Amsterdam 1900

Geïnspireerd door de blogpost van Bertie over de tentoonstelling Amsterdam 1900 in het Stadsarchief togen Jeanne en ik vandaag naar Amsterdam om dat ook te gaan bekijken. We begonnen natuurlijk met koffie en heel veel kletsen en dat deden we in de Beurs van Berlage, wat een prachtig gebouw. Maar ook het Stadsarchief op de foto hieronder is een juweeltje.


Amsterdam werd rond 1900 een dynamische stad en in dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage, zie de foto hieronder.


Op de vloer van de tentoonstellingsruimte wordt een plattegrond van de toenmalige stad geprojecteerd waarop telkens een andere foto verschijnt met een stip erbij op welke plek die foto in vroegere tijden is genomen.


Hier nog wat foto's van het interieur van het gebouw, wat een grandeur. Het Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad Amsterdam met 50 kilometer archief en beeldmateriaal. De oude kluisdeuren resteren uit de tijd dat het gebouw een handelsbank met Nederlands Indie was.Veel foto's van Olie, Breitner en Eilers en wat ik ook bijzonder vond was deze krant. De eerste in Nederland met behalve tekst ook een foto. Doorlopend verbaasden we ons over de voor die tijd goede kwaliteit van de foto's. Prachtig vond ik het, ik hou van oude foto's die zo'n mooi tijdsbeeld weergeven. Fijn dat er zoveel bewaard gebleven is. We zagen nog veel meer deze dag, maar dat komt een andere keer.
Reacties

Jeanne zei…
O jee, dat 'meer' verklap ik al een beetje...........
Onliemie zei…
Geweldig die 2 jongetjes in hun marinierspakjes! Mooi toch al die oude foto's!
Emie zei…
Heel fraai en wat interessant die oude foto's. O, o, dat zou ik ook wel graag willen bezoeken maar ik schreef het al eerder een mens kan niet alles zien. Hoewel...
Wat een heerlijk uitje, die oude foto's zijn toch altijd fascinerend. Ik hou ervan, bedankt voor je verhaal. Groetjes El
Sjoerd zei…
Mooi deze beelden...
KnutzEls zei…
Er was genoeg te zien en iedereen heeft dan weer andere favoriete foto's. Dat is dan weer leuk om te ontdekken.
Leuk dat je er ook heen kon gaan. En nog wel met een blogvriendin.
Marthy zei…
Geeft niets, het is toch onze persoonlijke beleving. En we maken samen toch lekker reclame voor de fotomusea van Amsterdam;-)
TedK zei…
De oude kluisdeuren resteren uit de tijd dat het gebouw (waar nu dus het stadsarchief in gehuisvest is) een handelsbank met Nederlands Indie was. Inderdaad een prachtig gebouw en ook een mooie tentoonstelling.
Gr. Antonet
In de weer zei…
Leuk hoor en ik ga nu snel op het blog van Jeanne kijken.
Jan uit Perth zei…
Die hal, met die pilaren en al die betegelingen: vreselijk mooi, Marthy!
Bertiebo zei…
Ah dus ik heb je geïnspireerd? Vind ik leuk! En dat archief is echt prachtig he. Ga nu spieken bij Jeanne.
Marthy zei…
Ik raak niet uitgekeken op die oude foto's. Er lagen ook van die mooie oude fotoalbums. Je zal er maar eentje vinden in de kringloop......
Marthy zei…
Emie, er ligt een heel nieuw jaar voor je met mogelijkheden om veel leuke dingen te doen en te zien.
Marthy zei…
Een kijkje in onze geschiedenis, El.
Marthy zei…
Zo verschrikkelijk mooi dit soort gebouwen, Jan. Ook de Beurs van Berlage was met veel van dit soort betegeling afgewerkt.
Marthy zei…
Haha, zoek de verschillen.
Lot zei…
Geweldig gebouw. Ik ben vlakbij geboren op de Prinsengracht dus ken het al mijn hele leven. Met mijn vader er veel geweest om onderzoek naar zijn vader te doen, leuke herinneringen heb ik daaraan.
Ik ga ook contact met ze opnemen omdat ik bij de spullen van mijn overleden ouders een paar oude documenten van een oudoom vond. Aanvragen van een houtkachel en electromachine voor zijn bedrijfje in houtbewerking en dat was tijdens de oorlog. Ben benieuwd of ze daar belangstelling voor hebben.
Marthy zei…
Ik moet jou bedanken, Bertie, voor het constant aanleveren van boektitels, films om te zien en leuke en/of interessante uitjes.
Marthy zei…
Je hebt allemaal je eigen beleving, Els.
Marthy zei…
Wat geweldig dat jij in dat mooie gebouw al met je vader kwam, mooie herinneringen. Ik denk dat het Stadsarchief zeker geinteresseerd zal zijn in de papieren die jij vond.
Marthy zei…
Samen zoiets doen is veel leuker dan alleen, zeker als je dezelfde dingen leuk vindt.
Marthy zei…
Fijn dat je deze infotmatie aanlevert, Antonet. Ik twijfelde al een beetje over die deuren. Ik heb het aangepast in mijn blogpost.
Vlimbouter zei…
Jammer dat Amsterdam voor mij net te ver af is om snel even op een dagje heen en terug te reizen. Oude foto's fascineren me immers ook altijd.
Marthy zei…
Ik begrijp dat je het jammer vindt, Lut. Zo mooi, die oude foto's.
VenusVido zei…
Prachtig! Binnenkort ook eens naar toe, naar het Stadsarchief.
Inge zei…
Wat is het toch leuk dat bloggers elkaar inspireren tot het bezoeken van mooie plekken!
Marthy zei…
Zeker doen, de moeite waard.
Marthy zei…
Behalve dat ik inspiratie op doe in de blogwereld leer ik ook veel, Inge.
Onliemie zei…
Als dat zou zijn dan zou je geluk hebben... ik zou het wel weten als ik zo'n album tegenkwam in de Kringwinkel!