Doorgaan naar hoofdcontent

Typisch Frans

De meesten Fransen, ook wij, doen hun boodschappen in grote supermarchés op een ongezellig industrieterrein aan de rand van een stad. Maar lopend door kleine dorpen kom je ze nog tegen, kleine winkels, vaak in de allermooiste panden. Ze hebben het moeilijk, het valt niet mee om op te boksen tegen die grote zaken waar werkelijk alles te koop is. Bij veel van die oude winkelpanden zit dan ook de deur voorgoed op slot.

Deze winkel zal het nog wel even overleven, het is een patissier, chocolatier en ijsmaker en  Fransen houden er van  om in dit soort winkels hun delicatessen te kopen.

Quincaillerie staat er op het uithangbord. Meestal is dat een ijzerhandel die voornamelijk gereedschappen en doe-het-zelfapparatuur verkoopt maar het kan ook een winkel in huishoudelijke artikelen zijn of zoals hier een kookwinkel.  

Le bouquiniste betekent de boekhandel maar het kan ook de boekenverkoper zijn. 

Dit was wel een heel oud pand en ik ben bang dat de boekenverkoper al lang overleden is want zo te zien zat deze winkel al jaren dicht, het was een stoffig geheel achter de vuile winkelruit.
 
Commercieel drukwerk, kantoorbenodigdheden en boekhandel staat er op de gevel. Wat moet dit vroeger een prachtige zaak geweest zijn stel ik me zo voor, de luiken dan geopend met daarachter mooie houten deuren met glas er in. Nu was er geen leven meer in te bekennen, zo jammer.

Reacties

Bertiebo zei…
Ik ben geen francofiel, absoluut niet. Maar jij weet iedere keer weer van die geweldig leuke dingen te tonen. Al heel lang overigens. Dus als wij ooit nog eens naar Frankrijk gaan, komt dat door jou!
Jammer, dat die kleine winkeltjes het niet redden, maar in Frankrijk kun je dus nog blijven genieten van het oude uiterlijke vertoon. Sfeervol hoor!
willy zei…
kleinhandel, een interessant onderwerp om eens onder de aandacht te brengen Marthy

knappe foto's van deze oude panden, die hun beste tijd wel gehad hebben

prettige dag
Marthy zei…
Ik vind het een geweldig compliment, dank je wel Bettie.
KnutzEls zei…
Het zou fijn zijn als er weer wat kleine winkeltjes zouden komen. Maar helaas, dan zijn ze vaak veel te duur.
Sjoerd zei…
En eigenlijk zijn we dat allemaal zelf schuld. Hier zie je ook een lichte kentering en wordt de slager en de bakker weer meer bezocht. Kwaliteit boven Kwantiteit.
miekequilt zei…
Echt mooi, zulke Franse winkeltjes. Wij kopen er liever dan bij zo'n grote super.
Emie zei…
Eeuwig zonde als dit soort winkeltjes verdwijnen maar we werken er eigenlijk zelf ook aan mee, al proberen we zoveel mogelijk de boodschappen te doen bij de middenstand. Dat lukt ons in Delft beter dan in Italie.
In de weer zei…
Ondanks dat men de winkel heeft moeten sluiten en dat het voor sommigen moeilijk is het hoofd boven water te houden, is het toch leuk om naar de mooie foto’s te kijken en jou gedachtengang te lezen Marthy.
Janny zei…
Jammer dat die kleine winkeltjes verdwijnen, je ziet het overal gebeuren. Ik ga ook graag naar speciaalzaken, je wordt er altijd goed geholpen.
natuurfreak3 zei…
Kleine winkeltjes stralen altijd een bepaalde sfeer uit. De meesten moeten sluiten omdat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden
Margriet zei…
Mooie sfeervolle foto's! Zo anders dan hier in Nederland hè, hier op ons dorp kleden ze de etalages van leegstaande winkels aan, om het er niet zo triest uit te laten zien en verloedering tegen de gaan. Mijn vader was melkboer en de opkomst van de supermarkten werd zijn ondergang. Tegen hun prijzen kon hij niet concurreren.
Lut en Luc zei…
Ik hou helemaal niet van winkelen, maar ik kan zo genieten van die kleine winkeltjes. In een grote supermarkt kom ik altijd gestresseerd en doodmoe buiten, bij die kleine winkeltjes kom ik tot rust en krijg ik energie. Van mijn part mag die tijd echt terug komen: kuieren in een knopenwinkel en net die ene knop vinden die je zoekt, zalig!