Doorgaan naar hoofdcontent

Abdijkerk Sainte-Foy in Conques

De buitenkant van de kerk in Conques konden jullie al zien in een vorig blog, nu laat ik nog wat van de binnenkant zien omdat die zo mooi was dat het jammer zou zijn om er aan voorbij te gaan. 

Maar eerst nog even een foto van de prachtige deurklink op de zware houten deur van de kerk. De bouw van de huidige kerk, die een oud gebouw uit de tijd van Karel de Grote verving, begon tussen 1041 en 1052 onder abt Odolric. Voor zijn dood in 1065 was het koor gereed. Het schip was klaar aan het begin van de 12e eeuw. In de middeleeuwen was het de kerk van een benedictijnenabdij. 
Met de opkomst van de pelgrimage naar Santiago de Compostella werd Conques een van de belangrijkste haltes op de pelgrimsroute vanuit Le Puy-en-Velay (via Podiensis).


Deze oude fresco's zijn bewaard gebleven. Het was maar één stuk muur en als je er goed voor stond kon je zien hoe mooi het gemaakt was. Allerlei kerkelijke verhalen zijn afgebeeld, net een prentenboek.

De abdijkerk heeft een sober interieur. Het schip heeft een hoogte van 22 meter en een breedte van 6,8 meter.

Onvoorstelbaar eigenlijk dat ze al in het jaar 1000 dit soort constructies konden maken. Eigenlijk ging al de werkkracht (geld!) op aan oorlogsvoeren en uitbreiden van macht, wat resulteerde in dit soort gebouwen. Voordeel is dat wij er nu zo van kunnen genieten en maar niet teveel moeten denken onder welke barre omstandigheden het tot stand gekomen is.

De kerk heeft een tongewelf. Mogelijk was het het hoogste gewelf uit zijn tijd (rond 1060). Meer dan 250 kapitelen zijn gedecoreerd met beeldhouwwerk. Op deze foto is goed te zien dat er boven in de kerk nog een rondgang is.

Die avond mocht men de kerk bezoeken en werd onder het geluid van orgelmuziek de kerk van binnen belicht. Met de twee trappen aan weerszijde van het orgel kon je op de op de bovenste galerij komen wat wij ook deden.

Naar beneden kijken deed ik niet, alleen even om die foto hier boven te nemen van de monnik die het orgel zo mooi bespeelde maar ik had genoeg te zien als ik recht vooruit bleef kijken.

En naar boven, naar de mooie met beeldhouwwerk gebeeldhouwde kapitelen.

Fascinerend was het om daar te lopen hoog in die machtige kerk, het orgelspel wat weergalmde en het lichtspel tegen de hoge wanden en tussen de pilaren door.

De abstracte kunstenaar Pierre Soulages voorzag de kerk in de tweede helft van de twintigste eeuw van nieuwe glas-in-loodramen.

Nadat alle bezoeker van de kerk weer buitenstonden op het plein voor de kerk werd de prachtige timpaan deel voor deel ingekleurd.
Dit was het eindresultaat.

De kerk is beschermd als UNESCO-werelderfgoed als onderdeel van de pelgrimsroutes in Frankrijk naar Santiago de Compostella.

27 september 2019

Reacties

Sjoerd zei…
Die fresco's waren de eerste murals... Wat zou het mooi geweest zijn om die in de oorspronkelijke versie te zien
Wat een mooie belevenis, zo dat gebouw ervaren!!
Wat een indrukwekkend gebouw. Om stil van te worden...
miekequilt zei…
Prachtig Marthy. Ik denk soms: zijn daar campings in de buurt? , want dan heb ik al een bestemming voor de vakantie volgend jaar. Al jouw blogs volgen en dan genieten van al dat moois.
In de weer zei…
In 2015 bezochten wij het Museum Soulages in Rodez, echt geweldig, museum en kunstenaar. Ik heb er toen wat van laten zien op mijn blog (31 aug 2015). Wanneer je ooit in de buurt bent, moet je echt gaan kijken Marthy. Wij lagen toen op een camping in de buurt van Millau.
En weer liet je me vandaag genieten van je mooie foto’s en schrijfsels.
Marthy zei…
We zijn bovenlangs Rodez gelopen, Toos. Maar wat een toeval dat jij in het museum geweest ben van de man die die ramen in de kerk heeft ontworpen.