Wit, glad en mistig

Gisterochtend vroeg werd ik in mijn bedje in Volendam wakker van getik op de ruiten. 'Regen' zei ik, maar de man zei 'hagel' en hij had gelijk want toen we even later uit het raam keken was de wereld met een dun wit laagje bedekt. Via de haven van Volendam liepen we na een stevig ontbijt het dorp uit maar dat viel nog niet mee. Er lag een dun laagje ijs op de bestrating en glibberend en glijdend bereikten we gelukkig heelhuids de IJsselmeerdijk waar het wat beter lopen was.

Onderaan de dijk passeerden we regelmatig een wiel. Dit is een diepe, ronde of ovale plas, ontstaan bij een doorbraak van een dijk. Gelegen achter de gedichte dijk en aan de jaartallen kon je zien hoe lang geleden dit gebeurd was. Wat heeft ons volk toch altijd moeten strijden tegen het water.


Via het kleine plaatsje Katwoude liepen we Monnickendam in waar we  koffie dronken, deze keer met zelfgemaakte appeltaart, wat te proeven was. Ook hier ging de route door het stadje wat een paar mooie plaatsjes opleverde. 
Buiten Monnickendam passeerden we een groot gemaal met een mooi gedicht van Ida Gerhardt. Ondertussen werd de wereld steeds kleiner en moesten we vanaf de dijk de weg oversteken en de polder in waar we op een gegeven moment  kriskras door de weilanden onze weg moesten vinden, geen teken te zien. Gelukkig bleek ons richtingsgevoel juist te zijn en ontwaarden we eindelijk het bekende rood-witte LAW teken waardoor we op een pad kwamen wat ons naar door de weilanden naar onze auto bracht die bij Uitdam op de dijk stond. Zonder gladheidsproblemen waren we aan het eind van de middag weer thuis.Reacties

Heerlijk allemaal! Winterse wandelingen hebben écht hun eigen, bijzondere charme :) Ik kijk met lichte jaloezie naar de mooie foto's! En dat zoeken, ook dat is herkenbaar, hoe vaak wij al niet op jacht naar pijltjes en tekens geweest zijn, haha! Gelukkig kwam het goed! Lieve groet!!
Marthy zei…
Wij zijn dat zoeken naar tekens natuurlijk wel gewend Stefanie, maar in dit geval was het ontzetten mistig, we konden ons dus niet oriënteren en dan wordt het wat minder leuk.
Zo'n rood/witte markering kan je dan een ontspannende zucht ontlokken. We boffen wel dat jullie ontzettende mooie foto's kunnen maken. Ik heb ze even vergroot aangeklikt. Eerst dacht ik dat foto vier mijn favoriet was maar daarna werd het me te moeilijk. Houd het er maar op dat ik niet kan kiezen.
Jullie hebben een prachtige "tippel" achter de rug en zijn het nieuwe jaar uitstekend begonnen!
KnutzEls zei…
Leo herkende het bruggetje en de huisjes van Mo nickendam meteen. Jeugdsentiment, want hij heeft er vaak gelogeerd bij een tante. Leukom in zulke plaatsjes rond te struinen en ook mooie wandeltocht.
Elizabeth zei…
De kou straalt bijna van je foto's af! Wat een prachtige sfeer.
Bij jou ook een beetje sneeuw op de foto's.
Hoop ook dat we nog wel een keer sneeuw krijgen deze winter. (in reactie op wat je schrijft op mijn blog)
Sjoerd zei…
Mooi, zo'n winterse wandeling. Hier was het de hele dag behoorlijk mistig.
Jeanne zei…
Mooie foto's van bekende plekken! Ik had wel met jullie te doen, want de ijzige kou aan dat water................brrr. Maar goed, het geeft ook wel een voldaan gevoel als je de wandeling volbracht hebt, toch?
Jolanda zei…
Wat een mooie koude wandeling! Volendam is zo toeristisch, ik snap niet dat iedereen daar nog heen gaat als er zulke leuke dorpjes omheen liggen. Monnickendan zien we regelmatig want onze zoon en schoondochter wonen daar. Het is er echt schattig:)
miekequilt zei…
Wat een heerlijke wandeling zeg. Ik geniet van de foto's en je beschrijving.
Onliemie zei…
Wat een prachtige uitstap in een mooi plekje Nederland. Weer iets om te onthouden!
Het leek me wel bar koud! Brrr....
Marthy zei…
Als je dan over die weilanden dwaalt, in de mist, geen duidelijk pad, ja, dan kan zo'n markering je een diepe ontspannende zucht ontlokken. Foto vier was wel mijn favorietje.
Marthy zei…
Ik ben gek op zulke mooie oude plaatsjes, Els en wat dat betreft kom ik deze toch wel aan mijn trekken.
Marthy zei…
Het was knap koud, Elizabeth, maar we hebben gelukkig goede wandelkleding. En toch genoten we omdat zo'n dag toch wel heel speciaal is.
Marthy zei…
Ik hoop deze winter nog eens wakker te worden dan dan buiten zo'n pak knisperende sneeuw te zien. En dan al vroeg de polder in.....
Marthy zei…
Ook waar wij liepen, Sjoerd, het werd met het vorderen van de dag steeds erger.
Marthy zei…
Ja, Jeanne, al dat water maakt het nog kouder maar we vinden zoiets ook weer een uitdaging en waren trots op ons zelf dat we zo'n tocht gemaakt hebben.
Marthy zei…
Het is goed om kennis te maken met al deze mooie plaatsjes aan het IJsselmeer, Jolanda. In sommige was ik nog nooit geweest.
Marthy zei…
Ondanks de kou hebben wij ook genoten, Mieke.
Marthy zei…
Dit zou een mooie streek zijn voor jouw fietsweek met vriendinnen, Kris.
Annelies zei…
Dapper dat je je niet hebt omgedraaid in bed, toen je de hagelregen hoorde! Maar wat een mooie tocht hebben jullie weer gelopen en ook beschreven! Vandaag de vermoeide spieren weer even rust gunnen! Veel groeten van ons
Onliemie zei…
Dankjewel voor de tip! Deze ga ik onthouden maar voor dit jaar is Zeeland al vastgelegd.
Marthy zei…
We lopen ten alle tijden, ooit zelfs tijdens een sneeuwstorm. En je overleeft het allemaal met daarna veel voldoening, Annelies.
Pippa's Hus zei…
Wel mooi Hollands zo met wit/glad en mistig. Fijn dat jullie heelhuids thuis gekoemn zijn. XX Esther
Marthy zei…
Het laatste stukje vanaf de snelweg door de polder naar Stolwijk ging de temperatuur weer onder nul, dus we waren blij dat we thuis waren, Esther.