Doorgaan naar hoofdcontent

Mooie herinneringen

Op de Blog Noordwijk zag ik een mooie foto van de oude waterpomp op het Lindenplein in Noordwijk-Binnen. De foto is genomen vanaf de Voorstraat en achter de Voorstraat ben ik geboren en opgegroeid. Samen met broertjes en zusjes en andere kinderen uit onze straat liep ik per dag zes keer langs deze pomp. 

's Morgens om half acht om naar de mis te gaan, de pastorie van de kerk die er links naast ligt staat achter het plein op de foto. Om acht uur liepen we dan weer naar huis om een boterham te eten en dan ging het om half negen weer die kant op om naar school te gaan. De R.K. Meisjesschool lag achter de kerk. Om twaalf uur weer naar huis, we aten in die tijd nog warm tussen de middag. 's Middags herhaalde het zich weer en dat acht jaar lang. Ik heb er mooie herinneringen aan, het was een onbezorgde tijd.

Maar het moment waarop deze foto genomen is was niet bepaald onbezorgd. Het was 1940, Duitsland was Nederland binnengevallen en deze plakkaten over verduistering werden overal opgehangen dus ook op deze pomp. Nederland ging vijf jaar onderdrukking tegemoet.

Reacties

Judy zei…
Leuk is dat, zo'n site met oude foto's. Daar kun je vast veel dingen van vroeger terugvinden.
Mooie herinneringen. Leuk zo'n dorpspomp.
Sjoerd zei…
Zo'n pomp stond bij ons midden in het dorp. Bij het grote kruis dat erachter stond.
Emie zei…
Een markant baken uit je jeugd dus. Dat kerkbezoek herken ik ook, het warme eten tussen de middag niet.
Jolande zei…
In Leuven staat zo'n pomp en dat was de eerste keer dat ik er zo een zag.
Ik ben vaak verhuisd dus ik heb niet echt ergens roots, maar kan me voorstellen dat als je ergens lang gewoond hebt zo'n blog met oude foto's wel heel leuk is.
Edward McDunn zei…
Een prachtige pomp hoor.
Ja, 's-middags warm eten, daar moet ik nu niet denken!
De 2e foto is eer eentje uit donkere tijden.
miekequilt zei…
Iedere dag naar de kerk? Dat herken ik niet, wel het naar huis lopen tussen de middag. Ik geloof niet dat wij tussen de middag warm aten, want dat deden we ‘s avonds als mijn vader thuis kwam. Heerlijk hè, dat herinneringen zo opkomen na het zien van een foto uit je jeugd.
Lies zei…
Zonder je laatste alinea, mooie herinneringen...
Lie(f)s.
Liesbethblogt zei…
Ik herkende het biljet al, ik wist niet dat ze die op de dorpspomp plakte bijzonder!
Janny zei…
Mooie herinneringen, bij ons stond ook zo'n pomp op de Voorstraat.
bemar zei…
Bij mijn grootouders stond een pomp in de tuin, niet zo mooi als deze natuurlijk. Maar hij werd wel gebruikt toen ik jong was. Nare tijden volgden na die aanplakbiljetten.....