Doorgaan naar hoofdcontent

Rijksmonument

Bijna aan het eind van onze wandeling van afgelopen zondag liepen we over het landgoed van kasteel Essenburg, gelegen aan de Hierdense Beek. Net voor we het terrein weer afliepen zag ik bij de ingang een oud trafohuisje. Mooi, een van de zuilen die voor aan de oprit staan is door een muur verbonden met dat huisje.


Toen ik wat beter keek zag ik dit plaatje op de muur, blijkbaar is dit trafohuisje een monument. Terecht, want het is prachtig. Deze keer eens niet aan het asfalt maar mooi in de natuur met statige bomen er naast.


Sinds 1950 kwam het landgoed in handen van De Norbertijnenabdij van Berne. Er is nu een instituut  voor training, vorming en scholing in gehuisvest. De Norbertijnen bewonen het koetshuis. Ik nam de foto's in eerste instantie voor de blog van Sjoerd maar zag later dat hij dit trafohuisje al in zijn collectie heeft. Maar het is te mooi om niet even te laten zien, dus bij deze.


Reacties

Leuk om dit gebied en zijn bijzonderheden hier weer terug te zien. We hadden er 10 jaar een vakantiewoning dus we kennen de omgeving daar aardig.
Bertiebo zei…
Dat is een mooi trafohuisje. Apart
Sjoerd zei…
Oke, maar toch zou ik graag de foto's hebben ter aanvulling van mijn privé verzameling.
Marthy zei…
Je krijgt ze, Sjoerd.
Marthy zei…
Mooie omgeving voor een vakantiewoning.
Mirjam zei…
Een prachtig landgoed en een heel mooi trafohuisje. Zie toch eens die mooie dakbekleding. Met recht een monumentaal pandje.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Mirjam zei…
Sjoerd ik heb nog foto's van een trafohuisje in Marken, als je ze hebben wilt zijn ze voor jou.
groetjes,
Mirjam
Jolanda zei…
Leuk om even bij je bij te lezen op een zondagmiddag. Over je dagelijkse belevenissen en wandelingen. Als ik zo lees krijg ik gelijk zin om mn blog weer nieuw leven in te blazen:)
Marthy zei…
Mooi hè, die leien op dat dak in een bepaald patroon.
Marthy zei…
Gauw doen, Jolanda. Ik kijk zo graag naar je foto's.
Ik zag het en moest direct aan Sjoerd denken. Mij doe je ook een groot plezier met deze foto's. Heel terecht dat dit bijzonder trafohuisje als monument is verklaard.
Lieve groet