Moestuinmaandag

 

Poten of zaaien doen we niet meer maar oogsten des te meer. Vanmorgen de uien uit de grond gehaald en met vooral de rode uien ben ik altijd blij, die zijn zo lekker in salades en die eten wij veel 's zomers.


Broccoli die uit eigen tuin zo lekker smaakt, veel meer dan die van de supermarkt. Het spitskooltje wikkel ik in huishoudfolie, dan kan ik het zeker een week in de groentela bewaren. Ik wist dat vrienden Annelies en Ernest ook een butternut hadden gepoot en vroeg ze een dag of tien geleden of zij al vruchten hadden, wij zagen alleen maar bloemen.  Ondertussen hebben wij al vijf van deze mooierds kunnen oogsten. De butternut of flespompoen heeft een zoete nootachtige smaak en het voordeel is dat je deze pompoen wel een maand of vier kan bewaren op een droge plek. Ik heb al wat leuke recepten op internet gezien en mochten we er niet toe komen om ze allemaal op te eten, er komen er nog meer aan, dan gaat het restant mee naar Nederland.

De oogst van de grote tomaten zoals coeur de boeuf en fandango komt goed op gang. Morgen heb ik een paar kilo bij elkaar en dan ga ik passata maken met verse kruiden. Hoe fijn is dat als je 's winters zo een potje uit de kast kan trekken wanneer je dat nodig hebt.

Reacties

Edward McDunn zei…
Heerlijk om dit allemaal in eigen tuin te hebben hoor.
Emie zei…
En weet je wat ik ook zo leuk vind? Al jouw oogst zit in van die heerlijke ouderwetse manden, een vergiet en pan. Geen plastic bij de moestuinier.
miekequilt zei…
Wat een mooie foto's. En wat zal alles lekker smaken. Veel plezier met inmaken.
Janny zei…
Prachtige kleurige foto's, ik vind rode uien ook altijd zo lekker door salades
KnutzEls zei…
Alleen om die foto's al. Het loopt me in de mond.
Judy zei…
Perfect! De gezondheid straalt ervan af!
Anoniem zei…
Wat een mooie groentefoto’s! Je flespompoenen zijn het gelukkig ook gaan doen.
Hier hebben we er ook al wat van kunnen oogsten. Onze zomer bestaat verder uit het eten en verwerken van veel, heel veel courgettes, tomaten en komkommers! Bisou Annelies
Anoniem zei…
Wat kan je blij worden van een oogst uit eigen tuin.
Bertiebo zei…
Butternut... ik kende het niet. Wij hebben nog veel te leren. Ook in de tuin!
In de weer zei…
Dat is héél fijn Marthy !
Anoniem zei…
Erg benieuwd hoe je die passaat maakt. Ik keek even op internet en las dat het koud gepureerd is. Maar hoe hou je dat goed in de winter?
Anoniem zei…
Ik vergat mijn naam erbij te zetten! Hetty
Margriet zei…
Heerlijk die oogst uit eigen tuin! Ik heb de eerste pompoenen ook geplukt, Ushiki Kuri, die kleine oranje pompoenen die je in de herfst vaak in de winkel ziet. Ik heb ook nog Turkse muts en Jack O"Lantern[ die grote oranje, die ze met haloween gebruiken], maar die zijn nog niet rijp...Verder courgettes en komkommers, in eindeloze hoeveelheid...... Bieten, bonen, bramen, tomaten....genoeg te verwerken!
Lies zei…
Wat een oogst!
Oeps..., 'k oogst altijd slechts een handje vol in m'n pottentuintje...
Lie(f)s.
Marthy zei…
Mijn passata gaat gloeiend heet in glazen potten met schroefdeksel Hettie.
Ziet er heerlijk uit Marthy!