Doorgaan naar hoofdcontent

Hof van Holland

Op de blog van mijn geboorteplaats Noordwijk vond ik deze serie foto's van het 'Hof van Holland', genoemd als de oudste herberg van Nederland. In mijn jeugd was het nog steeds een hotel-restaurant. Ik ben er vlak achter geboren en bracht daar mijn jeugd door. Een stukje verder in de straat had mijn vader een terreintje waar hij varkens, konijnen en kippen hield. Dat grote gezin moest tenslotte wel eten. Groenten teelde hij op het land wat hij pachtte voor het kweken van bollen, dat was buiten het dorp. Maar ik wil even terugkomen op die varkens, want die moesten ook eten en dat kwam voor een groot deel uit de keuken van het restaurant van het 'Hof van Holland', de etensresten wel te verstaan. Dat werd in de keuken allemaal in een grote ton gegooid die opgehaald werd door ons, de kinderen. Op een dag was ik samen met mijn zus, die uit Drenthe, aan de beurt om dat te doen. Bij de keuken werd de ton door iemand van het personeel op het onderstel van een kinderwagen gezet waarmee we naar huis reden. Hoe het kwam weet ik niet meer, we zullen wel aan het stoeien zijn geweest maar onderweg kieperde de ton van het onderstel en meer dan de helft van de inhoud lag op straat. Met een halflege ton thuiskomen durfden we niet en die troep op straat laten liggen dat deed je niet in die tijd. Ik geloof dat we er weinig woorden aan vuil hebben gemaakt, wel onze handen waarmee we alles terug hebben geschept in de ton. Thuis onze handen gewassen en niets verteld.

Reacties

Wieneke zei…
Supersnelle reactie van jullie, want wat niet weet wat niet deert :-) Toen waren bacterieën helemaal niet belangrijk, wisten wij veel?
Marthy zei…
Inderdaad, wisten wij veel. 'Vieze varkens worden niet vet', zou mijn moeder gezegd hebben.
Mooi historisch verhaal bij de oude foto's, leuk!
Lida zei…
Keun....zo'n verhaaltje. Ik hou van verhalen van vroeger. Die bomen in de Voorstraat zouden nog zoveel kunnen vertellen. Konden die maar praten hé.
Marthy zei…
Hè heerlijk, iemand die weer even keun zegt. Die bomen in de Voorstraat werden altijd door mijn vader en zijn collega's gesnoeid, kandelaberen heet dat. Ik zie hem nog staan op zo'n hoge ladder.
Marthy zei…
Ja, je kan wel van historie spreken, Jeanne, het is meer dan een halve eeuw geleden gebeurd;-)
Vlimbouter zei…
Wat een leuk verhaal. Ik zie jullie in gedachten al helemaal bezig met die etensresten...
KnutzEls zei…
Dat mag tegenwoordig niet meer, de resten uit een restaurantkeuken aan de varkens voeren. En kinderen uitbuiten :-) dat is helemaal uit den boze. Maar zowel varkens en kinderen werden toendertijd toch ook groot :-)
Marthy zei…
Als je het zo bedenkt zijn er wat regels bijgekomen in de loop der jaren;-)
Marthy zei…
En vond het toen nog heel normaal ook om dat met mijn handen op te scheppen. Zou er nu niet meer aan hoeven te denken.
Haha wat een leuk verhaal! Ik zie het helemaal voor me ;o) Mooi, die herinneringen uit je jeugd Marthy!
Dat vind ik toch wel een bijzonder bijdehante oplossing van die twee jonge dametjes. Het was wel een beetje kinderarbeid (-:
In de weer zei…
Leuk ook die mannen op het terras, allemaal met hoed.
Emie zei…
Mooi die oude foto's, heerlijk verhaal! En de bomen staan er nog steeds, als ik het goed zie op de onderste foto.
Marthy zei…
Ik heb het even voor je opgezocht: de Noordwijkse linden in de Voorstraat en op het Lindeplein zijn rond 1740 geplant. Ik wist dat ze erg oud waren, maar zo oud...
Marthy zei…
Ik weet veel al niet meer maar sommige dingen zijn nog glashelder.
Marthy zei…
Wij hebben heel wat meer gedaan dan een ton varkensvoer ophalen, Mirjam, en dat was in die tijd heel normaal om een groot gezin draaiende te houden.
Marthy zei…
Jammer dat de hoeden uit het straatbeeld zijn verdwenen, ik zou er zelf nog wel een willen dragen. Ben gek op hoeden, Toos.
Bertiebo zei…
Goed verhaal. Weet je zus het ook nog?
Sjoerd zei…
Een mooi verhaal, het pand kent vele gezichten...
Marthy zei…
Ik weet niet of zij zich het herinnert. Het schoot mij te binnen toen ik die foto's zag van het Hof van Holland. Ik ga haar eens bellen.
Marthy zei…
Het is heel oud, dus ja, dan verandert er weleens wat.
Mirjam zei…
Zo te zien nog steeds een heel erg mooi pand. Leuk om van jouw jeugdherinneringen te lezen. Ken je het boek 'Vloed' van Susan Smit? Speelt zich ook al in het oude Noordwijk. Als je het nog niet kent is het beslist een aanrader en ik denk dat er voor jou heel veel herkenbaar is, zal het niet zijn om de situatie maar dan wel om de locatie.
Fijne dag Marthy,
liefs,
Mirjam
Pippa's Hus zei…
Prachtig om de foto's zo onde4r lekaar te zien. En wat een mooi verhaal. XX Esther
Marthy zei…
Oh Mirjam, wat leuk dat jij dat boek noemt. Het staat in mijn kast maar ik heb het nog steeds niet gelezen. Dat wordt mijn volgende boek!
Marthy zei…
Een beetje een vies verhaal, Esther, maar zo was het en niet anders.
Ageeth Mooij zei…
Wat een prachtige jeugdherinnering! Ik hou zo van oude foto's en wat zijn die bomen oud!
Marthy zei…
Ik ben gek op die bomen, ze vormen een deel van mijn jeugd.
Onliemie zei…
Wat een gezellig hotel! Mooi die foto's zo onder elkaar... Jullie waren toch wel een stelletje deugnieten denk ik. :-)
Marthy zei…
We hebben heel wat ondeugends uitgevreten met elkaar, Kris.