Korenmolen de HoopIn Stolwijk halen we ons brood altijd bij de verse bakker, twee minuten lopen bij ons vandaan. Jammer genoeg hebben we in Frankrijk geen bakker om de hoek dus daar bak ik mijn brood altijd zelf. Mijn handen zijn niet echt geschikt meer om te kneden dus dat doet mijn broodbakmachientje voor me. Ik gebruik altijd volkorenmeel wat ik koop in de supermarkt. Niet van dat kant en klare spul, dat is niet lekker. Ik doe zelf alles erbij, zoals gist, een beetje suiker en zout en dan nog water en olie. Maar ik wilde het nog natuurlijker dus heb ik gezocht naar een molen waarop het korenmeel zelf gemalen wordt. En die vond ik aan de overkant van de Lek, in de Alblasserwaard. Vanmorgen de pont genomen en naar Oud-Alblas gereden waar ik bij deze molen een grote zak volkorenmeel kocht. Ik heb mijn broodbakmachine meegenomen naar Nederland dus ik ga deze week eens experimenteren met dat meel. Volgens de molenaar moest ik wel wat patentbloem bijvoegen. Ben benieuwd, jullie horen er nog van.  

Reacties

 1. Heerlijk zelfgebakken brood. Wij halen het meel altijd bij de Emmamolen in Nieuwkuyk. Na veel verschillende molens in onze omgeving te hebben bezocht ( en hun meel getest ) vinden we dat ze daar het beste hebben. Dus wanneer je eens in de buurt bent !!! Bovendien kun je er ook nog eens lekker lunchen en onze kleinkinderen vonden het altijd fijn om helemaal naar boven te klimmen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het sprak me zo aan dat deze molen het volkorenmeel als enige meelsoort nog zelf maalde, Toos. Ik ga bakken en proeven deze week.

   Verwijderen
 2. Mooie foto's. Zulke adressen zijn zo leuk om te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het huisje en de molenaar zagen er niet bepaald modern uit, hoeft ook niet voor mij. Toen ik daar binnen kwam stapte ik zestig jaar terug in de tijd, op de rekken met meel na. Ik had graag een foto van de molenaar genomen maar wist op voorhand dat hij dat zou weigeren. Maar niet gedaan.

   Verwijderen
 3. Ben jij effe lekker Hollandsch bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk zelf brood bakjen. Dat geurtzo door het hiis,mmmm....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel bijzonder om je eigen brood te bakken. Wat zal het heerlijk ruiken bij jou in huis. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als wij in Nederland komen merken we vaak hoe weinig verse bakkers jullie hebben. Wij in België mogen niet klagen daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie mogen zeker niet klagen op dat gebied. Hier halen veel mensen hun brood bij de supermarkt, maar wij vinden het brood van onze bakker toch lekkerder. Een goede volkorenboterham met Stolwijkse boerenkaas is toch een gebakje, zeggen wij altijd.

   Verwijderen
 7. Als die geur toch eens in een flesje zou passen....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het zo leuk als iemand dat doet en kan, maar ikzelf waag me er niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brood bakken in zo'n machien is zo simpel, dat kan iedereen. Het probleem is meestal dat dat ding in de weg staat. Ik ben zowel in het Franse als in het Nederlandse huis in het bezit van een bijleuken met een aanrecht.

   Verwijderen
 9. Ik ken de molen, ben er heel vaak langs gefietst. Leuk dat je er speciaal voor naar "de overkant" gaat. Ik lees graag wat er van je baksel geworden is!
  LIeve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij het woord 'overkant' op deze manier gebruikt, doen wij hier ook altijd. Maar ik deed het niet in mijn blogbericht omdat ik dacht dat niemand het zou begrijpen, op jou na dan.

   Verwijderen
 10. Wij hebben een tijdje brood gebakken in een broodmachine met kant en klaar meel. Het beviel ons niet zo erg. Jouw brood met het meel van de molen is vast veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Smaken verschillen Lut, maar ook wij vinden dat kant en klare meel niet lekker.

   Verwijderen
 11. Ik moet zo te lezen ook weer eens een brood gaan bakken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vinden het heerlijk, Sjoerd. Maar jullie werken nog en begrijpelijk daardoor minder tijd.

   Verwijderen
 12. Patentbloem? Ken ik niet... wij bakken (meestal) ook zelf. Het is te zeggen ofwel de machine ofwel de echtgenoot wanneer hij tijd heeft... niet zo heel vaak dus...:-)
  Wij kopen ook onze bloem bij een molenaar... die heeft heel veel soorten en is slechts in het weekend geopend maar het is daar dan een toeloop van jewelste! Het gaat vast een heel lekker brood worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patentbloem is gewone witte bloem. Ik experimenteer nu met 2/3 volkorenmeel en 1/3 patentbloem. De patentbloem heb ik ook bij de molen gekocht.

   Verwijderen
 13. Wat ziet het er bij de molen netjes uit. Van binnen en van buiten. Ik heb ook nog een broodmachine staan. Toch weer eens gaan gebruiken, maar dan moet ik eerst goed meel zien te vinden. Ik bakte jarenlang zelf brood, maar toen kom ik dat bekomen via een inmiddels terziele gegane boerderijwinkel. Een webshop is misschien wel iets. Ik ga er mee aan de gang, goed dat je er over blogde :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn tegenwoordig heel veel goede webshops waar je alles kunt krijgen om brood te bakken, deze bijvoorbeeld:http://shop.dehoopklarenbeek.nl/

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.