Doorgaan naar hoofdcontent

Water in beweging

Gisteren en vannacht heeft het hier hard geregend, in de loop van de ochtend nam het wat af en nu is het droog. Er is heel wat water gevallen en dan zie je hier uit het niets overal stroompjes ontstaan.

En al die stroompjes die de hellingen af komen voegen zich samen tot een grotere stroom en al dat water komt dan weer uit in een rivier. De Auzène, het riviertje wat door onze vallei stroomt zag er vanmorgen zo uit, woest, heel snel stromend en zeker drie tot vier meter breder dan normaal.

Normaal  is het een riviertje van niets, niet meer dan 22 km lang. Het ontstaat op 1285m hoogte in onze buurgemeente Saint Julien du Gua maar wordt onderweg wel gevoed door 14 verschillende stroompjes die, heel leuk, allemaal een naam hebben. Op 14 m hoogte komt de Auzène uit in de Eyrieux, een veel grotere rivier. Maar die Auzène van ons is natuurlijk bij lange na niet het enige riviertje wat uitkomt in de Eyrieux. Ja, en dan kan zo'n grotere rivier bij aanhoudende regen zwellen  tot een een vernietigende kracht.

*
Dit zijn de waterstanden van de rivier de Ardèche gemeten door een station bij Vallon Pont d'Arc. Op deze grafiek kan je zien dat de rivier in één dag steeg van -1 naar 6 meter. En dan zijn er nog mensen die me niet geloven als ik vertel dat dat weleens 8 meter wordt.

Water is altijd in beweging en als de waterstand in de rivieren stijgt kunnen er grote problemen ontstaan. Dat is nu gelukkig niet aan de orde, het water zakt al weer en de natuur had het heel hard nodig want het is hier al weken veel te droog geweest.

Reacties

Annelies zei…
Ha ha, Marthy. Twee zielen, één gedachte. Ik heb vanmiddag ook al ‘het water’ op ons blog gezet. Wat heerlijk dat het nu weer even droog is, hè en zelfs wat zon! Bisous😘😘
Indrukwekkend al dat natuurgeweld.
Emie zei…
De kracht van water. Het blijft verbazingwekkend.
Bertiebo zei…
Ik wilde precies dat zeggen wat Jeanne en Emie zeggen. Klaar dus!
KnutzEls zei…
Mooi, maar ook beangstigend soms.
Sjoerd zei…
Het thema van de de dag, water... Hier kregen we ook een aardige stortbui te verwerken.
Jullie hebben daar dus flink regen gehad. Hier valt niet veel tot niets tot nu toe en het is erg droog. Ik zou graag een buitje hebben voor de tuin.......
Interessant om te lezen!
Marlou zei…
Het fijnste wat er is...
Langs een rivier of beek wandelen...
Het is zó gevaarlijk om in gorges te wandelen bij hevige regenval
Anoniem zei…
Zoiets ooit gezien/meegemaakt in Oostenrijk. Een brede rivierbedding van niks en in een paar dagen een woeste rivier die bruggen weg spoelde of het niks was. Indrukwekkend. Tineke.
Marthy zei…
Ja, zo kan het hier ook gaan, Tineke. Wij hebben het al vaak gezien maar verbazen ons er nog steeds over dat water zo'n kracht heeft.