Doorgaan naar hoofdcontent

Scarificateur

Mijn tuinman was niet tevreden over zijn grasveld, eigenlijk is hij dat nooit. Vaak zijn er veel te veel kale plekken, dan zitten er weer mollen die gangen graven met als resultaat grote hopen grond op zijn grasveld en deze keer vond hij dat het gras geverticuteerd moest worden om al het mos eruit te halen en het gras wat luchtiger te maken. Ik vind de staat van dat grasveld niet zo belangrijk, als het maar groen is en onze buren vinden sowieso al dat wij een Engels gazon hebben. 

Maar hij had wel een punt over dat verticuteren dus werd er besloten om zo'n machine te huren. Dat ging drie keer mis. De eerste keer dat we hem zouden halen hadden we die dag ontzettend veel regen, de tweede keer had de winkelbediende zich in de datum vergist en stonden we daar voor niets en de derde keer belde het bedrijf, net op tijd want Mart stond in de startblokken om naar Privas te rijden dat de machine stuk was en niet een twee drie gerepareerd kon worden.

Ondertussen had Hendrik Jan de Tuinman op internet ontdekt dat je zo'n verticuteermachine net zo goed zelf kon aanschaffen, met tweemaal de huurprijs had je er al een gekocht. 
Gisterochtend naar de winkel gereden en gistermiddag liep hij al achter zijn nieuwe machine, een scarificateur op zijn Frans. 

Ik was verbaasd over het resultaat, er werd een soort viltlaag van het gras afgehaald.

Bakken vol met dat spul werden er afgevoerd.

Je kan dat verticuteren ook met de hand doen met een speciale hark maar dat is ontzettend zwaar, dus in dit geval is zo'n machine wel handig. Maar het is er weer eentje bij en ik dacht dat we nu wel machines genoeg hadden. Mart heeft daar geen moeite mee, die is ik gek op machines. Inmiddels is hij klaar, er is bijgezaaid en de sproeier gaat er zo nu en dan over heen. We wachten het resultaat af. 

Reacties

willy zei…
un " scarificateur"

om woord om niet meer te vergeten Marthy

een ganse klus, die ik normaal ook wel doe

maar met al die regen is het er dit jaar wel niet van gekomen

ik ben benieuwd om het uiteindelijk resultaat te zien

prettige dag

Marthy zei…
Ik brak er in het begin mijn tong over, Willy, daarom heb ik het woord nu maar even expliciet genoemd.
Bertiebo zei…
Ik snap die man wel hoor, je moet goed materiaal hebben. En dat woord onthoud ik, komt vast nog van pas, hihi
Marthy zei…
Ik zal jouw begrip doorgeven aan hem, haha.
Emie zei…
Mannen en machines! We zouden hier ook best zo'n ding (ik waag me niet aan het woord hoor) kunnen gebruiken. Sssst, niet doorvertellen aan mijn wijnboer hoor.
miekequilt zei…
Volgens Jeroen heeft Mart groot gelijk. Dit moet af en toe gebeuren en dan is zo’n machine zijn geld dubbel en dwars waard.
Annelies zei…
Petje af voor jouw Hendrik Jan de Tuinman!
Dat wordt straks een gazonnetje om U tegen te zeggen, Marthy.
Toen wij nog een grasveld hadden, zou zo'n apparaat geen overbodige luxe geweest zijn! Met de hand verticuteren viel niet mee.
Elizabeth zei…
Oh..., ik zie het werkelijk helemaal voor me! Die man van jou zou zo een broer van die man van mij kunnen zijn!
Echt..., hier precies hetzelfde... een aantal weken geleden. En dan nog kunstmest strooien en ja... hij had uiteindelijk wel gelijk want het gazon wordt er wel mooi van!
Sjoerd zei…
Ik geef hem groot gelijk... Gewoon noodzakelijk. Een zitmaaier is ook wel handig.
Petra1945 zei…
Scarificateur? Wat een wóórd. Het Engelse "scarify" betekent angst aanjagen. Dan is dit dus een bedreigend ding...
Maar als je in mijn (nogal verouderde) Wolters Woordenboek kijkt, is een scarificateur een chirurgisch kerfmes -- ik vermoed dat je dan eerder op een scalpel uitkomt. In elk geval lijkt het me wel zo'n beetje te kloppen met wat wij verticuteren noemen?
Marthy zei…
Die zitmaaier is een droom van hem maar ons terrein met al die terrassen leent er zich niet voor, dat grote spijt van manlief.
Marthy zei…
Er zitten inderdaad messen op, Petra.
Margriet zei…
Het knapt er meestal wel van op na zo'n verticuteerbeurt.
Lida zei…
Het schijnt dat je er ook nog wat kalk op moet strooien.