Amsterdam 1900

Geïnspireerd door de blogpost van Bertie over de tentoonstelling Amsterdam 1900 in het Stadsarchief togen Jeanne en ik vandaag naar Amsterdam om dat ook te gaan bekijken. We begonnen natuurlijk met koffie en heel veel kletsen en dat deden we in de Beurs van Berlage, wat een prachtig gebouw. Maar ook het Stadsarchief op de foto hieronder is een juweeltje.


Amsterdam werd rond 1900 een dynamische stad en in dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage, zie de foto hieronder.


Op de vloer van de tentoonstellingsruimte wordt een plattegrond van de toenmalige stad geprojecteerd waarop telkens een andere foto verschijnt met een stip erbij op welke plek die foto in vroegere tijden is genomen.


Hier nog wat foto's van het interieur van het gebouw, wat een grandeur. Het Stadsarchief Amsterdam is het geheugen van de stad Amsterdam met 50 kilometer archief en beeldmateriaal. De oude kluisdeuren resteren uit de tijd dat het gebouw een handelsbank met Nederlands Indie was.Veel foto's van Olie, Breitner en Eilers en wat ik ook bijzonder vond was deze krant. De eerste in Nederland met behalve tekst ook een foto. Doorlopend verbaasden we ons over de voor die tijd goede kwaliteit van de foto's. Prachtig vond ik het, ik hou van oude foto's die zo'n mooi tijdsbeeld weergeven. Fijn dat er zoveel bewaard gebleven is. We zagen nog veel meer deze dag, maar dat komt een andere keer.
Reacties

 1. O jee, dat 'meer' verklap ik al een beetje...........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geeft niets, het is toch onze persoonlijke beleving. En we maken samen toch lekker reclame voor de fotomusea van Amsterdam;-)

   Verwijderen
 2. Geweldig die 2 jongetjes in hun marinierspakjes! Mooi toch al die oude foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik raak niet uitgekeken op die oude foto's. Er lagen ook van die mooie oude fotoalbums. Je zal er maar eentje vinden in de kringloop......

   Verwijderen
  2. Als dat zou zijn dan zou je geluk hebben... ik zou het wel weten als ik zo'n album tegenkwam in de Kringwinkel!

   Verwijderen
 3. Heel fraai en wat interessant die oude foto's. O, o, dat zou ik ook wel graag willen bezoeken maar ik schreef het al eerder een mens kan niet alles zien. Hoewel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Emie, er ligt een heel nieuw jaar voor je met mogelijkheden om veel leuke dingen te doen en te zien.

   Verwijderen
 4. Wat een heerlijk uitje, die oude foto's zijn toch altijd fascinerend. Ik hou ervan, bedankt voor je verhaal. Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er was genoeg te zien en iedereen heeft dan weer andere favoriete foto's. Dat is dan weer leuk om te ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je er ook heen kon gaan. En nog wel met een blogvriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen zoiets doen is veel leuker dan alleen, zeker als je dezelfde dingen leuk vindt.

   Verwijderen
 7. De oude kluisdeuren resteren uit de tijd dat het gebouw (waar nu dus het stadsarchief in gehuisvest is) een handelsbank met Nederlands Indie was. Inderdaad een prachtig gebouw en ook een mooie tentoonstelling.
  Gr. Antonet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je deze infotmatie aanlevert, Antonet. Ik twijfelde al een beetje over die deuren. Ik heb het aangepast in mijn blogpost.

   Verwijderen
 8. Leuk hoor en ik ga nu snel op het blog van Jeanne kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die hal, met die pilaren en al die betegelingen: vreselijk mooi, Marthy!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo verschrikkelijk mooi dit soort gebouwen, Jan. Ook de Beurs van Berlage was met veel van dit soort betegeling afgewerkt.

   Verwijderen
 10. Ah dus ik heb je geïnspireerd? Vind ik leuk! En dat archief is echt prachtig he. Ga nu spieken bij Jeanne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet jou bedanken, Bertie, voor het constant aanleveren van boektitels, films om te zien en leuke en/of interessante uitjes.

   Verwijderen
 11. Geweldig gebouw. Ik ben vlakbij geboren op de Prinsengracht dus ken het al mijn hele leven. Met mijn vader er veel geweest om onderzoek naar zijn vader te doen, leuke herinneringen heb ik daaraan.
  Ik ga ook contact met ze opnemen omdat ik bij de spullen van mijn overleden ouders een paar oude documenten van een oudoom vond. Aanvragen van een houtkachel en electromachine voor zijn bedrijfje in houtbewerking en dat was tijdens de oorlog. Ben benieuwd of ze daar belangstelling voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat geweldig dat jij in dat mooie gebouw al met je vader kwam, mooie herinneringen. Ik denk dat het Stadsarchief zeker geinteresseerd zal zijn in de papieren die jij vond.

   Verwijderen
 12. Jammer dat Amsterdam voor mij net te ver af is om snel even op een dagje heen en terug te reizen. Oude foto's fascineren me immers ook altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp dat je het jammer vindt, Lut. Zo mooi, die oude foto's.

   Verwijderen
 13. Prachtig! Binnenkort ook eens naar toe, naar het Stadsarchief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is het toch leuk dat bloggers elkaar inspireren tot het bezoeken van mooie plekken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Behalve dat ik inspiratie op doe in de blogwereld leer ik ook veel, Inge.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.