Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzame energie

Deze rij windmolens staat net buiten het vissersplaatsje Urk in de Noordoostpolder. Er is heel wat tegenstand geweest vanuit Urk voordat deze reuzen gebouwd werden. Men protesteerde tot aan de Raad van State maar dat heeft niet moge helpen, ze zijn er toch gekomen, 38 op het land en 48 stuks in het water, de grootste turbines bijna 200 meter hoog.

In Montfoort, een plaats niet ver hier vandaan is men een petitie gestart waarin de inwoners van de gemeente Montfoort het gemeentebestuur vraagt een volwaardige stem te krijgen in 'het hoe en waar' van eventuele windturbines.
 Men is bang voor slagschaduw, geluidoverlast en horizonvervuiling.

'Windmolens Nee - Zonnepanelen Oké' zeggen de bezorgde inwoners die echt wel voor duurzame energie opwekking zijn maar willen zoeken naar alternatieven.

Om eerlijk te zijn zou ik ook niet blij zijn als er windmolens in onze mooie oude polder verrezen. Dan maar alle daken vol met zonnepanelen. Maar of dat dan weer genoeg energie op zal leveren weet ik niet.

Reacties

Ageeth Mooij zei…
Ik vind ze prachtig, al die windmolens in onze polder!
Emie zei…
Een enorm windmolen park op zee is misschien nog wel de mooiste oplossing. Ik vind ze wel sympathiek en zelfs in het landschap niet echt lelijk.
KnutzEls zei…
Wij waren op Goeree-Overflakkee en ook daar zoveel windmolens. Nee, ik vind ze verschrikkelijk. Dan liever zonnepanelen en ook daar waren er heel veel van. Op een grote loods ook geen probleem. Maar laatst las ik dat men nu niet goed meer weet wat men met al die zonne energie azn moet. Teveel en niet voor later op te slaan...... Tja.... !
Bertiebo zei…
Ik vind het ook al lang niet meer lelijk. Rijdend over de Afsluitdijk, zie je er echt heel veel in aanbouw. Ik denk dat niemand daar last van heeft.
Ger zei…
Wanneer ik luchtfoto's bekijk van Windpark Noordoostpolder met 38 molens binnendijks en 48 buitendijks met aan de voeten van deze windreuzen meer dan 5.000 hectaren aan tulpenvelden,pluktuinen en tulpenroute kan ik niet anders vinden dan dat het de polder verrijkt en wordt het weidse landschap ineens een wonder van schoonheid.
In het dagblad van het volk las ik een vergelijk tussen honderden windmolens op een kluitje en de eindeloos verspringende perspectieven van de ongeveer duizend marmeren zuilen in de Mezquita van Cordoba, maar dan in het heel groot en in de open lucht. Ik begreep het meteen omdat ik daar eens rondliep en dat magnifieke schouwspel heeft me nooit meer losgelaten, met andere woorden: hoe meer hoe mooier:-)
Sjoerd zei…
We moeten met zijn allen keuzes maken, Die energie hebben we gewoon nodig. Windenergie hebben we meestal 24 uur, en zonne-energie alleen overdag.
Marthy zei…
In grote strakke polders zoals op de foto vind ik ze beslist mooi, maar in een kleinschalige oude polder zou het ontluisterend zijn.
Ik vind het vaak een indrukwekkend gezicht, zo'n rij windmolens. Maar als ze nog eens uitvinden hoe je zonne -energie kunt opslaan ben ik er voor om eerst alle daken van bijvoorbeeld grote stallen en schuren vol te leggen met zonnepanelen. De onze liggen ook op een groot dak bij een boerderij.
Ik vind ze prachtig, die windmolens. Zo indrukwekkend. En ze doen goed werk.
miekequilt zei…
Ik rijd regelmatig langs deze molens en vind het altijd heel indrukwekkend, zoveel molens op een rij.
In de weer zei…
Ik kan het met de beste wil van de wereld niet lelijk vinden !
Vanuit onze tuin tel ik er minstens 90, op verre afstand, en iedere week worden het er meer. Lelijk vind ik ze niet, als ze maar niet te dichtbij worden neergezet ..... Het is nu eenmaal nodig om aan de energievoorziening van ons allemaal te voldoen
Judy zei…
Ik vind ze ook niet lelijk. We moeten toch op de een of andere manier de energie transitie maken.
Margriet zei…
Ik vind het eigenlijk wel mooi, maar ze maken wel lawaai.Ik kan me dus voorstellen dat het niet fijn is, ze dichtbij je huis te hebben staan.