Doorgaan naar hoofdcontent

Van stad naar stilte 18.2 km




Wij liepen gisteren de eerste etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. Deze lange afstandsroute want zo kan je dit wel noemen staat beschreven in het boekje 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam'. We kregen dit leuke boekje in september 2020 van vrienden die in Amsterdam wonen en zelf ook veel wandelen en fietsen, Tot nu toe hadden we er niets mee gedaan omdat het wandelen bij mij toen al heel slecht ging en eigenlijk twee jaar bijna stil heeft gestaan. Maar nu gaat het lopen weer stukken beter en nieuwsgierig als ik altijd ben naar nieuwe uitdagingen zijn we gisteren begonnen. Het zal wel een meerjarenproject worden maar dat maakt niet uit. Zoals Confucius schreef: De weg zelf is je bestemming.

Wij begonnen deze route aan de achterkant van het Centraal Station en liepen met het gezicht naar het IJ een stuk langs de oever. Sloegen daarna af naar De Ruijterkade waar we dit mooie oude gebouw zagen. Ooit gebouwd als brandweerkazerne en nu zijn er kantoren in gevestigd. Zoals je zo vaak ziet in steden een spannend contrast met het moderne gebouw wat ernaast staat

Veel moderne architectuur daar in de buurt van het IJ.
Mooi zicht op het NEMO Science museum.

En op de torens van de binnenstad.

Er staan nog veel oude pakhuizen op de Handelskade maar deze, Pakhuis De Zwijger is wel een apart geval. Er moest namelijk een weg onderdoor en dat dreigde bijna het einde te worden van het pand uit 
1934. Maar men heeft er toch wat op gevonden en het staat er nog steeds.

Deze foto nam ik vanaf een brug, doorkijkje naar het IJ. We hebben deze wandeling ontzettend veel water gezien en daardoor zijn we veel bruggen overgestoken.

Nog een brug, een hele mooie deze keer met een toepasselijke naam de Pythonbrug. Hij loopt over het Spoorwegbassin en de architecten hebben er een internationale prijs mee gewonnen. Iets hiervoor ligt er een tweede, precies hetzelfde maar iets anders van kleur.

Dit is het voormalige kantinegebouw van de veemarkt. De veemarkt werd uit hygiënisch oogpunt gehouden op een locatie buiten de stad. Het abattoir wat naast de markt stond werd gesloopt voor de bouw van huurwoningen en op de veemarkt kwamen bedrijfsgebouwen.

Hierna liepen we een stukje door het Flevopark waarmee we opschoven naar Amsterdam buiten. Daarover morgen meer.

Reacties

Lot zei…
Wat een leuk boekje lijkt me dat. Ben er geboren en getogen in Amsterdam bij Rijksmuseum maar er al 50 jaar weg. Gelukkig kom ik er nog regelmatig, vorige week nog in de buurt van Artis, daar zullen jullie vast ook nog wel komen dan.
Kijk dus met veel plezier naar je foto's en verhalen.
Zelf kan ik niet meer dan 1-2 km lopen.
Anoniem zei…
Het gebouwtje op de laatste foto zie ik dagelijks als ik uit het raam kijk. Alleen het torentje dan want ik woon op twee hoog.
Sjoerd zei…
Die brug is inderdaad geweldig, in zo'n grote stad is inderdaad genoeg te zien.
Wat leuk! Heb de titel al doorgegeven aan onze Tim die in A’dam woont.
Emie zei…
Wat een zegen toch dat je weer zo goed kan wandelen.Het lijkt me geweldig om aan de hand van deze route de stad te ontdekken.
In de weer zei…
Mooi die Pythonbrug, interessante wandeling en heerlijk dat je weer goed ter been bent.
miekequilt zei…
Wat een mooie wandeling. En wat heerlijk dat het je zo goed af ging.
Judy zei…
Wat fijn dat het wandelen je weer zo goed af gaat! Daar hoop ik ook weer te komen. Wat een leuk boekje, en mooie foto's bij het stuk dat jullie liepen.
Janny zei…
Leuk om op die manier een stad te ontdekken, fijn dat je weer zo goed kan wandelen!
bemar zei…
Die python ziet er leuk uit, is het een brug voor wandelaars? Fijn hoor dat je weer zo mobiel bent!
Wat heerlijk en fijn voor je dat het lopen we zo goed lukt!
Jolande zei…
Wat hartstikke fijn voor je dat je weer zo goed en ver kunt wandelen!
Ik heb een aantal jaren geleden mijn enkel enorm overbelast (in London) en ben daar een paar jaar zoet mee geweest, nu kan ik wel weer wandelen, maar een kilometer of zeven is wel het maximum.
Die pythonbrug vind ik heel mooi, doet me een beetje denken de Millenium Bridge, mijn favoriete brug in London.