Van Schardam naar Volendam

We reden gistermorgen al vroeg over de dijk langs het IJsselmeer om de route van het Zuiderzeepad op te pakken, het beloofde een mooie dag te worden. Een uurtje of wat later was de zon goed doorgebroken en zag het er zo uit. Dik ingepakt, dat wel, want het was onder nul.


We startten onze wandeling in het piepkleine dorpje Schardam en liepen over de IJsselmeerdijk langs Warder naar Edam. Weer zo'n parel aan de Zuiderzee, wat een prachtig stadje. De routebeschrijving voerde ons door talrijke straatjes met mooie huizen, een schitterende kerk en veel water. Bij een bakker met een lunchroom dronken we koffie met een overheerlijk gebakje. Was wel verdiend, vonden wij.
Halverwege de middag liepen we Volendam binnen. Wat een deceptie na het mooie Edam. De ene schreeuwende souvenirwinkel na de ander en natuurlijk veel horeca. Er liepen nog heel wat toeristen van allerlei nationaliteiten. Ik begrijp werkelijk niet wat ze daar zochten, maar laten we het maar op een verschil van smaak houden. Nadat we ons overnachtingsadres hadden gevonden en gedoucht waren hebben we 's avonds toch weer die Zeedijk opgezocht, we moesten tenslotte eten. Het was er een stuk rustiger dan 's middags en we hebben een heerlijk visje zitten eten. Wat anders, je bent tenslotte in het beroemdste vissersdorp van Nederland.
Reacties

Wat een bijzondere wandeling, ik zou er ook graag eens rondkijken. Edam vooral, Volendam alleen om het gezien het hebben ;o)
Jeanne zei…
Jullie hadden gisteren een mooie, maar koude wandeldag. Maar vandaag? Edam een pareltje, Volendam een merkwaardige bezienswaardigheid. 's Zomers kun je er helemaal over de hoofden lopen. Onbegrijpelijk.
Ageeth Mooij zei…
Je kunt op verschillende manier toerist zijn, dat blijkt maar weer. Blijkbaar staat Volendam op een of andere lijst. Maar wat laat jij een mooi Edam zien, alsof de tijd stil heeft gestaan.
Inge zei…
Volendam: een keer nooit meer
Als je in Volendam achter de bekendste straat loopt, dan is het een heel mooi dorp. Hoe het komt dat de toeristen alleen maar op dat bekende stukje blijven, een raadsel is het.
Je laat wel weer heel veel moois zien.
Sjoerd zei…
Volendam herinner ik me alleen van de gerookte paling... Echt een lekkernij als die vers gerookt is.
Pippa's Hus zei…
Wat weer een heerlijk Hollandse wandeling. XX Esther
Marthy zei…
Enkhuizen, Hoorn, Edam, alledrie prachtig. Volendam vond ik een drama.
Marthy zei…
Snap echt niet wat al die mensen in Volendam zoeken, het is niet eens mooi. Tsja, en vandaag...dat verhaal komt morgen.
Marthy zei…
Edam is mooi en het gekke is, ontzettend rustig, dus geen toeristen. We hebben op ons gemak door het stadje gelopen, Ageeth.
Marthy zei…
Met geen tien paarden, Inge.
Marthy zei…
Ik moet eerlijk bekennen dat wij daar dan niet geweest zijn, Jeanette. Ik zag alleen maar winkels, veel winkels.
Marthy zei…
Is er nog te krijgen, Sjoerd, maar erg prijzig. Onze gastvrouw vertelde dat er nog maar één palingkotter is.
Marthy zei…
Ja, dit is wel echt Hollands, Esther. Het IJsselmeer, mooie oude vissersplaatsjes...
Griemmank zei…
Volendam heb ik al meer dan een kwart eeuw geleden geschrapt, want totaal bedorven door de commercie. Sommige buitenlandse zakenrelaties wilden daar graag even kijken, maar ik ging liever met ze naar de Zaanse Schans. Onlangs waren we ook nog even in Edam en het is maar goed dat al die toeristen in Volendam blijven, vind ik. Schitterend stadje en zo rustig!
Marthy zei…
Tetrwijl ik in Volendam liep dacht ik aan Edam en waarom daar dan geen toeristen zijn. Maar tegelijkertijd dacht ik hetzelfde als jij, laten ze maar in Volendam blijven in dit mooie stadje niet bederven.
Wat een prachtige echt Hollandse foto's even meegelopen en genoten.
Groetjes El
Marthy zei…
Dank je, El. OOk wij genoten.
Aan Edam heb ik goede herinneringen. Toen ik het IJsselmeer rondreed (heb ik in totaal drie keer gedaan) hielden we altijd even halt in Edam. Volendam scheurden we zo snel mogelijk voorbij.
Wat heb je weer schitterende foto's gemaakt! Een genoegen om je blog te lezen. Fijn dat jullie genoten hebben van deze dag. En de koffie met gebak was meer dan verdiend.
Marthy zei…
Als je zo'n hele dag aan het lopen bent en geen koffietent tegen komt is dat gewoon niet leuk. Wij zijn dus altijd blij met koffie, zeker als we er ook nog een lekker gebakje bij kunnen krijgen.
Wat heeft Nederland toch mooie plekje hè!
X
Marthy zei…
Helemaal mee eens, Alet.