Doorgaan naar hoofdcontent

De sabotage van de Livron brug

Dit is een detail van de grote muurschildering in Livron. Er staat: De brug van Livron sur la Drôme, vernietigd door de commando Henri Faure in de nacht van 16 op 17 augustus 1944.

Wij waren net over die brug Livron binnen komen fietsen en ik had de naamplaat van de brug opgemerkt. Hier wilde ik meer over weten en ik vond al snel het verhaal achter de vernietiging van de brug.

Op 15 augustus 1944 landden de Frans-Amerikaanse troepen in de Provence, ondanks de tegenstand van het Duitse leger. De Duitsers kozen bij hun terugtocht voor het dal van de Rhône.  Om de Duitse terugtocht zoveel mogelijk te belemmeren, moesten de bruggen op de RN 7 onmiddellijk vernietigd worden. De bruggen over de Rhône en zijn zijrivieren Durance, Drome, Isère worden doelwitten voor de geallieerde luchtvaart, maar de brug bij Livron vormde een probleem omdat de nabijheid van de stad eventuele bombardementen gevaarlijk maakte voor de burgerbevolking. Dus werd er besloten om de brug op te blazen.

 Op 15 augustus om 16.30 uur ontving kapitein Henri Faure, hoofd van de SAP (Parachute Landing Section), dit bericht van commandant Legrand, FFI-leider van de Drôme: "Blaas de brug van Livron op, breng verslag uit over de uitvoering". 

In de nacht van 16 op 17 augustus 1944 bliezen Henri Faure en een commando van 20 man de brug op, ondanks de Duitse bewaking aan beide uiteinden. De brug met massieve pijlers is voor een deel vernietigd. Het creëert een kloof van 27 meter lang. De breuk van de Livron-brug stopte de terugtocht van het 19e Duitse leger. 

Zodra de gevechten waren beëindigd werd er door de Genie van het Amerikaanse leger een voorlopige nieuwe verbinding gemaakt zodat de brug weer in gebruik  genomen kon worden. 

Op 14 augustus 1996, tijdens de plechtigheden ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Bevrijding, werd de brug omgedoopt tot "Commando Henri Faure Brug".

Reacties

Edward McDunn zei…
Een mooi en interessant blog, over een donkere periode.
Lies zei…
Nooit meer oorlog...
Lie(f)s.
Sjoerd zei…
Een mooi stukje geschiedenis vandaag, en hij ziet er ook nog eens prima uit nu.
Bertiebo zei…
Weer zo'n bijzondere geschiedenis. Goed dat die niet wordt vergeten
Emie zei…
Bijzonder dat de muurschildering jou op het spoor zette van dit opmerkelijke verhaal
Annelies zei…
Mooi om te lezen, zo’n achtergrondverhaal. Iedere keer als je nu de brug overgaat, zul je daar aan herinnerd worden.
Mooi om de oude verhalen zo te bewaren.
KnutzEls zei…
Je kunt bijna niet zien wie geschilderd en wie echt is.
Judy zei…
Goed om de geschiedenis van deze brug te bewaren.
Jolande zei…
Wat interessant de geschiedenis van die brug.