Doorgaan naar hoofdcontent

The Healy Pass

Hier en daar vind ik nog foto's in de map Ierland die ik nog niet heb laten zien op mijn blog en deze serie van een autorit zet ik er graag op want die was prachtig. Hij voerde ons over de Heyly Pass door de Caha Mountains. 

De vaste bewoners van de Healy Pass zijn schapen. Het zijn Scottish Blackface schapen die goed in de bergen kunnen overleven. Ze kunnen overal opduiken en soms plotseling oversteken. Daar moet je echt  wel rekening mee houden.

De weg slingert door de bergen op het Beara schiereiland via haarspeldbochten omhoog. Sommige mensen zullen dit eng vinden maar wij genoten, dit is een een van de mooiere autoritten die wij ooit gemaakt hebben, adembenemend.

Via mijn telelens kon ik de schapen fotograferen die daar heel hoog in dat desolate landschap lopen.

En daar, even na het hoogste punt kwamen we deze dames tegen die van het uitzicht stonden te genieten, hun vacht in felle kleuren gespoten.

Via het Glenmore Lake reden we naar beneden.

Tussen 1845 en 1849 mislukte jaar op jaar de aardappeloogst in Ierland. Hierdoor brak een grote hongersnood uit. De Engelse overheid flanste openbare werken in elkaar waaronder de aanleg van nieuwe wegen om zo werkgelegenheid te bevorderen  maar slechts een klein deel van de bevolking vond werk. Daarom wordt de Healy Pass nog steeds hongersnoodweg genoemd.

Reacties

Judy zei…
Oh prachtig! Die weg die zo door het landschap slingert en in velden of wegen geen mens te zien. Die hongersnood is berucht, veel Ieren emigreerden toen naar Amerika.
Elizabeth zei…
Wat is het daar toch prachtig... Je foto's zijn altijd zo sprekend!
Jammer van die rode verf op de schapen, maar dat zal wel nodig zijn...
Gerda zei…
De rode verf betekent dat ze gedekt zijn door een ram met een rood merkteken onder aan de buik.
Zo weet de boer welke ooi bevrucht is.
We krijgen weer heimwee, hoor! Zouden zo weer in de auto willen stappen!
Sjoerd zei…
De rode kleur is idd gemaakt door de ram, maar het blauwe kan ik niet verklaren. Of het moet een eigendomsmerkteken zijn.
Emie zei…
Wat een ruimte en rust! Lijkt me echt geweldig om daar door heen te rijden.
miekequilt zei…
Wat een prachtig land. En zo’n weg lijkt me super om overheen te rijden.
Wat een geweldig mooi land. Ik vroeg me ook al af, waar dat blauw bij die schapen voor nodig is. Dat rood is wel duidelijk.
Marthy zei…
De schapen lopen daar allemaal vrij rond, er zijn geen hekken. De kleur rond hun nek geeft aan bij welke boerderij ze horen. Als het nodig is worden ze door honden opgedreven en als er dan een vreemde kleur tussenzit wordt de buurman even gewaarschuwd.
Lies zei…
Heel lang geleden was ik in Ierland. 't Blijft ó zó mooi...
Lie(f)s.
In de weer zei…
Wat een overweldigend mooi landschap !
Wat is het prachtig daar!
Jolande zei…
Dat ziet er schitterend uit.
Margriet zei…
Echt een geweldig land lijkt mij!