Begraafplaatsje

Ieder jaar op Allerzielen, een katholieke feestdag die gevierd wordt op 2 november komen er weer nieuwe plastic bloemen bij op de graven van ons kleine begraafplaatsje. Maar de oude blijven staan wat ik eigenlijk wel een beetje teveel van het goede vind. Hoewel het onze grond is tolereer ik het maar. Iemand, ik geloof een verre nicht, neemt de moeite om naar ons dorp te rijden om die bloemen op de graven te zetten, een eerbetoon aan de doden. Ik vind niet gepast om die bloemen dan van de graven te halen, ook al is het in mijn ogen plastic troep.


Mart is bezig om het kerkhofje weer toonbaar te maken. Op de bovenste graven liggen betonnen platen en uit de onderste twee is inmiddels al het onkruid wat tussen het grind stond weggehaald.

Deze twee graven stonden altijd vol met irissen maar het onkruid heeft langzamerhand de overhand genomen. We denken er over om alles er uit te halen en er ook grind in te storten. Het is veel werk om alles hier rond het huis bij te houden en alhoewel we het met veel plezier en liefde doen  moeten we onder ogen zien dat we ouder worden.  Dus hier en daar het werk wat simpeler maken is niet zo gek.

De stokrozen hebben blijkbaar geen last van de regen, die zie je ieder dag een stukje groeien.

Op de twee graven met onkruid na begint het er daar toch weer netjes uit te zien. Mocht de nicht om een hoekje komen kijken hoop ik dat ze tevreden is.
 

Reacties

 1. op de graven met onkruid misschien wat bloemenweide zaaien - die komen ieder jaar ook terug en gewoon laten doen doen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder dat die graven op jullie stuk land zijn, en niet bij een kerkje horen, of een stukje gemeentegrond. Ik begrijp je afkeer voor plastic bloemen, maar terecht dat je ze wel laat staan. Kun je op de 2 overwoekerde graven niet wilde bloemen zaaien? Komen elk jaar terug, en het oogt wat vriendelijker, ik denk dat het niet meer werk zal geven dan onkruid tussen het grind uithalen. Wat hebben jullie daar toch een mooie plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als mensen de moeite nog doen om een graf te bezoeken zou ik het ook zo laten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat jullie heel het grondstuk rondom het huis goed willen onderhouden is me uit je blogposten wel duidelijk.
  Met de Franse slag komt in jullie vocabulaire niet voor.
  Zelf in het dorp nemen jullie vaker het initiatief waar onderhoud nodig is. Vraag me af of er destijds bij de aankoop van huis en grond afspraken gemaakt zijn op papier over onderhouden kerkhofje.
  Wanneer ik daar op zo’n mooi plekje mijn laatste rustplaats gevonden zou hebben zou mijn voorkeur eerder uitgaan naar (on)kruid of grind dan plastic bloemen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat Ger zegt, ik zou ook liever onkruid of grind hebben. Liever dan plastic bloemen. Maar hoe zit het. Kochten jullie dan gewoon een kerkhofje, indertijd? En wie was dan toen de eigenaar?

   Verwijderen
 5. Bijzonder zo'n kerkhofje op je eigen grond. Ik zou me niet heel erg storen aan die plastic bloemen, dat is toch ook iets typisch Frans?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de begraafplaats gezien en vond het prachtig dat jullie dit op jullie grond laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stukje wilde tuin ervan maken Marthy, vingerhoedskruid zaaien, klaprooszaad strooien, stokrozenzaad heb je ook in overvloed en dan alles laten woekeren.
  Of mag dat niet ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vind dat graf met gras en irissen ook al mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat plastic doet mij ook pijn, maar ja wegdoen is geen optie. Wel mooi vredig stekje daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. apart, een klein kerkhof op je grond!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.