Doorgaan naar hoofdcontent

Het achtste leven (voor Brilka)

Ik waarschuw alvast maar even, dit boek met zijn bijna 1300 bladzijden is een verschrikkelijke dikke pil maar als je er eenmaal aan begint laat het je niet meer los. Het gaat over een Georgische familie in de Sovjet-Unie in de hele twintigste eeuw. Soms leest het als een sprookje, soms als een thriller. Er komen zoveel gruwelijkheden in voor dat ik zelfs een poosje gestopt ben met het boek om even een makkelijker boek te lezen. Maar toch begon ik weer want het is allerminst een gruwelijk boek, het is meer een tragikomedie met boosaardige trekjes. 
,In acht zogenaamde boeken beschrijft Nino Haratischwili een Georgische familie vanaf 1900 tot en met het heden. Ieder hoofdstuk legt de nadruk op het leven van één van de bloedverwanten, beginnend met Stasia. Zij is de dochter van een chocolatier die een onweerstaanbare warme chocoladedrank heeft bedacht. Het recept moet binnen de familie blijven omdat het drinken ervan ongeluk brengt. Vanaf Stasia lopen de verschillende levens vloeiend in elkaar over tot en met Brilka, de laatste van deze Georgische bloedlijn.'
Er is even moed voor nodig om aan dit boek te beginnen maar je maakt wel drie revoluties, twee wereldoorlogen en meerdere burgeroorlogen mee. Of waren het 4 revoluties? Je leest over de opkomst en de neergang van het communisme, de voorspoed en de slechte tijden voor de familie Jasji. Het achtste leven is daardoor aangrijpend, het houdt je op het puntje van je stoel en je wil blijven lezen. Kortom: zo de moeite waard.

Reacties

Bertiebo zei…
Heb jij het op een e-reader gelezen, Martha? Want het lijkt me zo zwaar, letterlijk en alleen aan tafel te lezen?
Marthy zei…
Ik heb het boek inderdaad op een e-reader gelezen. Als hem wilt hebben stuur ik je het bestand toe.
Bertiebo zei…
Nee ik heb mijn e-reader net aan oudste zoon gegeven. Ik kon er niet aan wennen.
Pippa's Hus zei…
Poeh ik weet niet of ik eraan zal beginnen maar het is altijd heerlijk als een boek je te pakken krijgt! XX Esther
Sjoerd zei…
Dat is inderdaad een aardige pil om mee te beginnen...
Er stond vandaag ook een goede recensie in onze krant over dit boek
Wieneke zei…
Ik heb hem op de e-reader, maar was er nog niet aan toe gekomen. Gaat binnenkort dus wel gebeuren. Ik neem jouw recensies altijd heel serieus.
Ageeth Mooij zei…
Het is te zwaar voor mij om in bed te lezen ;-) Wat heerlijk dat je er zo van genoten hebt!
Emie zei…
Heerlijk dit soort dikke pillen met familiegeschiedenissen. Ik hou het in gedachten voor als ik niets meer te lezen heb :)
Marthy zei…
Ook in mijn krant een hoge notering.
Marthy zei…
Oei, wat een compliment, Wieneke.
Marthy zei…
Dit is wel iets meer dan een familiegeschiedenis, Emie.
Je beschrijft het mooi, maar ik weet niet of ik er aan ga beginnen. 1300 bladzijden....
Dufraing Marc zei…
Het lijkt me wel een goed boek en ik heb ook vertrouwen in je commentaar op boeken. Kun je mij het bestand voor de e-reader ook toesturen? Hoe bezorg ik je dan mijn e-mail adres?
Marthy zei…
Marc, mail me even op mmberends@hotmail.nl
Onliemie zei…
Lijkt me heel boeiend alleen wel een klepper en waar haal ik daarvoor de tijd? Toch eentje om te onthouden voor ooit misschien?
Fijn oudejaar straks en alle goeds voor 2018!
Marthy zei…
Jij ook een leuke jaarwisseling.