Foam en Huis Marseille

Om deze boeiende week af te sluiten nog een een verslag van de twee andere fotomusea die ik samen met Jeanne afgelopen dinsdag bezocht in Amsterdam. Over Foam kan ik kort zijn, niets in dit gebouw kon mij boeien. Ik citeer even over een van de exposerende fotografen: Hiroshi Sugimoto (1948, Tokio) is een intellectueel kunstenaar. Het conceptuele aspect van zijn werk daagt de toeschouwer uit tot filosoferen en werpt nieuw licht op een aantal klassieke genres binnen de fotografie. Jammer, maar hoe ik ook keek, het nodigde mij niet uit tot filosoferen.In Huis Marseille vond ik in ieder geval de lamp die beneden in de hal hing erg mooi, dus die mocht op de foto. We bekeken daar het werk van landschapsfotograaf Chrystel Lebas die op zoek ging naar ruim honderd jaar geleden afgebeelde Britse bossen en kuststroken. En ze toog naar het wad van Ameland, dit alles in het voetspoor van de beroemde Engelse botanist en ecoloog Edward James Salisbury (1886-1978). Lebas is internationaal bekend geworden met haar in de schemering gemaakte panoramafoto’s.Ook heeft de fotografe haar foto's gecombineerd met originele glasplaten, unieke herbariumbladen en persoonlijke documenten uit de collecties van het Natural History Museum en de Royal Botanical Gardens in Kew. Dit alles kon mij wel boeien, niet alleen de foto's maar ook al die prachtige herbariumbladen. Heb ik een paar jaar geleden mijn twee bloemenpersjes weggegooid, nu heb ik manlief gevraagd om een nieuwe voor mij te maken. Ik liep al langer met het idee en na het zien van dit moois ben ik om. Waar een bezoekje aan een museum al niet goed voor is.Reacties

 1. O leuk, een herbarium met Franse planten....!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen onze kinderen nog klein waren droogde ik vaak planten en bloemen. Maakte er o.a. schilderijtjes van.

   Verwijderen
 2. Een herbarium heeft mijn belangstelling zeker. Ik deel volledig je mening over de "filosofische" kunst. Niks an!
  Lieve groet en fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van bepaalde kunst snap ik niets, Mirjam. Maar gelukkig snap ik wel hoe een herbarium werkt en dat vind ik leuk om te doen.

   Verwijderen
 3. Wat jammer dat er niks was in Foam voor jou/jullie. Ben er nog nooit geweest, staat op het lijstje. Maar beter eerst kijken welke tentoonstelling er is als we willen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We vonden het alle twee niets, Jeanette, ik hoop dat jij het beter treft.

   Verwijderen
 4. De foto's van Lebas doen mij ook veel meer dan de werken van de Sugimoto. Al vind ik grijs over het algemeen een heel mooie kleur, in dit geval kan ik er ook niks mee. En dat gebeurt meestal ook niet door er over te filosoferen.
  Fijn weekend Marthy,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach Mirjam, ik hoef ook niet overal een klik mee te hebben.

   Verwijderen
  2. Nee zo is het ook nog eens een keer!
   Helemaal mee eens.

   Verwijderen
 5. Leuk dat je dan weer inspiratie opdoet om zelf aan de gang te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kunst kan heel insprerend werken, Emie, dat zie je maar weer.

   Verwijderen
 6. Zo fijn dat een museumbezoek inspirerend is. Ik kan mij dat bij het werk van Lebas ook voorstellen. Mooi, de kleuren uit de natuur. Ook je laatste foto spreekt mij enorm aan als liefhebber van alle kleuren van de regenboog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook hou van fotografie en ontzettend van de natuur, Ageeth, dus het is niet zo gek dat het werk van deze Franse fotografe mij aanspreekt.

   Verwijderen
 7. Werk van andere fotografen leert je in ieder geval waar je op moet letten en wat je mooi vindt. Het blijft een kwestie van smaak en af en toe een lucky shot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk en leerzaam om naar werk van anderen te kijken, Sjoerd.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.