je ontmoet! Nog enkele jaartjes geduld en dan zijn wij hopelijk ook een keertje aan de beurt. Kan je die adresjes gewoon op internet vinden? Ik denk zelfs dat dat in België ook bestaat. (zelfs! haha) Geniet er nog van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij werkte niet goed, de link, maar nu wel. Even op 'Vrienden op de fiets' klikken en je ziet alle informatie. Ja, zelfs! in België zijn deze logeeradressen, goed hè.

   Verwijderen
 13. Juffrouw Jannie !!!! En jullie maar goedesmorrugus zeggen natuurlijk :-) Ik kende het fenomeen wel, want een vroegere kennis - oudere dame - ontving fiets- en wandelgasten uit het hele land in haar grote huis. Ze had een even oude hulp in de huishouding, maar die was beter ter been, die dan zorgde voor ontbijt en schoonmaak. Beide dames hadden er een hoop lol in en van. Geld speelde geen rol, het ging meer om de gezelligheid, geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juffrouw Jannie, ja dat schiet je direct te binnen en we kregen het er niet meer uit. Bij veel mensen gaat het niet om het geld, Wieneke.

   Verwijderen
 14. Echt leuk Marthy. Zo kom je nog eens ergens. Ik geloof dat een nichtje van mij ook logeergelegenheid aanbied via deze organisatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb voor ons huis ook een account aangemaakt, alleen voor de winter natuurlijk. Ben benieuwd of we gasten krijgen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.