Voorlichting


 Ik was allang vergeten dat ik ze nog had maar bij het komen en gaan vanuit Nederland en Frankrijk doe ik altijd aan opruimrondes en kwamen ze tevoorschijn, deze twee boeken. 
Onze kinderen werden tussen 1970 en 1976 geboren en in de tijd die daarop volgde waren deze boeken behoorlijk vooruitstrevend. 

Het zijn prentenboeken en in de bovenste wordt aan kinderen de voortplanting uitgelegd. Alles komt ter sprake: vrijen, orgasme, bevruchting, de groei van een baby in de baarmoeder en tenslotte de geboorte.

Het tweede boek is voor wat oudere kinderen en gaat over wat er tijdens de puberteit met het lichaam gebeurt, zoals menstruatie, erectie, stemveranderingen, haargroei, masturbatie, pukkels, anticonceptie en veilig vrijen. 

Je moet je voorstellen dat in die tijd alles echt nog niet zo 'open en bloot' was. Het waren dan wel de jaren van  openheid en seksuele vrijheid maar in veel gezinnen werd nog steeds nergens over gepraat. Met behulp van deze boeken zijn wij een heel eind gekomen in de seksuele voorlichting bij onze kinderen.

Ik kan jullie helaas geen foto's van de leuke tekeningen binnenin laten zien want toen onze middelste zoon de boeken op tafel zag liggen vroeg hij meteen of hij ze mocht hebben. Hij vond de boeken vroeger verschrikkelijk leuk, zei hij en wilde zijn kinderen er ook mee groot brengen. Ze werden heel gauw in een tas gestopt.

Reacties

 1. Grappig dat je zoon ze zo graag wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt heel fijn zulke boeken, wij hadden andere, en ook de onze zijn bij de kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Was dus goeie voorlichting als ze weer gebriikt gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He ja, ik herinner me die boeken nog heel goed. Ik kocht ze als prille bibliothecaris voor onze bib. Voor het brave Vlaanderen van toen waren deze Nederlandse boeken nog meer vooruitstrevend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op zich worstelen ook nu nog vele ouders met het verhaal hoe moet ik ze het vertellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het eerste boek jaren geleden gekregen van een collega. Haar zonen zijn ouder en zij vond het boek prettig en duidelijk. Zij heeft het voor ons gezocht in kringloopwinkels.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.