Doorgaan naar hoofdcontent

La Grande Armée

Een van de laatste veteranen van het grote Leger las ik op dit graf. Het was trouwens een heel eenvoudig graf, een stenen plaat zonder versierselen, met alleen dit marmeren vierkantje waarop de tekst die me intrigeerde. Hier wilde ik meer van weten, dit werd een onderzoekje.

De Grande Armée was de benaming voor de grote multinationale legers die Napoleon begin 19e eeuw op de been bracht. Al in de tijd van de Franse Revolutie vormden zich revolutionaire legers. Het eerste leger dat tot Grande Armée werd gedoopt was een 200.000 man tellende legermacht die zich in 1803-1805 in Boulogne had verzameld voor een invasie van Engeland. Na het uitbreken van de Derde Coalitieoorlog in 1805 werd het leger hernoemd tot Grande Armée en naar de Duitse grens bevolen. 

Naarmate Napoleons macht in Europa groeide, groeide ook het Grande Armée in grootte. De maximale grootte bereikte het leger in 1812, voor de campagne tegen Rusland. Het bestond toen uit ruim 600.000 man, waaronder rond de 300 000 Fransen, inwoners van de geannexeerde Nederlanden inbegrepen. (Bron Wikipedia)

Ook over de Sint-Helenamedaille die deze Jean-Jacques had gekregen vond ik wat. Het is een medaille die in 1857 werd toegekend aan alle nog levende veteranen die tijdens de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen tussen 1792 en 1815 in Franse dienst hadden gevochten.

Dat kleine mannetje wat zichzelf  tot keizer had gekroond was door grootscheepse corruptie en zelfverrijking de rijkste man van Frankrijk geworden en de geallieerden hadden zijn vermogen niet in beslag genomen. Een deel van zijn 200 000 000 frank omvattende nalatenschap werd in zijn testament voor de medaille bestemd. Toch netjes van hem.

Van de honderdduizenden in de Grande Armée die Rusland in 1812 binnenvielen kwamen er maar zo'n 20.000 terug.

Heb je altijd al willen weten of een voorouder met Napoleon naar Moskou is getrokken? Het antwoord is te vinden in de database Nederlandse militairen in het leger van Napoleon.

Reacties

Sjoerd zei…
de link werkt niet hier, maar wel een mooi verhaal. Zo leer je nog eens wat.
Marthy zei…
Foutje hersteld Sjoerd, bedankt.
willy zei…
Jean-Jacques is in ieder geval niet op het slagveld gestorven

prettig weekend Marthy
Bertiebo zei…
Ik ga eens even in dat archief snuffelen, thanks
miekequilt zei…
Wat een interessant verhaal. Leuk dat je het voor ons uitzocht. Ik ga zeker even in dat archief kijken.
Emie zei…
Zo'n klein naamplaatje levert een pracht verhaal op. Heel interessant en ik stuur de link door naar mijn zwager die genealogisch onderzoek doet. Merci.
Lida zei…
Jean-Jacques Sabatier was geboren op 25 april 1792 - Vernoux-en-Vivarais, 07338, Ardèche, Rhône-Alpes, France
Overleden 25 mei 1894 - Vernoux-en-Vivarais, 07338, Ardèche, Rhône-Alpes, France, leeftijd bij overlijden: 102 jaar oud. Rentier, oftewel lijfrentetrekker.
Marthy zei…
Dit was een kolfje naar jouw hand, haha.