Selma

Ik kreeg het boek te leen van iemand van mijn wandelgroep. Het gaat over het leven van Selma Vos in China in de tweede helft van de vorige eeuw. Zij was de enige Nederlander die daar woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi's te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.

Carolijn Visser schrijft zonder opsmuk, het boek is eigelijk meer een documentaire maar daarom niet minder mooi. Het geeft een prachtig tijdsbeeld van het toenmalige China. Selma blijft ondanks alle ontberingen hopen op een betere toekomst voor haar gezin in het land waar zij voor gekozen heeft.

Ik vond het een mooi boek. Het enige wat mij stoorde is dat er bijna geen emoties worden getoond in het verhaal. Natuurlijk staat het Chinese volk daarom bekend maar Selma was een echte Nederlandse die zelfs bepaalde Hollandse tradities in ere probeerde te houden in haar gezin.

Reacties

Bertiebo zei…
Dit boek staat op mijn lijst. Maar een beetje onderaan zodat ik er niet meer zo aan dacht. Maar ik wil het absoluut lezen en dus gaat het nu naar boven. Heb meer van Carolijn Visser gelezen. Allemaal goed. Haar vader was mijn geschiedenisleraar op de Pedagogische Academie
In de weer zei…
Goed boek denken wij ook Marthy, manlief gaat morgen naar de bieb. Hij dacht dat hij er laatst in dwdd wat over had gehoord. Bedankt voor de reminder.
KnutzEls zei…
Staat hier ook op de lijst. Carolijn lees ik hraag en China heeft ook mijn belangstelling.
Haha, heb nog les van hem gehad ;o)
Jeanne zei…
Ik ga het ook onthouden, lijkt me mooi.
Wieneke zei…
Ik heb Selma vorige week gelezen in onze tijdelijke woning. Een registratie is het, maar wel een documentair verhaal op een manier dat mij zeer boeide. Wij wisten niet veel van hoe het er ten tijde van de Culturele Revolutie in China aan toeging. Pas veel later hoorden we van die miljoenen mensen die gewoon van de honger gestorven zijn omdat Mao blindelings gevolgd werd. Na het lezen van dit boek ga je meer begrijpen. Ik vind het zeker een aanrader.
Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Op het leeslijstje maar. Wat een lijstjes kun je maken als je een paar blogs leest. Leuk.
Marthy zei…
Ik heb ook meer van haar gelezen, Bertie. Zo vader, zo dochter wat geschiedenis betreft. Dit boek behandelt niet alleen een periode uit de geschiedenis van China maar ook wat er in die zelfde tijd in Nederland gebeurt komt vaak aan bod.
Marthy zei…
Ik had Wilde Zwanen van Jung Chang al eens gelezen, ook een prachtig boek over China in de twintigste eeuw.
Marthy zei…
Veel leesplezier.
Marthy zei…
Films, boeken, musea, leuke uitjes, ik heb al heel wat opgepikt van mijn blogvriendinnen, Jeanette.
Marthy zei…
Ik kan me herinneren dat jij al eens in Japan was, Els. Ook in China?
Marthy zei…
Beslist lezen, Jeanne, jouw kennende zul je het een goed boek vinden.
miekequilt zei…
Omdat Selma, net als ik, uit IJmuiden komt en omdat ik Carolijn een goede schrijfster vind én omdat ik dit een bijzondere periode vind, heb ik het boek gekocht. Nog niet gelezen, want ik ben nog in een ander boek bezig. Maar daarna is het aan de beurt.
Marthy zei…
Reden genoeg dus, Mieke. En je zult het met plezier lezen.
KnutzEls zei…
Ja zelfs drie keer. Is ook betoverend en mysterieus. Het boek heb ik inmiddels gereserveerd bij de bieb. Ben benieuwd.
Ageeth Mooij zei…
Ik hou van geschiedenis aan de hand van verhalen van 'echte' mensen.
Marthy zei…
Ook mij spreekt dat ontzettend aan, Ageeth, daarom vind ik dit een fijn boek.
Jolanda zei…
Ik heb het ook gelezen. Inderdaad wat weinig emotie maar toch, en misschien wel daarom, zeer indringend.
Marthy zei…
Goed opgemerkt, Jolanda.