Préservatifs

We dronken gisteren na onze wandeling nog even wat op het terras van Alissas, het dorp vanwaar onze wandeling begon. Ik ging daar naar het toilet en zag deze automaat hangen. Het duurde even een paar seconden voor dat ik het herkende als een condoom automaat, niet zo gek als je bedenkt dat ik als jonge meid deze apparaten voor het laatst heb gezien.

Het moet zo rond 1968 geweest zijn dat er condoom automaten opgehangen werden in de toiletten van de discotheek waar ik met mijn zus en vriendinnen kwam. Ik woonde natuurlijk wel in een drukke badplaats waar de vooruitgang wat sneller ging dan op het platteland maar toch vonden wij dit opzienbarend in die tijd en er werd druk over gepraat, dat weet ik nog wel.  Na mijn jeugd heb ik deze automaten bijna nooit meer gezien maar dat zal meer komen omdat ik niet in veel gelegenheden kom waar ze hangen blijkbaar. 

In de tijd dat onze kinderen jong waren was er in heel Stolwijk geen condoom te krijgen. Nergens een automaat en bij de supermarkt werden ze niet verkocht. Ook niet bij de drogist want die was en is van zwaar christelijke huize. Onze drogist is een grote lieverd en ook nog eens heel kundig dus we maakten ons er niet zo druk om dat hij weigerde condooms te verkopen, tenslotte mag iedereen zijn eigen denkbeelden hebben. We lachten er om en zeiden tegen onze kinderen dat ze maar naar de stad moesten gaan als ze condooms nodig hadden. 

Reacties

Griemmank zei…
Tja, nu je het zegt.... je ziet die automaten nergens meer. Iedereen is kennelijk aan de pil. Of ze vrijen niet meer, dat kan ook. :-)
Emie zei…
Ik zal er eens op gaan letten. Volgens mij kom ik ze in Italië ook wel tegen al heeft het niet mijn directe belangstelling meer 😀
MarijkeO zei…
Opgegroeid in het katholieke zuiden van het land was het heel moeilijk om aan condooms te komen. Mijn vader (een hele moderne man die bij de politie werkte) bestelde altijd een voorraadje bij de NVSH dat dan in een grijze enveloppe met de post arriveerde. Zijn uitspraak was: ze liggen in het badkamerkastje, pak wat je nodig hebt maar denk eraan: de laatste is voor mij.... Dit was meer dan 50 jaar geleden! Goed dat er nog steeds automaten zijn!
Sjoerd zei…
Goh, ik weet dat je ze vroeger ook vaak in hotels tegenkwam, en in vele jeugdhonks vond je ze ook wel. Hier waren ze ook standaard wel bij de drogist verkrijgbaar.
Marthy zei…
Geweldig verhaal, Marijke en inderdaad, jij had een moderne vader. Bij ons was mijn moeder dat.
Bertiebo zei…
Ik heb er nog nooit eentje gezien. Een automaat bedoel ik.
Marc Dufraing zei…
Er hangen nog steeds automaten in een aantal toiletten aan de tankstations naar zuid-frankrijk. Maar heb nog nooit iemand er gebruik van zien maken...
Soms zie je zulke automaten nog, meestal in het toiletgedeelte bij tankstations langs de (Duitse) snelwegen.
Ageeth Mooij zei…
Condooms zijn nog steeds erg belangrijk, daar helpt de pil niet veel aan met alle soa's! In mijn tijd was het belangrijk om niet zwanger te worden en was het voorkomen van een soa veel minder aan de orde.