Doorgaan naar hoofdcontent

Mooi gebaar

Kerstkaarten versturen, soms is er twijfel of ik het nog wel zal doen maar ik vind het nog steeds een mooi gebaar en zo bij deze maand horen dat ik ieder jaar toch weer overstag ga. En dan vind ik ook nog eens dat ik ze zelf moet maken. Nou is het maken niet erg, dat vind ik wel leuk om te doen maar een goed idee vinden wat ik kan uitvoeren is nog niet zo eenvoudig.

Het verzenden van kerst-nieuwjaarsgroeten stamt uit de 19e eeuw. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de pakkende tekst "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” Deze eerste kaart toonde een kerstviering van een gezin. De Amsterdamse boekhandelaar Koster was in Nederland de eerste met het verkopen van kerstkaarten, dat was in 1873.

In Frankrijk kocht ik op een brocantemarkt een paar jaar geleden eens een flink aantal van deze kaartjes met envelop. Ze zijn iets groter dan een visitekaartje en af en toe gebruik ik er eens een paar  door bij mijn eigen kerstkaart te doen, gewoon omdat ze zo leuk zijn. 

Ieder jaar worden er minder kerstkaarten verstuurd, veel mensen doen het tegenwoordig digitaal. In 2010 werden er nog 180 miljoen kerstkaarten verstuurd, in 2017 waren het er nog maar  zo'n 85 miljoen. Van 2020 zijn er geen exacte cijfers bekend maar de laatste weken van dat jaar bezorgde PostNL  ruim 14 miljoen wenskaarten per dag! Door de coronapandemie en lockdown-maatregelen konden we minder bij elkaar op bezoek  en daardoor koos men vaker voor een kerstwens per post. 

Wij hebben dit jaar al weer heel wat kerstkaarten hangen en bij iedere envelop vind ik het weer spannend om te kijken wie er aan ons gedacht heeft.

Reacties

Judy zei…
Wat een mooie oude kaarten! Ja, ik doe het ook ieder jaar, en vind het ook leuk om ze te krijgen. Een gebaar dat we in ere moeten houden, vind ik.
Emie zei…
Ik waardeer het altijd zeer als ik een kerstkaart krijg. Relaties bestendigen en moeite voor elkaar doen, dat drukt het toch wel uit. Bedankt voor je lieve zelfgemaakte kaart.
Bertiebo zei…
Ik ben er nog niet aan toe gekomen en dat is heel raar voor mij! Dankjewel voor jouw kaart. Wat een mooitje!
Ik blijf het leuk vinden om te versturen en te ontvangen. Toch een teken, dat je aan elkaar denkt!
Jolande zei…
Ik heb jaren lang zelf kaarten gemaakt, maar daar ben ik mee gestopt.
Wel blijf ik kaarten sturen, omdat ik het zo'n leuke traditie vind, maar inderdaad elk jaar worden het er minder en minder.
Er hangen hier momenteel 7 kaarten en ik denk niet dat we de 15 gaan halen dit jaar, want het is zoveel makkelijker om even een appje of sms-je te sturen zegt men dan...
Kan wel zijn, maar lang niet zo leuk.


Sjoerd zei…
Ik heb er vele jaren geen verstuurd en twijfel nog steeds...
In de weer zei…
Ik vind het heerlijk om kerstkaarten zelf te maken, alleen moest ik er wat eerder mee beginnen, maar (haha) dat zeg ik elk jaar.
Om te ontvangen is altijd weer een feestje, jij maakte ook een leuke, dankjewel Marthy.
willy zei…
Knappe kaarten zijn dat Marthy

Zelf heb ik er nog geen gemaakt

fijne avond
Lies zei…
'k Beantwoord kaartjes, ook uit beleefdheid, maar 't wordt echt een dure bedoening tegenwoordig.
De mensen die in m'n hart zitten moeten niet echt een kaart deze Feestdagen. Ze worden in de loop van 't jaar verwend.
Lie(f)s.
bemar zei…
Ik heb ze jarenlang ook altijd zelf gemaakt, maar ik stuur nu alleen mijn moeder er nog een omdat zij al haar kaarten altijd neerzet en er zo van geniet. Mijn kinderen krijgen hem overhandigd met kerst, met een verhaaltje over het afgelopen jaar erin.
Elizabeth zei…
Erg leuk om te lezen over de geschiedenis van de kerstkaart!
Ja, ik vind zelfgemaakte kaarten altijd heel leuk om te ontvangen; het is zo persoonlijk hè...
Ik maak ze natuurlijk ook al jaren zelf, en dat uitdokteren van hoe je het dit jaar weer eens zal gaan doen, herken ik helemaal!
Fijne kerstdagen gewenst!
Ik vind het leuk om te doen. Voor mijn doen was ik dit jaar vroeg ook al zullen er een aantal pas na de kerst op de mat vallen..... Ik denk dat die mooie zelfgemaakte met vilten boompjes van jullie was Marthy? Er stond geen naam onder 😉