Doorgaan naar hoofdcontent

Het oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het is een museum voor wetenschap en kunst en werd in 1784 gesticht als boek en konstzael – een openbare gelegenheid voor kunst en wetenschap. Het werd gebouwd achter Pieter Teylers woning.Het museum heeft de oudste Nederlandse museumzaal waarvan het interieur nagenoeg in originele staat behouden is. En wat is dat mooi, ik heb met bewondering lopen kijken. Alleen al die vitrine kasten, vol met objecten waarover je je verwondert.

Prachtige schelpenverzamelingen uit de hele wereld.

En heel mooi die verschillende fossielen van groot tot heel klein.


Toonkasten met allerlei mineralen.

En als je een bezoek brengt aan dit museumt moet je vooral een keer naar beneden kijken.
Randen met ingelegde steentjes met in het midden prachtige ijzeren roosters.
En laat je blik dan ook naar boven gaan naar die mooie omgang en die prachtige koepel.

Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Levend in de tijd van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Vanuit de gedachte dat kennis de mensheid kon verrijken, legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden ondergebracht in een stichting die onder meer de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.

 Er is nog veel meer te zien, onder andere natuurkundige instrumenten en zalen met schilderijen. Maar dat wacht maar tot een andere keer want we wilden ook nog het huis van Pieter Teyler bekijken wat helemaal gerenoveerd en is sinds een jaar open voor publiek.

Reacties

miekequilt zei…
Ik kwam hier ontelbare keren langs. Zat vlakbij op school, ging uit in de buurt, ging er graag shoppen maar nog nooit was ik in dit museum. Erg hè. Het ziet er prachtig uit. Toch maar eens naar toe gaan. Je bericht lokt om iets te plannen.
Judy zei…
Een museum waar ik graag nog eens naar toe wil.
Dat huis lokt me wel. Het museum ook, dat blijft mooi, maar daar ben ik al vaker geweest.
Edward McDunn zei…
Tot mijn schande, moet ik erkennen nog nooit van dit museum te hebben gehoord.
Maar het lijkt mij zeker een bezoek waard, al was het alleen al om de fossielen.
Bertiebo zei…
Ik ben er ook vaak geweest. En het huis van Pieter Teyler voegt echt wat toe. Daar heb ik ook nog een blogje over staan, hahaha
Mevrouw W. zei…
Wij zijn in oktober in het museum geweest. Eigenlijk waren we dat eerst niet van plan en gingen we een stadswandeling maken, maar omdat het erg hard regende en we toch net langs het museum liepen, hebben we gelijk maar tickets geboekt.
We vonden het een mooi museum, mooi gebouw ook.
Prachtig museum inderdaad. Zeker meerdere bezoekjes waard.
Sjoerd zei…
Ik ben er nooit geweest, maar alleen het gebouw al lijkt me zeker een bezoek waard.
In de weer zei…
Een bezoek meer dan waard !
Prachtig is het. In onze 'Westerse' woonjaren zijn wij er geweest. Zoveel te zien, je komt ogen tekort.
Jolande zei…
Ik lees de laatste tijd veel over Haarlem. Ik ben er geboren, maar kan me niet herinneren wanneer ik er voor het laatst geweest ben.
Ik ben geen fan van musea, maar dit ziet er wel interessant uit.