Agapanthus

Toen wij verleden jaar eind september een weekje in Bretagne waren zagen we ontzettend veel agapanthussen, allemaal in de volle grond. Ze waren om die tijd al uitgebloeid natuurlijk maar alsnog vond ik ze prachtig. Dus toen ik er dit voorjaar eentje zag staan bij het kleine tuincentrum in Bovenkerk in Stolwijk wilde ik hem wel kopen maar het was een witte en ik wilde graag een blauwe. Helaas was die op dat moment niet op de veiling te krijgen dus ik nam de witte mee naar Frankrijk.

Ik kocht zelfs een nieuwe pot voor deze agapanthus en hoopte dat de plant me zou belonen met een paar bloemen. En kijk eens, wat prachtig, wel vijf bloemen. 


En....tot mijn verrassing zag ik dit voorjaar bij de kweker in de Rhône vallei waar we altijd onze groenteplanten kopen een potje met een kleine agapanthus, er stond er maar eentje en ik kocht hem direct want het was een blauwe. Ik vroeg nog even of de plant winterhard was en de kweker bevestigde dat maar zei dat hij dit jaar niet  zou bloeien. Daarom hebben we de plant maar direct in de moestuin gezet, daar zou hij toch moeten overwinteren.

Maar kijk toch eens, ook mijn kleine blauwe agapanthus bloeit. Het is waarschijnlijk maar één bloem en een kleintje maar het belooft wat voor de toekomst.

Voordat we naar Nederland vertrekken eind september krijgt de witte ook een plaatsje in de moestuin met een dekje om de wortels te beschermen tegen eventuele vorst. 
En dan maar duimen dat de twee planten de winter overleven.

Reacties

 1. Die was je dankbaar en beloont je nu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze plant doet me vooral aan Zuid Afrika denken, waar een vriendin van ons er hele borders vol mee had. Ik ben er helemaal weg van. Met jouw zorg en liefde gaan ze het vast redden de komende winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Agapanthussen blijven mooi. Mijn moeder heeft er eentje en die bloeit altijd volop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. met zoveel moeite moet dat zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Nieuw- Zeeland zag je deze witte en blauwe planten overal langs de kant van de weg. Wij vonden het prachtig, maar de mensen daar waren er niet blij mee, ze horen er niet.
  Ik vind de foto van die bloem alleen Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Marthy en misschien een tip, vrienden van ons hebben agapanthusssen zelf opgekweekt uit zaad dat ze van hun eerste hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier bloeien deze maand de agapanthussen samen met de hortensia's en dat is een schitterend gezicht. Bijna alle agapanthussen zijn blauw, maar dit jaar heb ik ook hier en daar witte gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht ik probeer gewoon nog eens te reageren en nu lig ik naast mijn stoel van verbazing dat het weer lukt :-) Fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi hè! Ik had er ook net een blog over geschreven..https://volkstuinvanbemar.nl/agapanthus/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij mij overleven ze soms wel/soms niet de winter. Gr, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze zijn zo mooi, agapanthussen! En wat doen ze het goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.