Doorgaan naar hoofdcontent

Vorstschade

Blogvriendin Emie schreef er gisteren al over, ik had toen net mijn foto's voor dit blogbericht gemaakt. In het begin let je er niet zo op, op die vijgenbomen die maar niet in blad komen. Maar dan, op een gegeven moment valt het op en gingen we beter kijken. En dan zie je dit, het bovenste stukje van de tak is dor en daaronder begint het jonge blad te komen. Dat is vorst geweest. 

Eind april, toen wij in Nederland waren is het hier 's nachts een paar keer  goed onder nul geweest. Ik zag het al toen we terug kwamen aan de hortensiastruiken boven bij de trap, die hadden een flinke knauw gehad. Maar die maakten direct daarna al weer flink nieuw blad, weinig aan de hand. Dat gaat bij vijgenbomen blijkbaar anders, daar is de bladgroei flink gestagneerd.

Eerst dacht ik nog dat de vorstschade beperkt bleef tot één boom maar een blik in de rondte maakte me wijzer. Als ik op het bovenste terras sta kan ik vijf vijgenbomen goed in het zicht krijgen en overal zag ik praktisch kale bomen. Heel ongewoon voor deze tijd van het jaar.

Maar als je dan goed kijkt zie je aan iedere tak voorzichtig groene scheutjes komen. Dat mooie tere blad van een vijgenboom.

Helemaal bovenin zit soms een uitschieter, al een echt vijgenblad.

En kijk, hier een piepklein vijgje, zo mooi.

Conclusie: het komt wel goed met onze vijgen, ze zullen alleen wat later vrucht dragen.

Reacties

KnutzEls zei…
Zelf heb ik geen vijg, maar in de buurt vielen de kale struiken me ook op. Maar het komt wel weer goed dus.
Marthy zei…
Ik heb er alle vertrouwen in, Els.
Sjoerd zei…
De late vorst heeft ook hier in de tuin voor wat schade gezorgd. Maar alles komt goed, toch...
Lut en Luc zei…
wat jullie met de vijg hebben, hebben wij hier met de moerbeibomen. Maar langzaam en iets later komt alles wel goed.
Bertiebo zei…
Ik heb twee vijgen, in potten. Ze doen het goed en hebben samen 16 vijgen. Ik heb ze vooral omdat ik het zo'n mooie plant vind
Marthy zei…
Vijgen zijn echt heel mooi, alleen het blad al. De Fransen gebruiken dat vaak als versiering om er iets mee op te dienen
Emie zei…
Je begrijpt dat ik bij de eerste vijf een luchtsprongetje ga maken!
Margriet zei…
Wij hebben hetzelfde met onze vijg, hij begint nu pas uit te lopen
dufraing marc zei…
Hier helemaal in het zuiden hebben de vijgebomen ook een flinke tik gekregen van de vorst. >Ik denk zelfs dat er dit jaar minder vijgen zullen zijn en zeker later. Ook de canna's die hier in de grond blijven staan achter met groei - bij het proper zetten van die hoek bleek ook dat er flink wat knollen bevroren geweest zijn en wat rotten. Heel ongewoon - nog nooit meegemaakt op al die jaren!
Marthy zei…
Late sneeuw wel meegemaakt maar zulke late vorst niet, Marc.
willy zei…
ook in het zuiden last van late nachtvorst Marthy

maar hopelijk heeft dit geen invloed op de oogst

prettige dag
Elizabeth zei…
Jammer is dat, maar gelukkig groeit er onder nog genoeg. Wat een prachtige heldere foto's heb je er van gemaakt. Schitterend dat groen!