Doorgaan naar hoofdcontent

Thuishulp

 In ons gehucht van vijftien huizen zijn er maar twee permanent bewoond en dan door twee oudere mannen. Ze krijgen alle twee een keer in de week huishoudelijk hulp. Robert is vrijgezel, altijd alleen geweest dus die redt zich wel met het eten. Doet zelf zijn boodschappen en kookt voor zichzelf.  Monsieur V. is een ander verhaal, zijn vrouw is verleden jaar januari na een kort ziekbed overleden en zij was heel zorgzaam. Hij hoefde nog geen kopje op te tillen en deed dat ook niet. 

Maar gelukkig kennen ze in Frankrijk ook 'Tafeltje Dekje' en die 'Service de Portage de Repas' komt om de dag langs om eten bij hem te brengen Ook komt de thuiszorg een paar keer per week bij hem, dezelfde verpleegkundige die mij toen zo goed heeft verzorgd na de ezelbeet. Ik maakte gisteren nog even een praatje met haar.

Iedere keer sta ik weer verbaasd dat de hulp hier in zo'n dunbevolkte streek met gehuchten die ver uit elkaar liggen zo goed geregeld is, ik heb het zelf ondervonden. Kilometers moet er voor gereden worden over smalle wegen, berg op, berg af, wat een organisatie. 

Reacties

Emie zei…
Fantastisch dat dit zo goed geregeld is ( en zo hoort het ook in een welvarend land).
miekequilt zei…
Dat is zeker goed geregeld. En fijn dat deze mannen gewoon thuis kunnen blijven wonen. Dat houdt het dorp toch bewoond.
Lut en Luc zei…
Inderdaad, het halve dorp wordt gemobiliseerd om hulp op poten te zetten of eenzaamheid na een overlijden de kop in te drukken. Dit is gewoon prachtig en zo menselijk warm.
KnutzEls zei…
Heel goed geregeld. Hier in Rotterdam is de zorg vaak erg versnipperd, waar de kwaliteit onder te lijden heeft, hoor ik her en der van vriendinnen.
Judy zei…
Goed geregeld!
Bertiebo zei…
Mooi dat het zo gaat. Ik weet eigenlijk niet hoe het hier werkt. Ik ga er vanuit dat het hier ook goed is.
Sjoerd zei…
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar lees toch vaker dat het hier problematisch is
Mooi dat het zo goed geregeld is, en ook zo persoonlijk, eigenlijk.
In de weer zei…
Wij hebben zelf nog geen ervaring met thuiszorg, maar vorige week namen we afscheid van een goede vriend, die helaas nu is overleden en zijn vrouw was vol lof over de thuiszorg. Niets was teveel en daar zij zelf ook al tachtig is kon zij weinig doen ivm persoonlijke verzorging van haar man en het regelmatig verleggen en noem maar op.
Daarom kregen zij dag en nacht hulp omdat op afroep niet zou werken.
Marthy zei…
Als je er mee te maken krijgt is het een zegen als het er is, Toos.
schrijfsels zei…
Fijn, dat het zelfs in zulke dunbevolkte gebieden goed geregeld is
Ger zei…
In Frankrijk prima geregeld dus, had eigenlijk ook niet anders verwacht.
En de chauffeurs die de maaltijden bezorgen weten niet beter dan dat in de gehuchten die wat moeilijker bereikbaar zijn mensen wonen die gebruik maken van de maaltijd service. Lijkt me overigens geen straf om door dat mooie Franse landschap te tuffen met je auto, op je gemakkie de berg op en af, praatje maken met de klant die blij is weer iemand te zien en te spreken en gegarandeerd is van lekkere maaltijd.

Toen mijn moeder na een staaroperatie meerdere malen per dag gedruppeld moest worden, kwam ook de thuiszorg. Zulke lieve dames, en altijd tijd voor een praatje.
Marthy zei…
Mijn jongere zus heeft dit werk jarenlang gedaan en als je zo'n lieverd als zij in huis krijgt ben je een bofkont.