De bijenhouder van Aleppo

Als je de naam Als je de naam van de stad op de boekomslag ziet begrijp je al dat dit geen vrolijk boek is, misschien wel een 'hopeloos 'boek.e mens is sterk, probeert zich te richten naar te toekomst, ook onder verschrikkelijke omstandigheden. 

Het is het verhaal van Nuri en Afra die Syrië ontvluchten en proberen naar Engeland te komen.  Twee gebroken mensen door het verlies van hun zoon Sami, door de oorlog thuis en wat ze allemaal moeten meemaken als vluchteling. De reis die ze maken is gevaarlijk en moeilijk. Eerst naar Turkije, dan met een onveilig bootje naar Griekenland. De omstandigheden zijn slecht. Zowel Nuri als Afra worden op verschillende manieren aangevallen. Op een of andere manier vinden ze toch de kracht om door te gaan. Ze willen hun doel bereiken. Ze willen naar Engeland, waar Mustafa is. Dit is de neef van Nuri die hem heeft geïntroduceerd in het bijenhouder vak. Engeland wordt gezien als het meest veilige land. Maar om er te komen kost veel. Het kost veel fysiek, mentaal en in geld.  

We weten allemaal van de oorlog in Syrië en de grote aantallen vluchtelingen, maar het is voor velen toch meer een ver-van-hun-bed-show. Persoonlijk vind ik dat iedereen dit boek zou moeten lezen. Voor de mensen die zich niet zo bewust zijn van de omstandigheden en weinig empathie hebben met vluchtelingen hoop ik dat dat verandert met het lezen van dit boek.

 “Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop".

Reacties

 1. Ik ga dit boek zeker lezen als ik het te pakken krijg. Omdat ik me betrokken voel bij Syrië en dus Aleppo, sinds we het land bezochten in 2011

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga dit boek zeker proberen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip, komt op mijn te lezen lijst. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meteen besteld bij de bieb. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor de tip, Marthy. Dit boek wil ik heel graag lezen. Hopelijk hebben ze het hier in de bib.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een vriend, ex collega, die gevlucht is uit Iran, en via de meest bizarre omstandigheden in Nederland terecht is gekomen. Of gestrand is, mag je ook zeggen. Ben je eindelijk ergens ga je de mallemolen in van wel of niet mogen blijven. Ik kan me een beetje voorstellen hoe het er in het boek uit zal zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook dat wordt er in belicht, Sjoerd. Dat moet onmenselijk lijken.

   Verwijderen
 7. Dank je wel voor de leestip. Ik zit hier met kippenvel. Vooral de quote....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Marthy, ik heb het boek nu gelezen. En wat een boek, inderdaad, een mens is sterk, veel sterker dan hij zelf denkt. Maar de vluchtelingenproblematiek blijf ik lastig vinden.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens, met dat laatste, Jeanette. Kwam er maar een oplossing...

   Verwijderen
 8. Ik ben altijd blij om een goed boek aanbevolen te krijgen, Marthy en zeker een boek waarin dit actuele dramatische gebeuren wordt beschreven. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor de tip, ik zet het op mijn wensenlijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zet dit boek ook op mijn lijstje, dankje.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.