Doorgaan naar hoofdcontent

Kloosternederzetting Clonmacnoise

Gisteren moesten we van de westkant van Ierland naar Dublin rijden wat aan de oostkust ligt. Ruim 200 km dus we gingen vroeg op pad. Er was de hele dag regen voorspeld en onderweg goot het ook inderdaad. We hadden halverwege een stop gepland bij het kloostercomplex Clonmacnoise en hoopten dat de regen dan even gestopt zou zijn. En ja hoor, wij die altijd geluk hebben met het weer hadden het nu wederom, het was droog toen we uit de auto stapten.

Als je de vroegchristelijke kloosternederzetting voor je ziet liggen beland je midden in de 6e eeuw. de vele overblijfselen stammen uit het jaar 545. Ze bestaan uit een kathedraal, ronde toren, high crosses, dat zijn gedecoreerde stenen kruizen en maar liefst zeven kerken, iets wat je niet verwacht in zo'n moerassige uithoek. Clonmacnoise was ooit een vooraanstaand centrum in Europa voor religie en kennis. 

St. Ciarán Mac a tSaor ('zoon van de timmerman') stichtte Clonmacnoise op de kruising van de rivier de Shannon met de destijds grootste weg van oost naar west in Ierland: een strategische ligging die beslissend bleek voor de groei van de nederzetting. 

Tegen de 9e eeuw was dit samen met Clonard het beroemdste klooster van Ierland en het trok geleerden en leerlingen uit heel Europa. Tussen de 9e en 11e eeuw werd het zelfs de begraafplaats voor de hoge koningen van Tara.

 

De kathedraal van Clonmacnoise heeft een 'fluisterdeur'. Melaatsen gingen buiten bij de deur staan om toch gehoord te kunnen worden wanneer zij kwamen biechten … zo bleef de priester op veilige afstand. 

De vroege, houten bouwwerken van Clonmacnoise uit de 9e eeuw werden gaandeweg vervangen door meer duurzame stenen gebouwen. De imposante ruïnes van vandaag, waarvan een groot deel uitgebreide conserveringswerkzaamheden heeft ondergaan, zijn een afspiegeling van de drukte van weleer: in de 11e eeuw woonden en werkten hier maar liefst 1500 tot 2000 mensen.

 

De drie parels van Clonmacnoise zijn de Highcrosses die tegenwoordig worden beschermd tegen het grillige Ierse weer en te zien zijn in het informatiecentrum (replica's staan op de oorspronkelijke locatie). Het beroemdste is het vier meter hoge Cross of the Scriptures. Het zandstenen kruis is aan vier zijden kunstig bewerkt met ingewikkelde figuren. Pas in de 12e eeuw, meer dan 500 jaar na zijn oprichting, begon het succes van Clonmacnoise terug te lopen als gevolg van een toevloed van concurrerende religieuze kloosterorden uit Europa en de groei van de stad Athlone in het noorden.

In 1552 plunderde het Engelse garnizoen van Athlone het klooster.

Maar paus Johannes Paulus II vond Clonmacnoise belangrijk genoeg om te bekijken tijdens zijn beroemde bezoek aan Ierland in 1979. 


  Dit is een van de mooist vroegchristelijke plekken in Ierland en wij hadden de omweg er graag voor over. De prachtige ligging aan een bocht in de rivier de Shannon maakt het nog mooier dan het al is.

Terwijl we koffie haalden in de kiosk buiten het complex begon de lucht zwart te worden en we konden nog net droog de auto halen. Maar daarna knapten toch weer op en bleef het de rest van de dag zonnig weer.

Reacties

Judy zei…
Wat een prachtige bijzondere plek! Ik vind het altijd zo bijzonder dat zoiets ouds bewaard is gebleven.
Bertiebo zei…
Die plek zal vast wel eens gebruikt zijn voor films
Wat een prachtige plek. Jullie hadden geluk dat het droog was. Bedankt voor de boeiende uitleg. Ik ben dol op dit soort plekken en verhalen.
Charlie zei…
Dank voor weer een bijzondere uitleg van al het moois in Ierland, + de prachtige foto’s!
bemar zei…
Mooi dat zoiets na al die eeuwen nog steeds staat!
Jolande zei…
Wat geweldig dat het net even droog was op het moment dat jullie hier rondkeken.
Sjoerd zei…
Alweer van die mooie foto's. Wat een heerlijk land is dat toch.
miekequilt zei…
Wat een mooie en bijzondere plek. En jullie boffen weer met het weer.
Emie zei…
Jullie weten de parels wel te vinden zeg!
Prachtige plek! Mooi verslag zoals steeds!