Wandelarrangement 1672

In een streekkrantje wat wekelijks in de bus valt stond een klein berichtje dat dit jaar het  wandelarrangement 1672 nog één keer georganiseerd zou worden. Na een bustochtje en lunch op de Koeneschans in Vlist zou watergids Marina de wandelaars meenemen langs het riviertje de Vlist tot in Haastrecht.

Nou, dat leek ons wel wat vandaar dat wij gisteren samen met een groep sportievelingen in de bijtende kou luisterden naar de uitleg van onze gids. In het Rampjaar 1672 werd ons land van alle kanten aangevallen door vijandelijke legers. Om Holland te verdedigen werd de Oude Hollandse Waterlinie in
stelling gebracht. Laaggelegen land werd tot kniehoogte onder water gezet om de binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans, een eilandje in de rivier de Vlist waar we hier staan was een strategische plek waarvandaan de verdedigers hoger gelegen wegen en kade konden controleren.

Boeren kregen opdracht om een kade op te werpen om het water op die plek tegen te houden en die weg die van de Vlist naar Bergambacht loopt heet al jaar en dag de Franse kade.


Een monument op het eilandje laat zien hoe het er hier vroeger uit zal hebben gezien.

Molen de Bachtenaar is een wipmolen op de West Vlisterdijk.

Deze witte boerderij die vlakbij de molen staat met de naam 'Tot Hier an Toe' stamt uit 1597 en is een van de oudste in de omgeving.

Opwarmen en heerlijk lunchen deden we in restaurant 'De Vlisterstee'. Soepje, boterham met een kroket en eentje met kaas, kopje koffie of thee en we konden er weer tegen.

Dit is het gastvrije landje van Kees en Lenie, ik schreef er hier al eens wat over.

Grondbomen die 2000 tot 2500 jaar oud zijn. Niet voor te stellen.

Om dit bord moest ik lachen, de Nederlndse boeren verzinnen van alles om hun punt te maken. We maakten bij deze boerderij een stop waar ik later meer over zal vertellen.

Reacties

Emie zei…
Wat een historie en wat mooi om daar uitleg over te krijgen. Je gaat nog aandachtige naar de omgeving kijken. Echt indrukwekkend.
Sjoerd zei…
Mooi stukje geschiedenis waar ik me moeilijk een voorstelling van kon maken, maar na de waterpartijen hier wel. Alleen ontstonden die door noodweer. Leuk zo'n georganiseerde tocht.
Bertiebo zei…
Heel erg leuk zijn zulke dingen!
Janny zei…
Mooi om zo meer over de geschiedenis te weten te komen, maar wel koud als je regelmatig stil staat!
Leuk en leerzaam zo’n begeleide wandeltocht! Ik wandel hier trouwens liever dan dat ik in de auto zit, met al die smalle weggetjes!
Weer eens wat anders met een groep en interessante informatie, natuurlijk!
Lies zei…
Af en toe achterom kijken mag best...!
Lie(f)s.
bemar zei…
Mooi stuk historie! Het was wel erg koud gisteren...
Annelies zei…
Wat leuk en interessant !
Judy zei…
Dat sluit mooi aan bij de serie over het Rampjaar 1672. Interessant!
Elizabeth zei…
Ik ben vroeger heel wat keertjes in Vlist geweest, want we hadden er familie wonen. Maar dit heb ik allemaal nooit geweten... moet je nagaan...
Erg leuk om dit te lezen!
Jolande zei…
Dat ziet er allemaal heel mooi uit.