Amsterdam werd rond 1900 een dynamische stad en in dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage, zie de foto hieronder.
Op de vloer van de tentoonstellingsruimte wordt een plattegrond van de toenmalige stad geprojecteerd waarop telkens een andere foto verschijnt met een stip erbij op welke plek die foto in vroegere tijden is genomen.
Hier nog wat foto's van het interieur van het gebouw, wat een grandeur. Het Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad Amsterdam met 50 kilometer archief en beeldmateriaal. De oude kluisdeuren resteren uit de tijd dat het gebouw een handelsbank met Nederlands Indie was.
Veel foto's van Olie, Breitner en Eilers en wat ik ook bijzonder vond was deze krant. De eerste in Nederland met behalve tekst ook een foto. Doorlopend verbaasden we ons over de voor die tijd goede kwaliteit van de foto's. Prachtig vond ik het, ik hou van oude foto's die zo'n mooi tijdsbeeld weergeven. Fijn dat er zoveel bewaard gebleven is. We zagen nog veel meer deze dag, maar dat komt een andere keer.
Reacties
Gr. Antonet
Ik ga ook contact met ze opnemen omdat ik bij de spullen van mijn overleden ouders een paar oude documenten van een oudoom vond. Aanvragen van een houtkachel en electromachine voor zijn bedrijfje in houtbewerking en dat was tijdens de oorlog. Ben benieuwd of ze daar belangstelling voor hebben.