Beurspassage Amsterdam


Toen we afgelopen dinsdag op weg waren naar het stadsarchief liepen we nog even door de nieuwe Beurspassage tussen Damrak en Rokin.Het is een van de grootste kunstwerken van Nederland geworden. De kunstenaars Hans van Bentem, Arno Coenen en Iris Roskam ontwierpen in opdracht dit totaalkunstwerk, een ode aan de Amsterdamse grachten. Er zijn onderdelen in verwerkt die het verhaal vertellen van de grachten, de penselen van Rembrandt, zeemanstattoo's, verdronken fietsen en nog veel meer. Als je goed kijkt naar de foto's zie je dat allemaal terugkomen, in de lampen bijvoorbeeld kun je fietsonderdelen herkennen en op de foto hieronder een scheepsroer.


Het plafond met allerlei afbeeldingen is echt prachtig, heel knap gemaakt met mozaiek tegeltjes. En dan de verlichtingsarmaturen tegen de wanden, ook zo mooi en apart.Terwijl we zo stonden te fotograferen ontdekten we een soort trafohuisje, ingebouwd in de wand. We dachten natuurlijk direct aan onze vriend Sjoerd en hebben er van alle kanten foto's van gemaakt. Die zijn vandaag verstuurd naar hem en we zullen zien of we weer een plaatsje krijgen op zijn blog. 

Reacties

Annelies zei…
Mooi Marthy! Iedere keer krijg ik door jouw verhalen en foto's weer een mooi stukje Nederland op m'n bordje gepresenteerd. Zal het doorgeven aan m'n zwager (blog Maasbergen) die dit soort dingen ook prachtig zal vinden!
Oh weer iets om te onthouden voor als ik weer eens in Amsterdam ben.
Mooie foto's weer zoals altijd.
Marthy zei…
Ik ben geen stadsmens, Jeanette, maar dit zijn toch de krenten in de pap, om te zien maar ook om te fotograferen.
Marthy zei…
Ik serveer gratis en voor niets, Annelies en ook nog met veel plezier;-)
Onliemie zei…
Prachtig die beurspassage!
Anoniem zei…
Ja, fantastisch is het geworden. Helaas hebben we toen we laatste keer in Amsterdam waren (bij het Stadsarchief!) aan de Beurskant gelopen en de passage gemist. Ik heb er jaren naast gewerkt en ook op de Dam, op de hoek van de Nieuwendijk. Ken Mokum dus op mijn duimpje maar ben er ondertussen al bijna 50 jaar weg. (Ik kan helaas niet anders dan anoniem reageren maar ik heet Ineke. Krijg het op een andere manier niet voor elkaar)
Marthy zei…
Ha, Ineke, leuk dat je reageert. Als je zo midden in Amsterdam gewerkt hebt zal je de stad wel kennen. De volgende keer dat je in Amsterdam bent even gaan kijken in de Passage, het is het waard. Probeer de volgende te reageren met naam/URL en dan alleen je naam invullen.
In de weer zei…
Prachtig, volgende keer gaan we er ook door.
Inge zei…
Oei, ik moet dus echt nog eens naar Amsterdam om ook deze pareltjes te zien
Jan uit Perth zei…
Allemachtig, wat prachtig!
Marthy zei…
Daar valt niets aan af te dingen, Jan.
Marthy zei…
Helemaal niet erg toch. Inge;-)
Pippa's Hus zei…
Het plafond! Zo mooi! XX Esther
Vlimbouter zei…
Oh wat heb ik veel nog niet gezien in Amsterdam. Ik moet dringend eens terug de trein richting Noorden nemen.
Sjoerd zei…
Mooie oplossing om een trafo weg te werken. Goed gevonden. Je ziet hem zeker nog langskomen.
Lida zei…
Wauw wat mooi is het daar. Ik zal manlief eens de tip geven. Ik weet niet of hij hier wel eens geweest is om te fotograferen. Bij de Beurs van Berlage kijk ik altijd even omhoog naar de klokkentoren. Daar staan twee spreuken op uit een gedicht van Albert Verwey. "Duur uw uur" en "Beidt uw tijd". Albert Verwey woonde een groot deel van zijn leven in Villa Nova in Noordwijk.

Als Sjoerd trafohuisjes spaart.... bij deze link staan er nog twee. https://hetnoordwijkblog.wordpress.com/2015/11/24/blog6967-trafohuisjes/
Lida zei…
Hé wat vreemd, waarom staat er zoveel ruimte tussen de woorden? Was niet te zien toen ik het opschreef hoor.
Marthy zei…
Bedankt voor de trafohuisjes, Lida, ik zal weer eens een bezoekje brengen aan Noordwijk, dan fotografeer ik ze.
Marthy zei…
Ja, dat was echt schitterend, Esther.
Marthy zei…
Oh, wat leuk, toch goed gezien. Wat een scherpzinnige vrouwen, hè, Sjoerd.
Marthy zei…
Ik ber er deze winter drie keer keer geweest, Lut, en ben er nog lang niet uitgekeken. Wat een stad.
Jolanda zei…
Wat is dit gaaf! Hier wil ik beslist heen. Deze kunstenaars hebben ook het plafond van de Markthal gemaakt. Fantastisch!
Vera zei…
Schitterend. De vis doet mij denken aan een urinoir. Ja ik kan er ook niets aan doen
Marthy zei…
Nou vooruit, een beetje gelijk heb je wel.
Marthy zei…
Jeetje, dat wist ik niet, Jolanda, maar ik vind het niet vreemd nu ik beide gezien heb.