Schaatsen?

Wim, de opvolger in onze fietsenzaak heeft vandaag schaatsen ingekocht. Hij had gehoord dat er al geschaatst werd op slootjes in de polder vlak achter een woonwijk in ons dorp. Er staat nu een bord aan de weg waarop vermeld staat dat er schaatsen zijn en dat ze geslepen kunnen worden. De eerste schaatsen voor dat doel werden al gebracht. De echte liefhebbers willen hun materiaal klaar hebben voor het geval dàt. En liefhebbers zijn er veel hier in zo'n dorp in de polder, tot op hoge leeftijd zelfs. Wij schaatsen niet. Ik ben, op een moment dat ik veel last had van reuma, zo ongenadig hard gevallen op het ijs dat ik direct mijn schaatsen bij Mart ingeleverd heb om ze tweedehands te verkopen. En Mart, toch al geen geweldige schaatser, heeft 35 jaar lang schaatsen verkocht en geslepen als er ijs in de sloten lag. Die kwam helemaal niet aan schaatsen toe. Want als er werkelijk geschaatst kan worden valt er een soort gekte over Nederland, zeg ik altijd. Kost wat kost, letterlijk, moeten er dan schaatsen gekocht worden. En de mensen komen van heinde en verre om hier de Lansingtocht te schaatsen. Wat een drukte is het dan in het dorp.


De onderste foto is uit mijn archief en ik nam hem in januari 2009. Wij schaatsen dan wel niet maar gaan dan wel zondags dwarsen door de polder. Dat laatste wil zeggen dat we, doordat de sloten en vaarten bevroren zijn, dwars door de polder kunnen lopen. Meestal gaan we dan richting buurtschap 't Beijersche waar we in het drukke ijsclubgebouw wat drinken en natuurlijk veel bekenden tegenkomen. Ik mag hopen dat het weer zover komt, ik gun iedereen dat plezier, maar voorlopig heb ik er een hard hoofd in.

Reacties

Jeanne zei…
Ja, het begint te kriebelen!
Marthy zei…
Haha, bij jou ook?
Ageeth Mooij zei…
Ik bewaar goede herinneringen aan het schaatsen. En dat is het moment waarop ik, na de schaatswedstrijden van de lagere school, thuis de bank voor de kachel aantrof en er warme chocolademelk op stond. Wat had ik een hekel aan het feit dat er wedstrijden werden gehouden, mijn zwakke enkels en de onvermijdelijke bochten die ik moest nemen. Dus ik beleef geen plezier aan schaatsen, wel aan het mooie winterweer.
Ineke zei…
Goed plan van Wim. Ik hoop (voor mijn familie) dat hij ze niet voor niets ingekocht heeft.
Ze kunnen nl niet wachten om met elkaar toertochten te gaan rijden - zo ook die bij jullie in Stolwijk.
Ik ga wel wandelen langs het ijs - geen ouwe wijven erop want dan gaat het dooien
Annelies zei…
Mooie tochten gemaakt op de Linge en de Vlist vroeger.
We hebben onze Noren meegenomen naar Frankrijk! Je weet nooit; misschien vriest er wel een keer een meertje dicht. Voorlopig liggen ze in het vet op de vliering.
Bij ons voor het huis is een vijver en als er ijs ligt en geschaatst kan worden, is het daar gezellig druk. Vind dat altijd zo gezellig. Man en jongens zijn schaatsers, dochter en ik niet.
KnutzEls zei…
Wij laten de schaatsen ook thuis, maar als er geschaatst kan worden op de Rotte dan moeten we toch op zn minst 1x gaan kijken.
Marthy zei…
Ik heb in mijn jeugd wel veel geschaatst, Ageeth. Heerlijk zwieren 's avonds met vriendinnen op de ijsbaan of tochten maken met mijn broers. Heerlijk vond ik dat.
Sjoerd zei…
Ik vind die winterse plaatjes heerlijk. Het mag van mij nog wel even vriezen...
Marthy zei…
Ja, Ineke, er zijn er heel wat die hopen dat de vorst doorzet. Van mij mag het hoor, gezellig in de polder.
Marthy zei…
Leuk, het geeft toch altijd een bijzondere sfeer.
Marthy zei…
Op de Rotte zal het ook wel mooi zijn als er ijs ligt. Oud Hollandse beelden.
Marthy zei…
Ik heb er ook geen moeite mee, Sjoerd.
Marthy zei…
Oh ja, op de Vlist is het ook altijd zo mooi, dat rondje lopen we ook vaak als er ijs ligt. En dan bij van Diemen opsteken.
Pippa's Hus zei…
Wat een heerlijk sfeertje dan he? Ik hoop dat er ook nog even geschaatst kan worden voordat de lente komt. XX Esther
Wieneke zei…
Het was altijd hartstikke leuk om op natuurijs te schaatsen en dan met een mooi zonnetje erbij. Maar ja, dan moet je wel échte winters hebben, he?
Voorlopig komt het er niet van.
Marthy zei…
Ik hoop het ook, Esther, want er zijn zoveel mensen die van schaatsen houden en die gun ik een dik pas ijs.
Marthy zei…
Ik ben bang dat het niet echt doorzet, jammer.
Waar wij nu zijn is het ook prachtig (wit) :-)
Ooit was ik lid van een schaatsclub, ik leerde daar op noren schaatsen. Maar op natuurijs zul je mij niet gauw zien
Marthy zei…
Geniet lekker in die witte wereld!
Vera zei…
Ook hier hebben wij heerlijk vorstin weer gehad en veel sneeuwpret voor de kinderen. Doet mij ook herinneren aan mijn jeugd. Ik hadden van die kleine houten schaatswedstrijden, bootjes genaamd, met van die oranje banden, die te vaak stijf bevroren waren en steeds los gingen. Tintelende vingers, maar ik vond het fantastisch. Ben altijd al een buiten mens geweest. Heerlijk
Marthy zei…
Oh, ik kan ze me ook nog zo goede herinneren, die doorlopertjes. Natte koude wantjes, halfnatte broek van het vallen op het ijs, ijskoud natuurlijk, zo kwamen we thuis.
Vera zei…
Schaatswedstrijden moet uiteraard schaatsen zijn 😥 tekstvoorspellingbeweter zeg ik dan maar