Doorgaan naar hoofdcontent

De kachel kan branden

Samen met drie buren hebben we stookhout ingekocht. Het zou in twee leveringen gebracht worden en dat scheelde aardig in prijs. Net zoals de meesten konden wij wel wat hout gebruiken, tot half juni ging de kachel 's avonds nog vaak aan.

Gisteren kwam de eerste levering, die voor Bernard en Dominique en voor ons. We hoorden de tractor al naar boven komen dus we stonden klaar.

De houtboer uitgelegd dat hij het beste achter onze garage kon draaien om achteruit het dorp in te kunnen steken.

Het weggetje wordt daar steeds smaller maar deze man kon chauffeuren, dat was te merken. Net achter de tractor en aanhanger houdt het asfalt op. De rest van de dorpspaden is van beton of met gras bedekt.

Het eerste huis aan de rechterkant is van ons en ja, we hebben twee huisnummers. Dit is de achterkant van het vakantiehuis, ons huis ligt ervoor, naar het dal gericht. Het huis achter het onze is van Dominique en Bernard en het huis links is van Florence en Jean-Pierre.

De eerste lading moest met de hand gelost worden, op de volgende foto is duidelijk waarom. Met drie man sterk was het zo gebeurd.

Wat restte in de aanhanger was het hout voor ons en door een rij recht te stapelen was dat duidelijk aangegeven.

We hadden ieder twee stère hout, 1 stère = al het hout dat je netjes kan stapelen in een hok van 1 m³ (dus een hok van 1m hoog x 1m breed x 1m diep). Het is voornamelijk eikenhout vermengd met een beetje beuk. We konden uit verschillende lengtes kiezen, wij namen 33 cm. Bernard trouwens ook want zij hebben dezelfde kachel als wij,

Dit is dus ons portie, twee stère en dat moest het pad lang ons huis af en dan nog twee terrassen naar beneden naar het houthok.

De eerste kruiwagen werd gevuld.

Gelukkig hebben wij goede buren, Bernard kwam onmiddellijk helpen om met Mart het hout naar beneden te kruien. Dominique en ik keken het even aan en besloten toen om de kruiwagens te vullen.

En dit was het portie van onze buren, we zijn er maar mee doorgegaan.

De vrouwen legden het hout op de rand en de mannen liepen het naar binnen en stapelde het netjes tegen een muur. Halverwege zijn we gestopt want het begon te regenen. Een zeil over de stapel getrokken en later maken we het af.

Voor de eerste jaren hebben we genoeg hout in voorraad en inmiddels heeft Mart ook de schoorsteen  geveegd. De kachel kan branden. En dat zeg ik terwijl we hier nog dagen hebben met dertig graden.

Reacties

Judy zei…
Goed geregeld zo, met hulp van buren!
miekequilt zei…
Wat een werk. Maar ook nu weer blijkt burenhulp onmisbaar. Fijn dat jullie voor jaren genoeg hout hebben.
Elizabeth zei…
Wat leuk om te zien... ik kan de tractor bijna aan horen komen!
Het is fijn om zo'n klus met z'n allen te doen en ook een stuk gezelliger. Wat een voldoening zal het zijn als alles netjes gestapeld ligt. Altijd vooruit kijken en zorgen... klaar voor de winter!
Emie zei…
Wat een werk zeg om alles weer netjes op zijn plaats te krijgen.Maar het levert een rijk gevoel op.
Wij hebben onze portie hout ook weer binnen, hoor. Vorige week, toen onze kinderen er nog waren, hebben we het hout laten komen. Konden ze mooi mee helpen sjouwen en stapelen. Vonden ze nog leuk ook!
In de weer zei…
Zó leuk om te doen, in ons vorige huis moesten we ook zorgen dat er genoeg hout was en wat een voldoening gaf dat, die mooi opgestapelde houtblokken. Fijn dat jullie het samen konden doen met de buren, gezellig.
Janny zei…
Dat was een flinke klus, maar jullie kunnen weer een tijdje vooruit!
Charlie zei…
Een hele klus, maar vele handen maken licht werk! Jullie zijn echt kanjers, alles goed voor elkaar.
Zo wordt die grote klus ook gezellig samen met de buren.
Bertiebo zei…
Wow, wat een klus. Mooi geregeld zo!
Jolande zei…
Vele handen maken licht werk en jullie hoeven van de winter niet in de kou te zitten.
Sjoerd zei…
zo zie je maar weer. Samen sta je sterk en verricht je ook meer werk dan alleen.
Lies zei…
Het blijft me verbazen hoe behulpzaam jullie zijn! Mooi werk!
Lie(f)s.
Wat een klus joh, al dat hout naar zijn plek te brengen! Maar jullie kunnen er allemaal weer tegen!
KnutzEls zei…
Fijn idee dat je er weer warmpjes bij kunt zitten.
willy zei…
met vereende krachten Marthy

prettige dag