Doorgaan naar hoofdcontent

Oud Noordwijk


 De neef waar mijn zusje en ik laatst op de thee waren is net zo gek op oude foto's als ik en hij stuurde mij er na ons bezoek weer een paar waaronder een foto van een schilderijtje gemaakt in 1933. Op dat schilderijtje de Grote Kerk in Noordwijk met op de voorgrond een bollenveld.

 Ik wist direct waar dit geschilderd werd, zelfs het punt waar de schilder gestaan moet hebben. De bollen zijn gladiolen en er was maar één zo'n veld binnen de bebouwde kom in Noordwijk-Binnen, namelijk op het terrein van Konijnenburg & Mark. Het is de proeftuin voor gladiolen, hier werden de soorten gekruist om nieuwe bloemen te ontwikkelen. Ik zie nog zo de oude mijnheer Mark  's morgens vroeg door de gladiolen lopen, bezig met het veredelen van soorten.

Achter de muur die je ziet op het schilderijtje, iets meer naar rechts lag namelijk het huis waar ik ben geboren en opgegroeid en vanuit het slaapkamerraam van mij en mijn zusjes keken wij uit op deze tuin.

Hier zie je de muur van de andere kant, rechts in een van die huizen ben ik geboren. Op deze foto is een andere kerk te zien dan de kerk op het schilderijtje.  Dat klopt want de foto is vanuit een andere hoek genomen en in Noordwijk-Binnen staan twee kerken vlakbij elkaar.


Verrassend genoeg staat het rijtje huizen waaronder ons vroegere huis er nog steeds. Mijn ouders trouwden in de oorlog en kwamen er toen wonen. We verhuisden naar een andere woning toen ik zeventien jaar oud was.

De maker van het schilderij is de Franse schilder Lucien Louis Manceau (1873-1937). Manceau had zich na een carrière als decorschilder bij de Parijse Opera en bij de Opera in den Haag definitief in Nederland gevestigd, in Warmond. Hij bleef bijna dertig jaar in Warmond wonen en schilderen, tot aan zijn dood.

Manceau had een natuurtalent voor schilderen en de bollenkwekers in de buurt kregen dat al gauw in de gaten. Zij wilden graag zijn schilderijtjes van bollenvelden en bloemen hebben om aan hun vertegenwoordigers mee te geven op hun reizen in binnen- en buitenland, om zo de bloembollen aan de man te brengen. In die tijd waren er nog weinig mooie reclamefolders. Hij is voor de bloembollenhandel van grote waarde geweest.

Terwijl Konijnenburg & Mark een van de grootste bollenboeren was van de bollenstreek hebben ze weinig achtergelaten. Er is niet veel te vinden van hen op internet, alleen een stukje op de BlogNoordwijk. Op de foto op deze blog zit mijn opa van moeders kant op de voorgrond. Leuk is nog om te vertellen dat deze foto uit het grote archief van een andere neef van mij komt.

Reacties

Sjoerd zei…
Mooi dat je dat hier plaatst. Wellicht hebben andere mensen nog beeld materiaal.
En dat allemaal n.a.v. dat mooie schilderij!!
Bertiebo zei…
Wat is het toch leuk om zo terug te kunnen naar je roots
Emie zei…
Wat een interessant verhaal en jij bent toch echt vergroeid met Noordwijk, hè. Zo leuk om te lezen!
Marthy zei…
Ik heb daar in dat kleine straatje in dat grote gezin een heerlijke jeugd gehad, Emie.
Marthy zei…
Zo leuk om alles op dat schilderijtje onmiddellijk te herkennen, Jeanne.
KnutzEls zei…
Leuk om terug in de tijd te gasn.
Ageeth Mooij zei…
Een prachtige duik in het verleden!